Η ηλεκτρονική «αυλαία» των φορολογικών δηλώσεων πέφτει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, περίπου 750.000 φορολογούμενοι δεν έχουν «περάσει» ακόμη την πύλη του Taxisnet. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων εντός της προθεσμίας θα πρέπει οι λογιστές να ανεβάσουν ταχύτητες. Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή θα πρέπει σε καθημερινή βάση να υποβάλλονται περίπου 150.000 δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο και οι λογιστές έχουν ήδη ζητήσει νέα παράταση της προθεσμίας καθώς όπως υποστηρίζουν δεν έχουν υποβληθεί ακόμη οι «δύσκολες περιπτώσεις δηλώσεων» λόγω προβλημάτων και έλλειψης διευκρινίσεων – οδηγιών. Μάλιστα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς επισημαίνει ότι είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και για το λόγο αυτό έχει ζητήσει:
- μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2020 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021, παρέχοντας παράλληλα σε όλους τους υποβάλλοντες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το δικαίωμα της έκπτωσης (3%) με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου,
- μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 για τους κατοίκους και επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών.
Πάντως όσοι έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή να πατήσουν το κουμπί της υποβολής για την δήλωσή τους θα πρέπει να σπεύσουν γιατί τους περιμένει πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ λόγω εκπρόθεσμης υποβολής. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί 5.614.043 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,4 εκατ. που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν φέτος. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προκύπτει ότι:
- Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους ή το 32,24% πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2020. Συνολικά 2.487.715 φυσικά πρόσωπα επιβαρύνονται με φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2,195 δις. ευρώ ή 882 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος που πληρώνουν φέτος οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι λιγότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας, του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και στο μόνιμο «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου.
- Περίπου 2 στους 10 φορολογούμενους ή το 16,54% δικαιούνται επιστροφή φόρου που συνολικά φθάνει τα 329,6 εκατ. ευρώ ή 258 ευρώ κατά μέσο όρο.
- Ένας στους δυο φορολογούμενους ούτε πληρώνει φόρο, ούτε δικαιούται επιστροφή φόρου καθώς το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι μηδενικό.
Τα πρόστιμα
Οι φορολογούμενοι που δεν θα προλάβουν να υποβάλουν εγκαίρως τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, ενώ εάν προκύψουν χρεωστικά εκκαθαριστικά τα ποσά των προστίμων μπορεί να φθάσουν για ορισμένες κατηγορίες μέχρι και τα 500 ευρώ και επιπροσθέτως να επιβληθούν και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενοι με 0,73% μηνιαίως.
Συγκεκριμένα εάν ο φορολογούμενος:
- Δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.
- Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.
- Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ, εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
- Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 500 ευρώ, εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.