Τον Φεβρουάριο του 2023, περίπου 2,7 εκατομμύρια νέοι (κάτω των 25 ετών) στην ΕΕ ήταν άνεργοι, σε ποσοστό που προσεγγίζει το 14,5%. Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα η νεανική ανεργία καταγράφει ποσοστό της τάξης του 29,7%, συνιστώντας την υψηλότερη επίδοση σε επίπεδο Ευρωπαΐκής Ένωσης.
Τον Μάρτιο το αντίστοιχο ποσοστό υποχώρησε στο 24,2%, καθώς η έναρξη της τουριστικής περιόδου οδήγησε σε αύξηση προσλήψεων κατά 59.417 άτομα, μέσα σε ένα μόλις μήνα. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει έντονο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες απορρόφησης των άνεργων νέων -συνήθως υψηλού μορφωτικού επιπέδου- από την αγορά εργασίας.
Το 2022 «έτρεξε» το πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας για νέους 18-29 ετών «Πρώτο Ένσημο», που επιχορηγούσε με 3.600 ευρώ εργοδότες και εργαζόμενους για τους πρώτους έξι μήνες από την πρόσληψη των τελευταίων.
Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού. Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η διευκόλυνση των νέων για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Αν και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, εντούτοις ωφελήθηκαν οι νέοι που εργάστηκαν στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.
Πρόγραμμα προεργασίας για 15.000 ανέργους νέους
Το 2023 την στήριξη της νεανικής απασχόλησης ανέλαβε μια νέα δράση του υπουργείου Εργασίας, το «Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας» στο οποίο προστίθενται άλλες 5.000 θέσεις εργασίας.
Στόχος της δράσης είναι η προετοιμασία 15.000 εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ, εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης που κατοικούν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα ενόψει της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Ωφελούμενοι της δράσης είναι συνολικά 15.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18 έως 29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης ούτε απασχολούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο κατά την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2 και καθ’ όλη την διάρκεια της προεργασίας.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 7 μήνες και η ΔΥΠΑ καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Οι επιχειρήσεις ανάλογα με το προσωπικό που απασχολούν εντάσσονται στο ανωτέρω πρόγραμμα ως εξής:
- επιχειρήσεις με προσωπικό 0-3 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για έναν (1) ωφελούμενο.
- επιχειρήσεις με προσωπικό 4-9 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για δύο (2) ωφελούμενους.
- επιχειρήσεις με προσωπικό 10-19 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για τρεις (3) ωφελούμενους.
- επιχειρήσεις με προσωπικό 20-30 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για πέντε (5) ωφελούμενους.
- επιχειρήσεις με προσωπικό 31-50 άτομα μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για οκτώ (8) ωφελούμενους.
- επιχειρήσεις άνω των 50 ατόμων μπορούν να ενταχθούν το ανώτατο για αριθμό ωφελούμενων που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού απασχολούμενου προσωπικού κατά την αίτηση».
Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις στο gov.gr, προσδιορίζοντας την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης. H ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις και υποδεικνύει στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης. Στη συνέχεια η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και υπογράφουν συμφωνητικό.