Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι μερικά από τα καλύτερα μέρη για να πάρει σύνταξη κανείς, σύμφωνα με την πρόσφατη παγκόσμια έκθεση του Mercer CFA Institute και η τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξανόμενο αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας κάθε συστήματος.
Η Ολλανδία είναι στην κορυφή της κατηγορίας όσον αφορά τη σύγκριση των συνταξιοδοτικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ανάλυση του ινστιτούτου, που εξέτασε περισσότερους από 50 δείκτες και συνέκρινε 47 συστήματα εισοδήματος συνταξιοδότησης, που καλύπτουν το 64% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι πιο σχετικές μετρήσεις ήταν το επίπεδο των διαθέσιμων συνταξιοδοτικών παροχών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η βιωσιμότητα του συστήματος για δεκαετίες στο μέλλον και η ποιότητα της διακυβέρνησής του.
Η Ισλανδία ήρθε δεύτερη, έχασε την πρώτη θέση του περασμένου έτους και η Δανία ήρθε τρίτη στον δείκτη του 2023.
Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών που περιλαμβάνονται στην έκθεση έλαβε καλή βαθμολογία, με μόνο μερικές βελτιώσεις να χρειάζονται Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία και Γερμανία, σύμφωνα με την έκθεση.
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Αυστρία και η Κροατία, μαζί με τις ΗΠΑ, έχουν μεγάλους κινδύνους ή/και ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αναφέρει η έκθεση.
Στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκονται η Ινδία, οι Φιλιππίνες και η Αργεντινή. Μαζί με την Τουρκία και την Ταϊλάνδη, μοιράζονται τη χειρότερη κατάταξη, βαθμό D, υποδηλώνοντας ότι χωρίς καμία βελτίωση, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων αυτών των χωρών.
Κίνδυνοι στο σύστημα
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι «τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπό πίεση όσο ποτέ άλλοτε», λόγω του επί του παρόντος επίμονου πληθωρισμού, των αυξανόμενων επιτοκίων και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η οποία αναπόφευκτα επηρεάζει τις αποδόσεις των επενδύσεων.
«Η μέση ηλικία των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές αγορές, κυρίως στις πιο ώριμες», δήλωσε η Μάργκαρετ Φράνκλιν, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος στο Ινστιτούτο CFA.
«Ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική της αγοράς που θέτει σημαντικές προκλήσεις στα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Βλέπουμε επίσης συνεχιζόμενη διάσπαση, καθώς σχετίζεται με την παγκοσμιοποίηση», πρόσθεσε.
«Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ολοένα και πιο περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία και επηρεάζουν σημαντικά τους συνταξιούχους» τονίζει.
Η έκθεση παραθέτει τις πιο πρόσφατες Προοπτικές Συντάξεων του ΟΟΣΑ για το 2022, το οποίο συνιστά στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις παρά την τρέχουσα χρηματοπιστωτική και οικονομική αβεβαιότητα, για να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο την ευημερία των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων.
Η έκθεση συνιστά επίσης την ενίσχυση των συντάξεων που βασίζονται σε περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης της συνταξιοδότησης, καθιστώντας τα συνταξιοδοτικά συστήματα πιο ανθεκτικά.
Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στα συνταξιοδοτικά συστήματα
Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να βελτιώσει την απόδοση των συντάξεων μειώνοντας το κόστος και επισημαίνοντας τους επερχόμενους κινδύνους, αναφέρει η έκθεση.
Οι πρόσθετες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη δημιουργία προσαρμοσμένων χαρτοφυλακίων και τον εντοπισμό ανωμαλιών της αγοράς, αν και η τεχνητή νοημοσύνη είναι απίθανο να μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις της αγοράς με ακρίβεια, επομένως η αβεβαιότητα θα παραμείνει, αναφέρει η έκθεση.
«Η συνεχιζόμενη επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο των λειτουργιών και των αποφάσεων των διαχειριστών επενδύσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές και καλύτερα ενημερωμένες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις επενδύσεων στα μέλη του συνταξιοδοτικού προγράμματος», δήλωσε ο David Knox, ανώτερος συνεργάτης στο Mercer, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η ετήσια έρευνα επισήμανε επίσης τους κινδύνους των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν ψεύτικες πληροφορίες όταν χρησιμοποιούνται σε ένα νέο πλαίσιο, και των κυβερνοεπιθέσεων κατά των δεδομένων των συνταξιούχων.