Μεγαλώνει μήνα με τον μήνα η έξοδος προς την σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η αλλαγή των ορίων ηλικίας για πλήρη σύνταξη από το 2022 ανεβαίνουν στα 62 έτη και απαιτούνται 40 χρόνια ασφάλισης.
Στην «ουρά» βρίσκονται περίπου 19.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης υπαλλήλων του Δημοσίου και η λίστα αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος του 2021, καθώς παραδοσιακά τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο κορυφώνεται ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία του Οκτωβρίου, καθώς τον περασμένο μήνα υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ περί τις 6.500 παραιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης (διπλάσιες από τον ίδιο μήνα πέρυσι), όταν ο μέσος όρος της ροής αιτήσεων κυμαίνεται μεταξύ 1.500 και 1.600 τον μήνα.
Εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων υποστηρίζουν πως με τον ρυθμό αυτό ίσως οι αποχωρήσεις ξεπεράσουν τις 25.000 για όλο το 2021, κυρίως από εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων και υπουργείων.
Το κύμα συνταξιδοτήσεων τροφοδοτείται κυρίως από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας, καθώς από το 2022 η πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στο 67ο έτος, ενώ η μειωμένη στο 62ο έτος.
Με την εξαγορά πλασματικών ετών μπορούν να κερδίσουν πολύτιμο ασφαλιστικό χρόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, όμως δεν είναι βέβαιο πως το ίδιο θα συμβεί και με τους υπαλλήλους του Δημοσίου.
Η μαζική φυγή προς την σύνταξη στο Δημόσιο έχει μπλοκάρει και την απονομή του εφάπαξ, με καθυστερήσεις που φτάνουν στο εξάμηνο. Υπενθυμίζεται πως οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και δεν εμπλέκονται σε αυτές οι πιστοποιημένοι ιδιώτες.
Ο επιταχυντής που λέγεται εφάπαξ
Ακόμη ένας λόγος που συνηγορεί στην επίσπευση της συνταξιοδότησης στο Δημόσιο είναι το εφάπαξ, το οποίο βαίνει κάθε χρόνο μειούμενο με απώλειες κατά 500 ευρώ ή και πιο πάνω, λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του για τα έτη ασφάλισης από το 2014 και μετά.
Συνεπώς όσο καθυστερεί η συνταξιοδότηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μετρούν απώλειες από το «ψαλίδι» στο εφάπαξ.
Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά, καθώς με τον νόμο 4387/2016 οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.
Με την αλλαγή του υπολογισμού, ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2021 με 35ετία θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ με τα εξής ποσά:
- Το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα είναι για τα έτη ως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, επί τα έτη ασφάλισης ως το 2013.
- Το δεύτερο τμήμα του εφάπαξ θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε από το 2014 ως το 2021, χωρίς τόκο.