Τίτλους τέλους στην εισφορά αλληλεγγύης και στις αποδοχές των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα αλλά και για όλους τους συνταξιούχους σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2023 με «κλειδί» το δημοσιονομικό χώρο.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους και όπως δήλωσε (ΣΚΑΙ) «αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί και για την επέκταση του ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, τα γυμναστήρια μέχρι το τέλος του έτους και να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης το 2023 για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για το δημόσιο και τους συνταξιούχους».
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ και σημαίνει ότι μετά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν τα 676 ευρώ το χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα.
Για παράδειγμα συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 44 ευρώ. Για εισόδημα 16.000 ευρώ η ελάφρυνση ανεβαίνει στα 88 ευρώ το χρόνο ενώ για ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ ή 1.466 ευρώ το μήνα το όφελος ανέρχεται σε 110 ευρώ το χρόνο.
Για ένα δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ή μηνιαίες αποδοχές 1.666 ευρώ το κέρδος είναι 176 ευρώ το χρόνο. Ο μισθωτός του δημοσίου τομέα με εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο ή 2.083 ευρώ το μήνα θα δει τις αποδοχές του να αυξάνονται κατά 426 ευρώ ή 35,5 ευρώ το μήνα. Για ένα δημόσιο υπάλληλο με εισόδημα 30.000 ευρώ ή καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το ετήσιο κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο και φθάνει τα 676 ευρώ.
Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.
Σε κάθε περίπτωση εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στο επόμενο έτος στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, τότε από τον Ιανουάριο του 2023 μετά τους φορολογούμενους με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν και οι εξής κατηγορίες φορολογούμενων:
- Πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι
- Δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί
- Συνταξιούχοι όλων των ταμείων
- Μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.
Η εισφορά αλληλεγγύης «πάγωσε» από το 2021 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα για τους μισθούς, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και τις παροχές σε είδος καθώς και για κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Επίσης η απαλλαγή ισχύει για τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος η από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, για τα ενοίκια ακινήτων, τα μερίσματα και τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.