Περισσότερες από 3.500 περιοχές που βρίσκονται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στους περισσότερους νομούς της χώρας θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμές ζώνης. Μέχρι το τέλος του έτους θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και θα προστεθούν στις 10.165 ζώνες της επικράτειας που εφαρμόζονται σήμερα οι αντικειμενικές αξίας.
Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών, αφορά περιοχές που ενώ είναι εντός σχεδίου πόλης μέχρι σήμερα παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώνουν φόρους «ψίχουλα» παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα – φιλέτα σε νησιά ή σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.
Εξοχικές κατοικίες και βίλες που βρίσκονται σήμερα σε περιοχές που δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικού συστήματος πωλούνται σε τιμές που ζαλίζουν. Οι εμπορικές τιμές των ακινήτων αυτών βρίσκονται στα ύψη παρά την πανδημία ενώ οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για να επιβάλλει φόρους και τέλη είναι πολύ μικρές. Αυτό συμβαίνει γιατί η εφορία για να προσδιορίσει την αξία του ακινήτου λαμβάνει υπόψη της συγκριτικά στοιχεία από πωλήσεις ακινήτων γειτονικών - ακριβότερων περιοχών ή την ελάχιστη τιμή ζώνης του δήμου ή της Περιφέρειας. Ετσι οι φορολογούμενοι πληρώνουν φόρους σε πλασματικές αξίες.
Από τη στιγμή που οι περιοχές αυτές θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα κάνουν άλμα. Η αύξηση της αξίας των ακινήτων θα ανεβάσει και τους φόρους όπως τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης και όλους τους φόρους και τα τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.
Με την επέκταση των αντικειμενικών αξιών στις 3.500 νέες περιοχές το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα αντλήσει έξτρα έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να εξουδετερώσει τις επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα προκύψουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022 μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που αναμένονται σε περίπου 6.000- 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα. Για τις υπόλοιπες περίπου 4.000 περιοχές οι αντικειμενικές αξίες είτε θα μειωθούν είτε θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.
Οι νέες περιοχές
Στην Αττική οι νέες εντάξεις στο αντικειμενικό σύστημα αφορούν περιοχές στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον Ασπρόπυργο. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.
Στον Νομό Θεσσαλονίκης αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας.
Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα ενώ στο νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι.
Μεγαλύτερα φορολογητέα αξία θα αποκτήσουν τα ακίνητα στην Ιθάκη η οποία βρίσκεται στο σύνολό της εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων αλλά και το Ληξούρι στην Κεφαλονιά.
Το ίδιο ισχύει και για περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στην Πάρο αλλά και στην Κέρκυρα και την Ρόδο.