Παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου η διόρθωση των τετραγωνικών στα ακίνητα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου η διόρθωση των τετραγωνικών στα ακίνητα
Η προθεσμία υποβολής διορθωτικής δήλωσης χωρίς πρόστιμα έληγε στις 31 Μαρτίου, αλλά πήρε τρίμηνη παράταση.

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 το χρονικό περιθώριο υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, για τη διόρθωση των τετραγωνικών στα ακίνητα για τα οποία στο παρελθόν δεν είχαν υποβληθεί επαρκείς δηλώσεις.

Η προθεσμία υποβολής διορθωτικής δήλωσης χωρίς πρόστιμα έληγε στις 31 Μαρτίου, αλλά πήρε τρίμηνη παράταση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με δεδομένη την αδυναμία ηλικιωμένων να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μπορούν πλέον, λόγω των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό, να προσέλθουν αυτοπροσώπως στους δήμους για να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης, κρίθηκε σκόπιμη η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή διορθωτικής δήλωσης είτε ηλεκτρονικά, είτε με φυσική παρουσία, έως τις 30/6/2020.

Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία η διορθωτική δήλωση υποβάλλεται χωρίς πρόστιμα για τη μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης.

Η διαδικασία

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση (χωρίς κανένα δικαιολογητικό), για να γίνει διόρθωση ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών.

Η υποβολή της διορθωτικής δήλωσης γίνεται πανεύκολα, από τον προσωπικό υπολογιστή του καθένα, σε τέσσερα μόλις κλικ. Απαιτείται μόνο η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.

Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέπτυξαν την πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019, που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν τα site του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (mindigital.gr), ή του υπουργείου Εσωτερικών (ypes.gr), ή της ΑΑΔΕ (aade.gr), ή της ΓΓΠΣΔΔ (gsis.gr), ή της ΚΕΔΕ (kedke.gr).

Όποιον ιστότοπο κι αν επιλέξουν, θα πρέπει να αναζητήσουν το πεδίο «Πλατφόρμα Δήλωσης και Διόρθωσης τ.μ. Ακινήτων».

Βήμα 1ο Συνδέονται στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxisnet που διαθέτουν.

Βήμα 2ο Δημιουργούν μία Δήλωση για το κάθε ακίνητο που επιθυμούν να υποβάλουν διόρθωση τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον Δήμο στον οποίο ανήκει η ιδιοκτησία τους.

Βήμα 3ο Επιλέγουν από τη λίστα που θα εμφανιστεί στην οθόνη τους το ακίνητο που επιθυμούν να διορθώσουν και τροποποιούν τα τετραγωνικά του σύμφωνα με τα πραγματικά.

Το σύστημα αντλεί τα στοιχεία που χρειάζεται αυτόματα (σε σύνδεση με το Περιουσιολόγιο-Ε9 και με τον ΔΕΔΔΗΕ) και υπολογίζει τη διαφορά.

Βήμα 4ο Υποβάλουν τη Δήλωση στο σύστημα με τα νέα τροποποιημένα στοιχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider