Τριπλή ένεση ρευστότητας σε επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από την πανδημία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τριπλή ένεση ρευστότητας σε επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από την πανδημία
Μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 θα πέσει στην αγορά «ζεστό» χρήμα ύψους 750 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα ξεκινούν τον Νοέμβριο και θα συνεχιστούν με εντατικότερο ρυθμό μέσα στον Δεκέμβριο.

Οικονομική στήριξη στους μικρούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες που πλήττονται από τις επιπτώσεις του β΄ κύματος της πανδημίας προσφέρουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τον Νοέμβριο.

Προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση του επιχειρηματικού ιστού της χώρας λόγω των lockdown, προωθείται δέσμη μέτρων που στόχο έχει να παρέχει κεφάλαιο κίνησης, είτε με τη μορφή επιδότησης, ή άτοκου δανείου μη επιστρεπτέου, ή μέσω επιδομάτων, ώστε να στηριχτούν οι επαγγελματίες που δοκιμάζονται στην κρίση.

Τα μέτρα ξεκινούν τον Νοέμβριο με την δωρεάν χορήγηση κεφαλαίου κίνησης μέσω των ΠΕΠ και θα συνεχιστούν- και μάλιστα με εντατικότερο ρυθμό - μέσα στον Δεκέμβριο, μέσω των επιδομάτων στους επιστημονικούς κλάδους και της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 που θα «ρίξει» στην αγορά 750 εκατ. ευρώ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, είτε απασχολούν εργαζόμενους είτε όχι. Επίσης, δεν θα υπάρχει κριτήριο ύπαρξης ταμειακής μηχανής, παρά μόνο να υπάρχει ελάχιστος τζίρος 300 ευρώ.

Από το τέλος του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο κύκλος υποβολής αιτήσεων, ο οποίος θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί κατά την 4η φάση θα φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ.
  • Θα πρέπει να έχει καταγραφεί μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
  • Το 50% του ποσού που θα αναλογεί στην κάθε επιχείρηση ή στον κάθε επαγγελματία θα δίνεται υπό μορφή επιδότησης.

Στο μεταξύ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις που θα χαρακτηριστούν πληττόμενες, θα λάβουν 1.000 ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα μισά θα είναι επιδότηση και τα μισά δάνειο. Για τους αυτοαπασχολούμενους που θα κλείσουν με κρατική εντολή, το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης θα φτάνει στα 2.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.000 ευρώ θα είναι μη επιστρέψιμα.

Κεφάλαιο κίνησης

Στη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρηματιών της Αττικής στοχεύει το ειδικό πρόγραμμα της Περιφέρειας ύψους 200.000.000 ευρώ, το οποίο χορηγεί κεφάλαιο κίνησης σε όσους είδαν τις δραστηριότητες τους να πλήττονται από τον κορονοϊό.

Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση είναι από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων που γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ependyseis.gr/mis λήγει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 15:00.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους όρους χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης παρέχονται από το κεντρικό γραφείο πληροφόρησης του ΕΦΕΠΑΕ, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 39, 10564 Αθήνα στο τηλ. 2130166100 και στο e-mail, [email protected].

Επίδομα σε επιστήμονες

Έκτακτο επίδομα ύψους 400-500 ευρώ θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο σε 90.000 δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους με χαμηλά εισοδήματα. To κόστος του εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια ειδική οικονομική ενίσχυση, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και με πόρους από τις εισφορές για τον κλάδο ανεργίας, δηλαδή με πόρους που καταβάλλουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες μέσα από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

Το επίδομα θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του Δημοσίου.

Η σχετική διάταξη θα ενταχθεί στο υπό κατάθεση εργασιακό νομοσχέδιο και θα αποτελεί υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για πρόσθετη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων και αυτοαπασχολουμένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών που επέφερε η πανδημία.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider