Tην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Στόχος είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα των επιχειρηματιών για νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα, με γνώμονα πάντα τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.
Άλλωστε το «πράσινο φως» για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έδωσε το καλοκαίρι και ο Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος και να στηριχθεί ο επιχειρηματικός κόσμος.
«Θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή επιδότησή τους θα μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος και θα συμβάλουν, σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων και ιδιαίτερα σε κλάδους με αυξημένη παραβατικότητα, στον περιορισμό της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας» επισημαίνεται στην Έκθεση της ΤτΕ.
Εκτός από τη μείωση κατά τουλάχιστον μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί και η μείωση κατά 0,6% του προηγούμενου προγράμματος της ΝΔ.
Σύνδεση με τριετίες και ψηφιακή κάρτα εργασίας
Η μείωση των εισφορών πρόκειται να συνδυαστεί από το 2024 με:
- το «ξεπάγωμα» των τριετιών που θα επιφέρει μισθολογικές αυξήσεις σε 600.000 εργαζόμενους
- την προαιρετική επέκταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας και σε άλλους κλάδους πλήν των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ.
Αυτή τη στιγμή το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται στο 36,16%. Εάν μειωθούν οι εισφορές κατά μία μονάδα, τότε άμεσα το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα πέσει στο 35,16%.
- Κύρια σύνταξη: 13,33% η εισφορά του εργοδότη και 6,67 η εισφορά του εργαζόμενου
- Επικουρική ασφάλιση: 3% η εισφορά του εργοδότη και 3% η εισφορά του εργαζόμενου
- Υγειονομική περίθαλψη: 4,55% η εισφορά του εργοδότη και 2,55% η εισφορά του εργαζόμενου
- Συνεισπραττόμενες (ανεργία, ΛΑΕΚ, εργατική εστία κλπ): 1,41% η εισφορά του εργοδότη και 1,65% η εισφορά του εργαζόμενου
Βέβαια το ζητούμενο είναι επί ποιων εισφορών θα γίνει η νέα μείωση, καθώς οι κλάδοι της κύριας ασφάλισης, της επικούρησης και της υγείας είναι ήδη επιβαρυμένοι και δεν φαίνεται πως αντέχουν νέα μείωση των πόρων τους. Ο ΕΦΚΑ έχει αυξημένες δαπάνες λόγω της απομείωσης του στοκ των εκκρεμών κύριων, ενώ ειδικά για τις επικουρικές στερείται ήδη πολύτιμους πόρους μετά την ένταξη των νέων ασφαλισμένων στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).
Ο μόνος κλάδος που αυτή τη στιγμή -θεωρητικά- δεν αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες είναι ο κλάδος της ανεργίας, καθώς υποχωρούν οι δαπάνες του για επιδόματα λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της ανεργίας.
Όπως και να έχει, η όποια μείωση είναι συνδεδεμένη και με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας.
«Με την αντιμετώπιση της παραβατικότητας μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας, θα ενταχθεί στο πεδίο του ΕΦΚΑ περισσότερη ασφαλιστική ύλη» τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας πως θα επιβραβευθούν οι συνεπείς εργοδότες πληρώνοντας χαμηλότερες εισφορές.