Ανασφάλιστα οχήματα: Προ των πυλών οι διασταυρώσεις, πρόστιμα - φωτιά στους παραβάτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανασφάλιστα οχήματα: Προ των πυλών οι διασταυρώσεις, πρόστιμα - φωτιά στους παραβάτες
Στο στόχαστρο και όσοι δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας.

Ολοένα και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή κυκλοφορούν οχήματα χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας. Στην ΑΑΔΕ, ετοιμάζονται να πατήσουν «το κουμπί» για την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού αυτόματων διασταυρώσεων στοιχείων για τα οχήματα.

Οι διασταυρώσεις θα γίνουν μέσω της νέας ψηφιακής βάσης δεδομένων που έχουν αντληθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου και τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων.

Επίσης η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να στήσει μπλόκα σε διόδια, εθνικές οδούς, λιμάνια με ελεγκτές οι οποίοι μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα οχήματα τα οποία ενώ έχουν δηλωθεί ότι βρίσκονται σε ακινησία κυκλοφορούν στους δρόμους.

Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που ξεκινούν από 250 ευρώ και φτάνουν ανάλογα με το είδος της παράβασης σε περίπτωση υποτροπής τα 30.000 ευρώ ενώ προβλέπονται και διοικητικές κυρώσεις όπως αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος οδήγησης.

Αναλυτικότερα το νέο ποινολόγιο προβλέπει τα εξής πρόστιμα:

- Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα είναι ανασφάλιστο. Ειδικότερα το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

- Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.

- 150 - 400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

- Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Οχήματα σε ακινησία

Τα πρόστιμα είναι πιο «τσουχτερά», για τα οχήματα που έχουν δηλωθεί σε κατάσταση ακινησίας και συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Για όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.

Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και φτάνει τα 30.000 ευρώ ενώ με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Δεύτερος έλεγχος

Τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, ο νόμος ορίζει ότι όταν από τον ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο διαπιστώνεται παράβαση, διενεργείται υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός έλεγχος. Αν, κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστωθεί μη συμμόρφωση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος), η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος αφαιρούνται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κλειδώνει» το κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ - Αυξήσεις επιδομάτων, μείωση εισφορών και στήριξη στις οικογένειες

Επιχειρήσεις: Έρχεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση

Εφορία: Ψάχνει τους φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση – Νέου τύπου διασταυρώσεις «τρέχει» η ΑΑΔΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider