Μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού άνω του 9%, που μπορεί να προσεγγίσει και τα 70 ευρώ το μήνα, αναμένεται να αποφασιστεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος περίπου 650.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
«Θα είναι μια σημαντική αύξηση, που δεν θα υπονομεύσει όμως την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» ανέφερε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα πως «βούλησή μας είναι να ενθαρύνουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα να αυξηθεί παράλληλα με την αναπροσαρμογή του κατώτατου, έστω και στο μισό ποσοστό από εκείνο που θα νομοθετηθεί.
Άλλωστε, στις προτάσεις τους, τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνουν να ενισχυθούν οι κλαδικές συμβάσεις, ώστε να μπορέσουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες τους την αναπροσαρμογή του ονομαστικού μισθού, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.
«Ουκ ολίγοι κλάδοι που έχουν κλαδικές συμβάσεις, πληρώνουν πολύ καλύτερα από τον κατώτατο μισθό κι εμείς έχουμε βούληση να ενθαρρύνουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, γιατί αν υπάρξει κουλτούρα συνεννόησης εργαζόμενων-εργοδοτών, αυτό θα είναι σημαντικό» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κάποιοι εργοδότες λένε ότι δεν βρίσκουν προσωπικό. Τους απαντώ, "πληρώστε παραπάνω για να βρείτε". Δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους νέους οποιαδήποτε δουλειά, θέλουμε καλές δουλειές με καλούς μισθούς, γι' αυτό δίνουμε κίνητρα».
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν αποκλείεται οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης για τους μισθούς να συνδυασθούν, όπως ζητούν άλλωστε και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων, με κίνητρα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
Στο σύνολό του ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος ζητά μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα ελαφρύνει το «πακέτο» του μη μισθολογικού κόστους που είναι ιδιαίτερα «βαρύ» στην Ελλάδα, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως είναι στις προθέσεις του μια νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, παραπέμποντας τις τελικές ανακοινώσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τα βασικά σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι τρία:
- Κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ το μήνα υπέρ της ανεργίας από το 2023, η οποία καταβάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αντιστοιχεί σε μια ελάφρυνση ύψους 4%.
- «Ψαλίδισμα» και σε δεύτερη φάση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6% φέτος και 2%-3% σε βάθος 4ετίας.
Οι 0,6 μονάδες που υπολείπονται μέχρι την εκπλήρωση της προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ για ασφαλιστική ελάφρυνση 5 μονάδων, αναμένεται να ισχύσει από το 2023 και θα ανακοινωθεί πιθανότατα τον Φεβρουάριο, όταν υπάρξουν τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Το επιπλέον 2%-3% θα ισχύσει από το 2024 και μετά, εφόσον φυσικά επανεκλεγεί η ΝΔ στην κυβέρνηση.
Το πλεονέκτημα για τους εργοδότες είναι ότι το όφελος από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών δεν περιορίζεται μόνο στους εργαζόμενους που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, αλλά στο σύνολο των εργαζομένων κάθε επιχείρησης.