Αγορά Εργασίας: Τις καλές πρακτικές της Ελλάδας παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγορά Εργασίας: Τις καλές πρακτικές της Ελλάδας παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως
Είναι πολύ τιμητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα εκλήθη να μοιραστεί «καλές πρακτικές» από τον χώρο της αγοράς εργασίας και μάλιστα μεταξύ μόλις δύο χωρών (μαζί με την Φινλανδία), δήλωσε η Νίκη Κεραμέως στο περιθώριο της «Ημέρας των Εργοδοτών 2024».

Ως απόδειξη της προόδου που έχει επιτευχθεί στον τομέα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα περιέγραψε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως την πρόσκλησή της να συμμετάσχει σε εκδήλωση για την παρουσίαση «καλών πρακτικών», η οποία διοργανώθηκε σήμερα στο πλαίσιο της «Ημέρας των Εργοδοτών 2024» που διοργανώθηκε από την Συνομοσπονδία Γερμανικών Εργοδοτικών Ενώσεων. Η υπουργός ανέδειξε μεταξύ άλλων ως προτεραιότητα την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών, των νέων, των ατόμων με αναπηρία και των συνταξιούχων, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό.

Είναι πολύ τιμητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα εκλήθη να μοιραστεί «καλές πρακτικές» από τον χώρο της αγοράς εργασίας και μάλιστα μεταξύ μόλις δύο χωρών (μαζί με την Φινλανδία), δήλωσε η Νίκη Κεραμέως στο περιθώριο της «Ημέρας των Εργοδοτών 2024» και έκανε λόγο για ενθαρρυντικό στοιχείο, καθώς, όπως είπε, πριν από μερικά χρόνια η ανεργία ήταν πάρα πολύ υψηλή και υπήρχαν πολλά προβλήματα στον χώρο της αγοράς εργασίας. «Με την συστηματική προσπάθεια των τελευταίων πέντε ετών και την προσπάθεια του κάθε πολίτη, έχουμε καταφέρει η χώρα μας να αποτελεί παράδειγμα σε πολλούς τομείς και ο εργασιακός είναι ένας από αυτούς», δήλωσε η υπουργός και διευκρίνισε ότι, αν και κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της, υπάρχουν σημεία σύγκλισης στα οποία θα πρέπει, όπως είπε, να επιμείνουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην ανάγκη για δια βίου μάθηση, για επανειδίκευση προσωπικού, για επένδυση σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και στάθηκε στον κρίσιμο ρόλο των Σχολών Μαθητείας, στις οποίες, διευκρίνισε, διδάσκονται ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ως παράδειγμα έφερε τις επαγγελματικές ευκαιρίες που δημιουργεί η «πράσινη μετάβαση», η οποία, εξήγησε, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, αν υπάρχει έλλειψη σε τεχνικούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας προσφέρουμε αυτές τις ειδικότητες που συνοδεύονται σήμερα από 100% απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας» επισήμανε. Ανάλογες προτεραιότητες έθεσαν και οι ομόλογοί της της Γερμανίας Χουμπέρτους Χάιλ και της Φινλανδίας 'Αρτο Σάτονεν, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια συζήτηση. Και οι δύο υπουργοί, μαζί με την κυρία Κεραμέως, συμφώνησαν επίσης στην σημασία της ευελιξίας στην εργασία, με την υπουργό Εργασίας να αναλύει την λειτουργία της κάρτας εργασίας, η οποία, τόνισε, προστατεύει τον εργαζόμενο, διευκολύνει το έργο των επιθεωρητών εργασίας και εγγυάται τον δίκαιο ανταγωνισμό για τους συνεπείς εργοδότες. Ο κ. Σάτονεν ανέφερε μάλιστα ότι στην Φινλανδία οι συλλογικές συμβάσεις αφήνουν περιθώριο για περαιτέρω εξατομικευμένη διαπραγμάτευση εντός των εταιριών. «Ακούμε τους επιχειρηματίες, ακούμε και τα συνδικάτα», δήλωσε. Υπέρ της εισαγωγής ψηφιακής ευρωπαϊκής ταυτότητας στην οποία θα καταγράφονται τα ασφαλιστικά στοιχεία των πολιτών της ΕΕ τάχθηκε από την πλευρά του ο κ. Χάιλ, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού μέσω της μετανάστευσης και ζήτησε από τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν σε αυτό με την κυβέρνηση. «Όλοι χρειαζόμαστε εξειδικευμένους μετανάστες», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εργασίας, με το βλέμμα στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες στην ΕΕ.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιτυχία της ανάπτυξης 2,3% της ελληνικής οικονομίας, με την κυρία Κεραμέως να υπογραμμίζει ότι για να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν αποφασιστικής σημασίας η μείωση της ανεργίας. Η Ελλάδα άλλωστε, όπως δήλωσε, έχει σήμερα την μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην ΕΕ, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται διαρκώς και το 2027 θα έχει σημειωθεί αύξηση 46% σε σχέση με το ύψος του κατώτατου μισθού το 2019. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας. Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε, με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, για να τονώσουμε περαιτέρω την απασχόληση», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και υπέδειξε τις γυναίκες, τους νέους, τα άτομα με αναπηρίες και τους συνταξιούχους ως κατηγορίες πολιτών με σημαντικό περιθώριο για τόνωση της απασχόλησης. Ειδικά για τους συνταξιούχους, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι, με την σταδιακή κατάργηση της παρακράτησης της σύνταξης που εισήγαγε η κυβέρνηση, αυξήθηκε από 35.000 σε 200.000 ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων. Ανάλογες παρεμβάσεις περιέγραψε για τους εργαζόμενους γονείς, για τις γυναίκες και τους νέους, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στην προτεραιοποίηση της εξισορρόπησης της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή και την αύξηση της παραγωγικότητας, με την τηλεργασία, την παράλληλη απασχόληση και την 4ήμερη εργασία.

Ερωτηθείσα στο περιθώριο της εκδήλωσης σχετικά με το «brain drain» που σημειώθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης και τους εξειδικευμένους Έλληνες που αναζήτησαν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, η κυρία Κεραμέως έκανε λόγο για «λαμπρά μυαλά» που έφυγαν και τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης η προσέλκυσή τους στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργήσει το υπουργείο ως «γέφυρα» μεταξύ των ελλήνων εργαζομένων στο εξωτερικό και των εργοδοτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε, στις 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη «Ημέρα Καριέρας» στο εξωτερικό, ξεκινώντας από το Ντίσελντορφ, ενώ θα ακολουθήσει κάτι αντίστοιχο στην Ολλανδία. «Αυτό που θέλουμε είναι να φέρουμε έλληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό σε επαφή με εργοδότες στην Ελλάδα, οι οποίοι ψάχνουν εξειδικευμένο προσωπικό. Να κάνουμε δηλαδή την σύζευξη προσφοράς και ζήτησης», πρόσθεσε η υπουργός και υπενθύμισε ότι ισχύουν ήδη φορολογικά κίνητρα για την επιστροφή ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ακόμη ότι η αγορά εργασίας σήμερα στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από μερικά χρόνια. «Μπορούμε να είμαστε όλοι περήφανοι για την σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί και πιστώνεται σε κάθε πολίτη», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενδιαφέρον της Γερμανίας για το μεταρρυθμιστικό έργο της Ελλάδας στην αγορά εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider