Πώς ενισχύονται τα καινοτόμα επενδυτικά σχέδια

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ενισχύονται τα καινοτόμα επενδυτικά σχέδια

Έως και 100% μπορεί να φτάσει η επιχορήγηση για επενδυτικά σχέδια καινοτόμων επιχειρήσεων που θα θελήσουν να ενταχθούν στο νέο Αναπτυξιακό νόμο. Την δυνατότητα αυτή έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων τα προς υπαγωγή επενδυτικά σχέδια αφορούν στην ανάπτυξη τεχνολογίας , την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ή στην εισαγωγή διαδικαστικών ή οργανωτικών καινοτοµιών.

Τα επενδυτικά αυτά σχέδια θα πρέπει ωστόσο να πληρούν μια εκ των παρακάτω προϋποθέσεων και συγκεκριμένα:

-να αξιοποιούν τα αποτελέσµατα έρευνας και ανάπτυξης, εφόσον αποδεικνύεται η συνάφεια των ερευνητικών αποτελεσµάτων και του παραγόµενου προϊόντος ή της παρεχόµενης υπηρεσίας. Η επένδυση θα πρέπει να αφορά στην εµπορική εκµετάλλευση του παραχθέντος ερευνητικού αποτελέσµατος,

-να επιδιώκουν τον τεχνολογικό εκσυγχρονισµό των επιχειρήσεων µε τη χρήση διαδικαστικών και οργανωτικών καινοτοµιών, µε έργα και προγράµµατα ανάπτυξης και αξιοποίηση εξειδικευµένου επιστηµονικού και ερευνητικού δυναµικού,

-να αποσκοπούν στην εφαρμοσµένη χρήση της γνώσης για τη δηµιουργία νέων ή βελτιωµένων προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών, που θα τυγχάνουν άµεσης παραγωγικής και εµπορικής αποδοχής.

Ωστόσο με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονοµίας, Ανάπτυξης και Τουρισµού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων αναμένεται να προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα η διαδικασία χαρακτηρισµού των προϊόντων, των παραγωγικών διαδικασιών και των υπηρεσιών ως καινοτοµικών ώστε να τύχουν της ενίσχυσης από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Σύμφωνα πάντως με το ισχύοντα νόμο τα υπαγόµενα επενδυτικά σχέδια θα ενισχύονται για το σύνολο των δαπανών και συγκεκριμένα: για επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού, άυλα στοιχεία ενεργητικού, μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας έως 2 χρόνια για κάθε νέα θέση η οποία είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

Επιπλέον μπορούν να χρηματοδοτηθούν επενδυτικές δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες, δαπάνες καινοτομίας (απόκτησης, επικύρωσης, προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας), δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης, δαπάνες για υπηρεσίες συμβουλευτικές και υποστηρικτικές στον τομέα της καινοτομίας, για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία ( δαπάνες προσωπικού, αγοράς οργάνων εξοπλισμού, κτιριακών και γηπέδων για όση διάρκεια έχει το έργο κτλ), δαπάνες για cluster καινοτομίας, για μέτρα ενεργειακής απόδοσης, και αποκατάστασης μολυσμένων χώρων. Επίσης για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή και παραγωγής θερµότητας-ψύξης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ιδία χρήση της.

Όλα τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν καινοτόμες επιχειρήσεις θα ενισχύονται µε τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηµατοδοτικής µίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δηµιουργούµενης απασχόλησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider