Φορολογικές δηλώσεις: Στο «παρά ένα» απόφαση για μικρή παράταση – 700.000 δεν έχουν υποβληθεί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Στο «παρά ένα» απόφαση για μικρή παράταση – 700.000 δεν έχουν υποβληθεί
Πάνω από ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2023 – Χωρίς φόρο ή με επιστροφή φόρου σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους.

Στο «90'» πριν η ΑΑΔΕ «σφυρίξει» τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα κριθεί η παράταση, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα των λογιστών και φοροτεχνικών για μετάθεση της προθεσμίας στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Με τον χρόνο της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων να εκπνέει αύριο Παρασκευή 26 Ιουλίου και οι λογιστές να πιέζουν ασφυκτικά το ΥΠΕΘΟ, αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, διαπιστώθηκε ότι η υποβολή των δηλώσεων εξελίσσεται ομαλά αλλά αύριο το πρωί θα σταθμιστούν εκ νέου τα δεδομένα, με το σενάριο ολιγοήμερης παράτασης έως τις 31 Ιουλίου 2024 να βρίσκεται στο τραπέζι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την αρχή της εβδομάδας ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων επιταχύνθηκε φθάνοντας τη Δευτέρα τις 130.050 δηλώσεις και τη Τρίτη τις 151.112 δηλώσεις. Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολείπονται 700.000 δηλώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα θα πρέπει ο ημερήσιος ρυθμός να ανέβει στις 350.000 δηλώσεις, πράγμα που όπως λένε οι λογιστές είναι αδύνατον, καθώς τις ημέρες αυτές υποβάλλονται και χιλιάδες τροποποιητικές δηλώσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 5,9 εκατ. δηλώσεις και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Όμηρο Τσάπαλο, περίπου 200.000 δηλώσεις έχουν προσωρινά αποθηκευτεί στο σύστημα. Επομένως, εάν δοθεί παράταση έως τις 31 Ιουλίου 2024 υπάρχει χρόνος για να υποβληθούν οι δηλώσεις που λείπουν ακόμα από το σύστημα.

Τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά

Η επεξεργασία των στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνει τα εξής:

- Το 33,53% των δηλώσεων είναι χρεωστικές. Δηλαδή ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2023. Ο φόρος που έχει βεβαιωθεί μέχρι τώρα υπερβαίνει τα 3,31 δις. ευρώ με το μέσο φόρο να έχει φτάσει στα 1.713 ευρώ και όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων τόσο θα φουσκώνει ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό. Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου με τους φορολογούμενους να κερδίζουν έκπτωση φόρου 3% ή σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας και την έκπτωση 3% ή να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 έντοκων δόσεων.

- Δύο στους δέκα φορολογούμενους έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου να ανέρχεται στα 381,15 εκατ. ευρώ ή 331,5 ευρώ κατά μέσο όρο.

- Σχεδόν το 46% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν είναι μηδενικές με τους φορολογούμενους να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα περυσινά εισοδήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ-ΕΦΚΑ: Τέλος χρόνου για μεγαλοοφειλέτες – Βγαίνουν στα «μανταλάκια» όσοι δεν τακτοποίησαν τα χρέη τους

Συντάξεις Αυγούστου: Οι ημερομηνίες καταβολής - Οι πληρωμές της εβδομάδας

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οι εξαιρέσεις που γλυτώνουν πρόστιμα για τους εργοδότες

gazzetta
gazzetta reader insider insider