Εξαγγελίες ΔΕΘ: Τι αλλάζει για εργαζόμενους, συνταξιούχους και οικογένειες με παιδιά - Οι 30 ευεργετικές παρεμβάσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαγγελίες ΔΕΘ: Τι αλλάζει για εργαζόμενους, συνταξιούχους και οικογένειες με παιδιά - Οι 30 ευεργετικές παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ήταν στοχευμένες και περιλαμβάνουν συνταξιούχους και ευάλωτους, οικογένειες με παιδιά, υπαλλήλους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα και νέους που δυσκολεύονται να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Δέσμη μέτρων για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους ευάλωτους αλλά και τις οικογένειες με παιδιά ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ήταν στοχευμένες για τη στήριξη κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται συνταξιούχοι και ευάλωτοι οι οποίοι θα λάβουν εκτός από τις ετήσιες αυξήσεις συντάξεων και επιδομάτων και τη νέα «επιταγή ακρίβειας» λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Μισθολογικές αυξήσεις περιμένουν και τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και οι μισθοί των ιδιωτικών υπαλλήλων λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος θα υπάρξουν αυξήσεις επιδομάτων, νέα προγράμματα απόκτησης στέγης και ελαφρύνσεις σε νέους γονείς.

Μισθολογικές παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους

  • Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν μια έμμεση αύξηση, που θα προκύψει από τις χαμηλότερες κρατήσεις. Αντίστοιχη θα είναι και η ελάφρυνση για τους εργοδότες.

  • Αυξάνεται από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027.

Η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες καθώς και πολλά άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ που συνδέονται με το ύψος του κατώτατου.

  • Αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας ώστε να μην λειτουργούν ως άλλοθι αδήλωτης εργασίας στρέφοντας τις ενισχύσεις σε όσους έχουν αληθινή ανάγκη.

Το επίδομα θα είναι αυξημένο το πρώτο τρίμηνο μετά την απόλυση, ενώ θα καταβάλλεται ένα επιπλέον ποσό ως «μπόνους» σε όσους εργάζονται και έχουν συγκεντρώσει πολλά ένσημα. Ωστόσο μόνο το 50% του επιδόματος θα γίνεται με κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, καθώς το άλλο μισό ποσό θα δίνεται μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Αυξήσεις και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους

  • Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2025 από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις.

Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση μετά την περίοδο των μνημονίων, αφού η πρώτη έγινε το 2023 και ήταν ύψους 7,75% και η δεύτερη φέτος και ανήλθε σε 3%.

  • Τον φετινό Δεκέμβριο περίπου 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, θα λάβουν μια έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έως και 200 ευρώ.

Πρόκειται για την «επιταγή ακρίβειας» που έλαβαν και πέρυσι όπως και φέτος οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, όπως και οι 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Οικογένειες με παιδιά

  • Πιο δίκαια, αποτελεσματικά και στοχευμένα τα τρία βασικά κοινωνικά επιδόματα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού με στόχο να μειωθεί η παιδική φτώχεια στη χώρα.

Σήμερα το επίδομα παιδιού ανέρχεται σε 70 ευρώ, 42 ευρώ και 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί -ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων- και σε 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί. Πληροφορίες θέλουν το επίδομα παιδιού να αυξάνεται κατά 20%.

  • Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού, θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος.
  • Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.
  • Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

Τα φορολογικά αυτά κίνητρα στις επιχειρήσεις που επιβραβεύουν τους εργαζόμενους τους όταν αποκτούν πολυμελή οικογένεια έχουν στόχο να κινητροδοτήσουν και άλλους εργοδότες να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες για το δημογραφικό.

  • Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

Οι 200.000 οικογένειες τριτέκνων πρόκειται να λάβουν – μονίμως – ορισμένα από τα βασικότερα προνόμια των πολυτέκνων, ως κίνητρο για να αποφασίσουν οι οικογένειες με 2 παιδιά να προχωρήσουν στην απόκτηση και νέου μέλους.

  • Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα επεκταθούν με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.

Το ποσό αυτό θα δίνεται στις περιπτώσεις που ο γονέας εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος, ενώ ο επιμελητής που θα φροντίζει το νήπιο μπορεί να είναι και συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας.

  • Οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα το λάβουν αυξημένο κατά 50% λίγο πριν τις γιορτές.

Μισθολογικές παροχές σε δημοσίους υπαλλήλους

  • Από την άνοιξη του 2025 σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες, σταδιακά, θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα.

Οι νέες οριζόντιες αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο δεν θα φτάσουν στο ύψος των αυξήσεων που δόθηκαν φέτος, αλλά θα είναι χαμηλότερες. Σημειώνεται πως από τον Ιανουάριο του 2025 δόθηκαν οριζόντιες αυξήσεις 70 ευρώ σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου.

  • Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική).

Τα «παγωμένα» εδώ και χρόνια νυχτερινά θα αυξηθούν οριακά, ως «μια μικρή αναγνώριση για την προσφορά όσων φορούν το εθνόσημο» όπως ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Στεγαστικές παρεμβάσεις

  • Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
  • Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.
  • Νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί σημαντικά μέσω ιδιωτικών χορηγιών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Οι 45 νέες παρεμβάσεις - Τι εξήγγειλε στη ΔΕΘ

Έρχονται αυξήσεις στα τρία πιο δημοφιλή επιδόματα - Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Επίδομα ανεργίας: Ριζικές αλλαγές στο ύψος και στον τρόπο καταβολής του - Πότε μειώνεται και για ποιους χάνεται

gazzetta
gazzetta reader insider insider