Ποιες φοροελαφρύνσεις φέρνει ο περιορισμός της φοροδιαφυγής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες φοροελαφρύνσεις φέρνει ο περιορισμός της φοροδιαφυγής
«Αυξάνοντας τα έσοδα από φοροδιαφυγή θα μπορούμε να αποποιούμαστε την είσπραξη κάποιων φόρων, δηλαδή να μειώνουμε το φορολογικό βάρος», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028. Έρχονται μείωση ασφαλιστικών εισφορών, «κούρεμα» τεκμηρίων διαβίωσης, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για όλους.

«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων ανοίγει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας χθες το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 ανέφερε ότι «αυξάνοντας τα έσοδα από φοροδιαφυγή θα μπορούμε να αποποιούμαστε την είσπραξη κάποιων φόρων, δηλαδή να μειώνουμε το φορολογικό βάρος» εκτιμώντας ότι μέχρι το 2027, τα πρόσθετα έσοδα από φοροδιαφυγή θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι τα έσοδα που μπορεί να κερδίσει από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στους πολίτες μέσω μειωμένων φόρων.

Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, που θεσμοθετήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 και ενεργοποιούνται σταδιακά, όπως το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, επέκταση των POS και η διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές, η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχουν ενισχύσει τα κρατικά ταμεία.

Νέες μειώσεις φόρων

Με την αύξηση των εισπράξεων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση σχεδιάζει στο φορολογικό μέτωπο τις εξής παρεμβάσεις:

1. Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης. Στόχος είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών, που έχουν διαπιστωθεί κατά την πολυετή εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών ανάμεσα στα νοικοκυριά. Σήμερα φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν φόρους εισοδήματος δυσανάλογα υψηλούς σε σχέση με τα πραγματικά τους εισοδήματα. Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

2. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2027. Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μια μονάδα.

3. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και «μπλοκάκια». Το 2025 πέφτουν οι τίτλοι τέλους για το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος παραμένει για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους καθώς και για τους εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκι». Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί το 2027.

4. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019 προέβλεπε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΚΕΑΟ: Αυξήθηκαν στα 48,5 δισ. ευρώ τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ - Εκτός ρύθμισης ένας στους δύο οφειλέτες

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Ξεπεράστηκε και το τελευταίο «αγκάθι» - Σε τροχιά υλοποίησης το έργο

Προϋπολογισμός: Άνοδος ΑΕΠ 2,3% το 2025- «Πράσινο φως» από Δημοσιονομικό Συμβούλιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider