Διακοπές με κατοικίδιο: Πώς θα ταξιδέψετε με τετράποδη συντροφιά

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διακοπές με κατοικίδιο: Πώς θα ταξιδέψετε με τετράποδη συντροφιά

Πολλές φορές οι διακοπές ή τα ταξίδια σε άλλες χώρες γίνονται πονοκέφαλος για όσους έχουν στη συντροφιά τους κάποιο κατοικίδιo.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να ταξιδέψουν με τον σκύλο ή τη γάτα τους αλλά δεν γνωρίζουν αν αυτό επιτρέπεται ή φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες και γραφειοκρατία μέχρι να τα καταφέρουν. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση ωστόσο τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Ως υπήκοος χώρας της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα, μπορείτε να ταξιδεύετε εντος ΕΕ ελεύθερα με τον σκύλο ή τη γάτα σας εφόσον το ζωάκι σας διαθέτει ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς.

Το διαβατήριο αυτό εκδίδεται από οποιονδήποτε εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο και πρέπει να περιέχει κατάλληλα στοιχεία για αντιλυσσικό εμβολιασμό του ζώου.

Αν έχετε σκύλο ή γάτα ηλικίας κάτω των 3 μηνών (και δεν έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας), πρέπει να ενημερωθείτε για τους ισχύοντες εθνικούς κανόνες της χώρας που θα επισκεφτείτε κάτι στο οποίο μπορεί συνήθως να σας βοηθήσει ο κτηνίατρος σας.

Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεται είναι ότι το ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς ισχύει μόνο για σκύλους και γάτες .Αν έχετε άλλα ζώα, όπως κουνέλια ή καναρίνια, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τους αντίστοιχους εθνικούς κανόνες που ισχύουν για την είσοδο ή έξοδο ζώων από τη χώρα.

Αν πάρετε μαζί σας ένα ζώο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα ή τη Φινλανδία, το ζώο αυτό πρέπει να έχει λάβει αγωγή κατά του εχινόκοκκου ενώ θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί στη σχετική ενότητα του διαβατηρίου από τον κτηνίατρο που τη χορήγησε. Επίσης το ζωάκι σας χρειάζεται ηλεκτρονικό μικροτσίπ ή ευανάγνωστο τατουάζ με τον ίδιο κωδικό που έχει δηλωθεί στο διαβατήριο.

Για ταξίδια σε τρίτες χώρες καλό είναι να ενημερωθείτε για το καθεστώς που ισχύει στη χώρα προορισμού σας.

Αν ταξιδέψετε αεροπορικώς μαζί με το κατοικίδιό σας πρέπει ενημερώσετε την εταιρεία με την οποία ταξιδεύετε και να κάνετε αίτηση μεταφοράς του κατά την κράτηση του εισιτηρίου σας

Η μεταφορά του κατοικίδιου μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους επιτρέπεται μόνο μέσα σε ειδικό κουτί συγκεκριμένων διαστάσεων για τις οποίες θα ενημερωθείτε από την εταιρεία με την οποία θα ταξιδέψετε.

Συνήθως, το ανώτερο επιτρεπόμενο βάρος του κατοικίδιου μαζί με το κλουβί του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 κιλά, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταφορά του αποτελεί η επίδειξη του βιβλιάριου υγείας του στο check-in καθώς και να έχει τοποθετηθεί το απαραίτητο ηλεκτρονικό μικροτσίπ-ταυτότητα.

Για ταξίδια εξωτερικού απαιτείται διαβατήριο κατοικίδιων. Όμως και στην περίπτωση που η μεταφορά του κατοικίδιου γίνεται στο χώρο αποθήκευσης αποσκευών του αεροσκάφους αλλά και πάλι μέσα σε ειδικά κλουβιά. Το κόστος μεταφοράς είναι συνήθως ανάλογο του βάρους.

Τέλος, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς είναι το ξενοδοχείο. Αρκετά είναι τα ξενοδοχεία τα οποία δεν δέχονται κατοικίδια για το λόγο αυτό θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε για την συντροφιά σας ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα όταν φτάσετε στον τελικό προορισμό σας.

Αν ταξιδέψετε με πλοίο και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενημερωθείτε εάν η ακτοπλοϊκή εταιρεία διαθέτει καμπινές και για κατοικίδια ενώ στην περίπτωση που ταξιδεύετε χωρίς καμπίνα θα πρέπει πάντα να έχετε εξασφαλίσει ότι η παρουσία της «συντροφιάς» σας δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στους άλλους επιβάτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider