Νέες παρεμβάσεις στη φορολογία – Αποκαλυπτήρια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες παρεμβάσεις στη φορολογία – Αποκαλυπτήρια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Τα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ αλλά και νέες ρυθμίσεις που θα έχουν μεταξύ άλλων στόχο την έγκαιρη και χωρίς παρατάσεις υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο νέο νομοσχέδιο.

Τα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ αλλά και νέες ρυθμίσεις που θα έχουν μεταξύ άλλων στόχο την έγκαιρη και χωρίς παρατάσεις υποβολή των φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Υπενθυμίζεται πως στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί περιλαμβάνονται τριετής φοροαπαλλαγή για κενά ακίνητα, μείωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες, διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, πάγωμα του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για οικειοθελείς χρηματικές παροχές του εργοδότη σε νέους γονείς.

Ακόμη στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 για όλα τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων με «μπλοκάκι», όπως ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο Κ. Χατζηδάκης.

Αναλυτικότερα, οι παρεμβάσεις θα προβλέπουν τα εξής:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025 και διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα που αφορούν: Μείωση κατά 50% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή. Και Αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ

2. Έκπτωση ΕΝΦΙΑ. Διπλασιάζεται από το 10% στο 20% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες με κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ οι οποίοι έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα).Για όσους έχουν στην κατοχή τους ασφαλισμένες κατοικίες συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10% ενώ, εάν δεν φροντίσουν να τις ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις ζημιές.

3. Ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών. Απαλλαγή για τρία χρόνια από τον φόρο εισοδήματος για ιδιοκτήτες που θα ενοικιάσουν κλειστά ακίνητα ή θα μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.

4. ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. «Πάγωμα» του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι το τέλος του 2025.

5. Νέοι γονείς. Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων των οικειοθελών χρηματικών παροχών από εργοδότη σε νέο γονέα για το χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

6. Επιχειρήσεις. Φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.

7. Ασφάλιστρα. Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% των συμβολαίων υγείας για παιδιά. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος - Τι έρχεται για νέους γονείς

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από 1,15 ευρώ η τιμή εκκίνησης - Τι ισχύει στην Αττική, οι εκπτώσεις και το επίδομα θέρμανσης

Καταθέσεις: Υπεραξίες 5% - 10% προσφέρουν ήδη τα εναλλακτικά αποταμιευτικά προϊόντα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider