Το νέο καθεστώς ασφάλισης των εργαζόμενων με «μπλοκάκι» που έχουν παράλληλα μισθωτή εργασία ξεκαθαρίζει απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ενώ ορίζει το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του 2020 και 2021.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που παράλληλα εργάζονται ως μισθωτοί έπρεπε να επιλέξουν μια κατηγορία μεταξύ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών για το τρέχον αλλά και το προηγούμενο έτος.
Για το διάστημα αυτό που έχουν παράλληλη ασφάλιση, οι εισφορές που καταβάλλονται από τη μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές που οφείλονται για την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει. Γι' αυτό το χρονικό διάστημα, οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
Η ελάχιστη συνολική ασφαλιστική υποχρέωση για τους παραλλήλως απασχολούμενους από μισθό και μπλοκάκι είναι τα 252 ευρώ (εισφορά κλάδου σύνταξης και υγείας) εφόσον ασκείται ελεύθερο επάγγελμα και τα 143 ευρώ εφόσον ασκείται αγροτικό επάγγελμα. Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους που έχουν έως 5 έτη ασφάλισης με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, βάση αναφοράς είναι η 1η ασφαλιστική κατηγορία.
Όσοι καλύπτουν από τον μισθό τους την εισφορά αυτή (252 ευρώ), δεν πληρώνουν καθόλου εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά απαλλάσσονται. Σε περίπτωση όμως που η εισφορά από την μισθωτή τους εργασία δεν φτάνει τα 252 ευρώ, τότε καλούνται να καταβάλλουν το υπόλοιπο. Η πλήρης απαλλαγή από την ασφαλιστική επιβάρυνση στο μπλοκάκι “κλειδώνει” για μικτούς μισθούς της τάξης των 930 ευρώ και πάνω.
Αν από την εκκαθάριση των εισφορών προκύπτει ότι το ταμείο έχει λάβει ποσό μεγαλύτερο της ελάχιστης ή της επιλεγείσας από τον ασφαλισμένο ασφαλιστικής κατηγορίας, εφόσον η τελευταία είναι μεγαλύτερη, τότε δημιουργείται πιστωτικό υπόλοιπο. Αυτό σημαίνει ότι το επιπλέον ποσό που προκύπτει επιστρέφεται στον ασφαλισμένο.
Σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει ότι δεν έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη ελάχιστη εισφορά, τότε ο ασφαλισμένος έχει χρεωστικό υπόλοιπο. Τότε, ο ασφαλισμένος καλείται να καταβάλλει τη διαφορά αυτή στο ασφαλιστικό ταμείο.
Παραδείγματα
Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας του π. ΟΑΕΕ, που έχει επιλέξει τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία (η οποία είναι και η ελάχιστη υποχρεωτική σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης), οφείλει για τη μη-μισθωτή του απασχόληση εισφορές 252 ευρώ.
Εάν για κάποιο μήνα, παραλλήλως απασχοληθεί ως μισθωτός του π. ΙΚΑ με μισθό 930 ευρώ, τότε καλύπτει πλήρως τις εισφορές που οφείλει για τη μη-μισθωτή του εργασία και δεν απαιτείται να καταβάλει επιπλέον εισφορές στον ΕΦΚΑ.
Εάν για τη μισθωτή του απασχόληση λαμβάνει τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ), τότε για τον μήνα αυτό από την εκκαθάριση θα προκύψει οφειλή στον ΕΦΚΑ για τη μη-μισθωτή δραστηριότητα ύψους 75,85 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για το έτος 2020, η εκκαθάριση των εισφορών διενεργείται έως το τέλος Μαρτίου, με τυχόν χρεωστικά υπόλοιπα να αρχίσουν να καταβάλλονται από 29 Απριλίου τμηματικά εντός εξαμήνου.
Για τις εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2021, η εκκαθάριση θα διενεργείται πλέον κάθε μήνα, με πρώτη εφαρμογή την έως τις 29 Απριλίου και καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τυχόν χρεωστικών υπολοίπων μέχρι τέλη Μαΐου 2021.
Ακολούθως, έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα του Φεβρουαρίου 2021 κ.ο.κ.
Για την πλειοψηφία, βέβαια, των επαγγελματιών με παράλληλη μισθωτή απασχόληση το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης αναμένεται να είναι μηδενικό, καθώς οι περισσότεροι καλύπτουν με τις εισφορές του μισθού τους την ασφαλιστική τους υποχρέωση ως μη μισθωτοί.
Διαβάστε επίσης
Παράλληλη απασχόληση: Μέχρι τέλος Μαρτίου η εκκαθάριση εισφορών 2020 - Τον Απρίλιο η πληρωμή τους