Η Ελλάδα θέσπισε την 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένες επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να τονώσει την παραγωγικότητα και την απασχόληση, σημειώνει σε δημοσίευμά του το CNBC.
Το μέτρο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, έρχεται κόντρα στην παγκόσμια τάση των εταιρειών να διερευνούν το ενδεχόμενο σμίκρυνσης της εργασιακής εβδομάδας.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι εργαζόμενοι ιδιωτικών επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται επιπλέον δύο ώρες την ημέρα ή μία επιπλέον ημέρα με 8ωρο.
Η αλλαγή σημαίνει ότι η παραδοσιακή εβδομάδα των 40 ωρών εργασίας θα μπορούσε να επεκταθεί στις 48 ώρες για ορισμένες επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες εστίασης και στον τουρισμό δεν περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία της εξαήμερης εργασίας.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρεί ότι το μέτρο είναι και «φιλικό προς τους εργαζόμενους» και «βαθιά προσανατολισμένο στην ανάπτυξη». Έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τους εργαζόμενους που δεν αποζημιώνονται επαρκώς για την υπερωριακή εργασία και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αδήλωτης εργασίας.
Εργατικά συνδικάτα και πολιτικοί παρατηρητές επέκριναν δριμύτατα την κίνηση. Ο Γιώργος Κατσαμπέκης, λέκτορας ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Loughborough του Ηνωμένου Βασιλείου, περιέγραψε τη θέσπιση του μέτρου από την ελληνική κυβέρνηση ως «ένα σημαντικό βήμα πίσω» για ένα εργατικό δυναμικό που εργάζεται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται περισσότερο από εκείνους στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Οι Έλληνες εργαζόμενοι εκτιμάται ότι εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1.886 ώρες το 2022, περισσότερες από τον μέσο όρο των ΗΠΑ 1.811 και τον μέσο όρο της ΕΕ των 1.571 ωρών.
«Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα στην Ευρώπη. Τώρα μπορεί να αναγκαστούν να εργαστούν για έκτη μέρα, μετά από αυτήν την κυβερνητική απόφαση», σχολίασε μέσω Χ ο John O’Brennan, καθηγητής Δικαίου της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Maynooth της Ιρλανδίας.