Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εντάχτηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στον κλάδο της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου.
Ωστόσο η πλήρης εφαρμογή της ξεκινά από την 1η Ιουλίου, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστούν και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, που προσφέρει τη δυνατότητα απολογιστικής καταχώρησης στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών.
Με το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, οι επιχειρήσεις αποκτούν το δικαίωμα, για τους εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή την οργάνωση του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους, όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά μεταγενέστερα.
Υπενθυμίζεται ότι με την χρήση της Ψηφιακής Κάρτας, αποδεικνύονται σε πραγματικό χρόνο η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας, καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου (υπερωρία). Άρα, σε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, η οποία διαπιστώνεται μετά από τον σχετικό επιτόπιο έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, επιβάλλονται κυρώσεις, δηλαδή διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο στην ψηφιακή κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω αντιστοίχιση.
Οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται από την 1η Ιουλίου 2024, σύμφωνα με Απόφαση της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, αφορούν στους εξής κλάδους:
- Βιομηχανία τροφίμων
- Ποτοποιία
- Παραγωγή προϊόντων καπνού
- Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών
- Κατασκευή ειδών ένδυσης
- Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών
- Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
- Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων
- Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων
- Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
- Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων
- Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες
- Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων
- Παραγωγή βασικών μετάλλων
- Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού
- Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων
- Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
- Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α.
- Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων
- Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών
- Κατασκευή επίπλων
- Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες
- Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού
- Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών.
Παράλληλη απασχόληση
Βάσει του νόμου 5053/23, η παράλληλη απασχόληση σε πολλούς εργοδότες, επιτρέπεται με την επιφύλαξη των διατάξεων που έχουν ήδη θεσπιστεί και αφορούν τον ημερήσιο χρόνο εργασίας και ανάπαυσης των εργαζομένων.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η εργασία:
- πάνω από 13 ώρες ημερησίως σε πολλούς εργοδότες,
- πάνω από 8 ώρες την ημέρα σε έναν εργοδότη.
Σε περίπτωση πολλαπλής ασφάλισης ή πολλαπλής καταβολής εισφορών ισχύει η διαδικασία της προσαύξησης στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης, όπως θεσπίστηκε με το «νόμο Κατρούκαλου» (ν. 4387/ αρ. 28).
Για να αποφευχθεί η καταχρηστική εφαρμογή της διάταξης, η παράλληλη απασχόληση δεν νοείται μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Ακόμα, δεν επιτρέπεται να συνάπτονται συμφωνίες ή να τίθενται ρήτρες με τις οποίες ο εργαζόμενος απαγορεύεται να παρέχει εργασία σε άλλους εργοδότες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου.
Στην πρόσφατη υπουργική απόφαση για την ψηφιακή κάρτα, σε ότι αφορά την ενημέρωση του εργοδότη για παράλληλη απασχόληση, προβλέπονται τα εξής: «ο εργοδότης ενημερώνεται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ για τυχόν ισχύουσες δηλωθείσες συμβατικές ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης λόγω παράλληλης απασχόλησης του εργαζομένου αυτού σε άλλον ή άλλους εργοδότες, στους οποίους προσλαμβάνεται από την 1η Ιουλίου 2024 και μετά».