Labour Migration Platform: Παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες η πλατφόρμα εργασιακής μετανάστευσης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Labour Migration Platform: Παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες η πλατφόρμα εργασιακής μετανάστευσης
Στόχος ειναι να καταστεί η ΕΕ πιο ελκυστική σε πολίτες τρίτων χωρών με προσόντα και ταλέντα, καθώς και να διευκολυνθεί η κινητικότητα στους κόλπους της.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τις διαδικασίες διαχείρισης της εργασιακής μετανάστευσης (Labour Migration Platform).

Στόχος ειναι να καταστεί η ΕΕ πιο ελκυστική σε πολίτες τρίτων χωρών με προσόντα και ταλέντα, καθώς και να διευκολυνθεί η κινητικότητα στους κόλπους της.

Τα μεγάλα κενά στην αγορά εργασίας που απειλούν να επηρεάσουν αρνητικά τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ κινητοποίησαν τους ευρωπαίους αξιωματούχους, υποχρεώνοντάς τους να δημιουργήσουν μια «δεξαμενή» εργαζομένων σε τομείς που υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες, όπως είναι η βιομηχανία, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Η Labour Migration Platform θα συνιστά την «γέφυρα» μεταξύ των ευρωπαίων εργαοδοτών και των αλλοδαπών που επιθυμούν να εργαστούν στο εξωτερικό.

Οι πολίτες τρίτων χωρών που αναζητούν εργασία θα μπορούν να καταχωρούν το προφίλ τους στην πλατφόρμα και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις δεξιότητες, τα προσόντα, την εργασιακή εμπειρία και τις γνώσεις τους σε ξένες γλώσσες.

Οι κενές θέσεις εργασίας των ευρωπαίων εργοδοτών θα καταχωρίζονται στην ίδια πλατφόρμα, από τα Εθνικά Σημεία Επαφής που θα συσταθούν στα συμμετέχοντα κράτη – μέλη.

Η πλατφόρμα θα ενσωματώσει ειδικά εργαλεία ώστε να διευκολύνει όσους αναζητούν εργασία από τρίτες χώρες και τους ευρωπαίους εργοδότες να εντοπίζουν ο ένας τον άλλον και να διευκολύνουν το «ταίριασμά» τους. Η αναζήτηση θα γίνεται μέσω φίλτρων και το ταίριασμα μέσα από ένα ημιαυτόματο εργαλείο αντιστοίχισης που θα δημιουργεί έναν κατάλογο προτεινόμενων αντιστοιχιών.

Η πλατφόρμα θα παρέχει επίσης σαφείς πληροφορίες για τις διαδικασίες πρόσληψης και μετανάστευσης στα κράτη – μέλη, καθώς και για τις συνθήκες εργασίας και ζωής σε αυτά.

Τονωτική «ένεση» οι αλλοδαποί εργαζόμενοι

Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί, από 265 εκατομμύρια το 2022 σε 258 εκατομμύρια το 2030. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γερμανία, η Ιταλία καθώς και η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικών χεριών, τάσσονται υπέρ της εργασίας αλλοδαπών εργαζομένων στην επικράτειά τους.

Η Κομισιόν φιλοδοξεί να καταστήσει τις προσλήψεις αυτές, που είναι επί του παρόντος περίπλοκες και κοστοβόρες τόσο για τους πολίτες τρίτων χωρών όσο και για τους ευρωπαίους εργοδότες, ευκολότερες και ταχύτερες.

Τα συμμετέχοντα κράτη θα ενθαρρύνονται να επιταχύνουν την έκδοση βίζας εργασίας για τα άτομα που έχουν δεχθεί πρόταση εργασίας μέσω της πλατφόρμας, ενώ θα παρέχονται ισχυρές διασφαλίσεις για δίκαιες συνθήκες πρόσληψης και εργασίας – όσοι εργοδότες δεν τις τηρούν, θα αποβάλλονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχεδόν 5.000 αιτήσεις για τη νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών

Υπ. Μετανάστευσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών

WorkInGreece: Η πλατφόρμα που φέρνει 12.000 εργαζόμενους από τρίτες χώρες στο «κατώφλι» των ελληνικών επιχειρήσεων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider