Εργαζόμενοι τρίτων χωρών: Έγιναν 14.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα – Στα σκαριά και νέος μηχανισμός μετακλήσεων από τις επιχειρήσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εργαζόμενοι τρίτων χωρών: Έγιναν 14.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα – Στα σκαριά και νέος μηχανισμός μετακλήσεων από τις επιχειρήσεις
Το υπουργείο Μετανάστευσης με νομοσχέδιό του προωθεί αλλαγές που θα καταστήσουν ευκολότερη και λιγότερο γραφειοκρατική τη διαδικασία μετακλήσεων ξένων εργατών, επεκτείνοντας την άδεια παραμονής στη χώρα μας, από 3 σε 5 χρόνια.

«Σανίδα σωτηρίας» στις μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες αναζητούν πολλοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός, οι κατασκευές και κυρίως η αγροτική παραγωγή, προκειμένου να καλύψουν τα κενά τους σε εργατικά χέρια.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη χώρα μας, όπως φαίνεται από επίσημες εκτιμήσεις που υποδεικνύουν την ανάγκη για 400.000 έως 700.000 νέους εργαζόμενους στην ελληνική οικονομία.

Ήδη οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από μετανάστες στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέρχονται σε 14.000 (με αυξητική πορεία), ενώ αυτή την στιγμή στη χώρα εργάζονται νόμιμα περίπου 4.500 άτομα, προερχόμενα κυρίως από χώρες της Ασίας.

Ο συνολικός χρόνος της μετάκλησης των εργαζομένων αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιτυχή λειτουργία του θεσμού μέχρι σήμερα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες μεσολαβούν 6-9 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία (με θετική ή αρνητική έκβαση). Είναι προφανές ότι με τέτοιους χρόνους ολοκλήρωσης δεν μπορούν οι επιχειρήσεις -ειδικά όσες έχουν εποχικό χαρακτήρα- να προγραμματίσουν την κάλυψη των αναγκών τους σε ανθρώπινο δυναμικό.

Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Μετανάστευσης με νομοσχέδιό του προωθεί αλλαγές που θα καταστήσουν ευκολότερη και λιγότερο γραφειοκρατική την διαδικασία μετακλήσεων ξένων εργατών, επεκτείνοντας την άδεια παραμονής στη χώρα μας, από 3 σε 5 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως με δύο αποφάσεις, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν εγκρίνει την μετάκληση τουλάχιστον 200.000 εργατών από τρίτες χώρες, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 ψηφίστηκε διάταξη που δίνει άδεια διαμονής στους μετανάστες - εργάτες γης που ήδη απασχολούνται παράνομα, στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, πολύ σύντομα θα λειτουργήσουν 4 Ψηφιακά Κέντρα λήψης βιομετρικών στοιχείων μεταναστών (τρία στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη), προκειμένου να διεκπεραιωθούν 200.000 εκκρεμή ραντεβού από μετανάστες για την λήψη άδειας διαμονής.

Τέλος έχει ήδη δημιουργηθεί μια «task force» με την συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας και άλλων συναρμόδιων υπουργείων, που θα καταρτίσει τους βασικούς άξονες της Εθνικής Στρατηγικής Ένταξης των μεταναστών.

Τι ετοιμάζουν ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΣΕΤΕ

Την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την αναζήτηση μεταναστών από τρίτες χώρες που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα (στα πρότυπα της αντίστοιχης της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών), δρομολογούν εργοδοτικοί φορείς όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΒΕ.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις της η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη, «η βιομηχανία αναζητά χιλιάδες εργαζόμενους, όχι μόνο εργατών, ή τεχνικών ειδικοτήτων, αλλά και εξειδικευμένους υπαλλήλους στις σύγχρονες τεχνολογίες». Μάλιστα έδωσε έμφαση στην κατάρτιση των εργαζομένων, πάνω στις ειδικότητες που έχουν ανάγκη οι σύγχρονες επιχειρήσεις και που συχνά δεν συνάδουν με το αντικείμενο του πτυχίου που προσφέρουν τα ΕΠΑΛ, τα ΙΕΚ ή ακόμη και τα ΤΕΙ.

Οι συνεταιρισμοί, με τη μεσολάβηση της ΕΘΕΑΣ, αντλούν προσωπικό μέσω ειδικής πλατφόρμας που εξασφαλίζει εργάτες γης από τρίτες χώρες, εύκολα και νόμιμα. Σε συνεργασία με εταιρείες εργατικού δυναμικού από τις χώρες προέλευσης των εργατών, η βάση δεδομένων της ΕΘΕΑΣ περιλαμβάνει υποψήφιους εργαζόμενους από το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Ινδία, από αδειοδοτημένες για αυτό εταιρείες εργατικού δυναμικού, οι οποίοι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη μετάκλησή τους σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία και το κοινοτικό δίκαιο.

Στο ίδιο πεδίο δραστηριοποιείται και η πλατφόρμα WorkInGreece.io, που αναλαμβάνει την εύρεση εργαζομένων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κάθε εργοδότη, την αξιολόγηση του προσωπικού, και την ανάληψη των διαδικασιών μετάκλησή τους.

Στην πλατφόρμα αυτή ήδη βρίσκονται περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι από χώρες όπως Μπαγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Αίγυπτος, Γεωργία, Μολδαβία, Βιετνάμ, οι οποίοι δεν είναι μόνο χαμηλής ειδίκευσης αλλά και άτομα με υψηλά προσόντα και δεξιότητες, τα οποία αξιολογούνται μέσω διαφόρων τεστ και με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης προτείνεται στον κατάλληλο εργαζόμενο η κατάλληλη θέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΒΕ: Με reskilling και μετανάστες με εξειδίκευση θα καλύψει τα κενά σε θέσεις εργασίας η βιομηχανία

WorkInGreece: Η πλατφόρμα που φέρνει 12.000 εργαζόμενους από τρίτες χώρες στο «κατώφλι» των ελληνικών επιχειρήσεων

Ο «χρησμός» της ΤτΕ για την αγορά εργασίας: Τι προτείνει για μισθούς, εισφορές, κενές θέσεις και μετανάστες

gazzetta
gazzetta reader insider insider