Οι δύο προϋποθέσεις που «ξεκλειδώνουν» τη χορήγηση σύνταξης στους οφειλέτες των ταμείων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι δύο προϋποθέσεις που «ξεκλειδώνουν» τη χορήγηση σύνταξης στους οφειλέτες των ταμείων
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συναινέσουν στο άνοιγμα τραπεζικών τους λογαριασμών και στον έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης (Ε9), προτού ενταχθούν στην ευεργετική ρύθμιση που θα τους επιτρέψει να λάβουν σύνταξη παρά το γεγονός πως οι οφειλές τους υπερβαίνουν το όριο συμψηφισμού

Η θέσπιση περιουσιακών και τραπεζικών κριτηρίων θα «ξεκλειδώσει» την επικείμενη αύξηση του όριου χρέους, για τους «εγκλωβισμένους» οφειλέτες του ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συναινέσουν στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και στον έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης (Ε9), προτού ενταχθούν στην ευεργετική ρύθμιση που θα τους επιτρέψει να λάβουν σύνταξη παρά το γεγονός πως είναι οφειλέτες.

Αφενός η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 300.000 ευρώ καθώς σε αντίθετη περίπτωση ή θα πρέπει να εκποιήσουν μέρος της περιουσίας τους ώστε να πέσει κάτω από το όριο, ή να ρυθμίσουν τις οφειλέτς τους σε 24 δόσεις.

Παράλληλα θα πρέπει να αποδεχθούν την άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να αποδειχτεί ότι έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν διατηρούν καταθέσεις στις τράπεζες που θα μπορούσαν να καλύψουν την οφειλή τους προς τον ΕΦΚΑ. Πάντως σε αντίστοιχη διερεύνηση τραπεζικών λογαριασμών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, μόλις 1 στους 5 οφειλέτες δέχτηκε τον όρο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου.

Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, το υπουργείο σκοπεύει να επιτρέψει την αύξηση του ορίου οφειλής στα 30.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ σήμερα) για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 8.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ) για τους αγρότες.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να διακρίνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς δηλαδή που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν, από τους πραγματικά αναξιοπαθούντες, που ενώ έχουν πληρώσει για χρόνια εισφορές, δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους.

Στους επιλέξιμους οφειλέτες θα γίνεται παρακράτηση:

- του συνόλου της σύνταξης για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ

- όταν το ποσό μειωθεί στα 20.000 ευρώ θα γίνει συμψηφισμός της εναπομείνουσας οφειλής με τμήμα της σύνταξης, σε 60 δόσεις.

«Υπάρχουν αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ (ή 6.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ). Στο σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, αφού πρώτα γίνει αυστηρός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και διαπιστωθεί αδυναμία πληρωμής, θα δίνεται η δυνατότητα έκδοσης σύνταξης» τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Η νομοθετική διάταξη που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, για τον «απεγκλωβισμό» των οφειλετών του ΕΦΚΑ που τα χρέη τους υπερβαίνουν το όριο συμψηφισμού, θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το φθινόπωρο.

Τι ισχύει σήμερα για τους οφειλέτες

Με το σημερινό καθεστώς, δυνατότητα έκδοσης σύνταξης παρέχεται στους αυτοαπασχολούμενους που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης και δεν έχουν οφειλές ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ που να υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ (ή 6.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ).

Tα χρέη που υπερβαίνουν τα όρια συμψηφισμού, θα πρέπει να πληρωθούν εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση, αλλιώς ο ασφαλισμένος χάνει το δικαίωμα έως ότου εξοφλήσει το χρέος (άνω των 20.000 ευρώ).

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο, στο εξής θα εκδίδεται η σύνταξη και στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, καθώς θα συμψηφίζεται με το χρέος τους και από ένα όριο και μετά θα καταβάλλεται στους δικαιούχους.

Όταν το χρέος υποχωρήσει έως το όριο συμψηφισμού που θα οριστεί, η εναπομένουσα οφειλή θα «πληρώνεται» από την σύνταξη, σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα.

Προύπόθεση αποτελεί ο αυστηρός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, προκειμένου να «κοπούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν αδυναμία πληρωμής της οφειλής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 15-20% των αιτήσεων συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ «κόβεται» λόγω χρεών που υπερβαίνουν τα δύο όρια συμψηφισμού, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι με το σημερινό καθεστώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τους 200.000 «εγκλωβισμένους» οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Στα 30.000 ευρώ αυξάνεται ο «κόφτης» στα χρέη των οφειλετών του ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider