Στο μισό μειώνεται το επίδομα θέρμανσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μισό μειώνεται το επίδομα θέρμανσης

Μειωμένο κατά 50% θα είναι το επίδομα θέρμανσης φέτος παρά το γεγονός ότι ο αριθμός δικαιούχων θα παραμείνει ο ίδιος. Η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης 2017-2018 αναμένεται να δημοσιευθεί εντός της εβδομάδος και σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό του επιδόματος που θα προβλέπεται για φέτος είναι 12,5 λεπτά/λίτρο, που σημαίνει μείωση κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, όπου ήταν στα 25 λεπτά/λίτρο.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο κατά τον οποίο οι δικαιούχοι θα λάβουν το επίδομα, αυτό αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου για όσους αγοράσουν πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2017 ενώ για εκείνους που θα αγοράσουν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30 Απριλίου 2018, αναμένεται ότι θα εισπράξουν το επίδομα τον Ιούνιο.

Μετά την υπογραφή της απόφασης οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο ηλεκτρονικό σύστημα όπως είχε γίνει και πέρυσι.

Για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι μειωμένα σε σχέση με τα περυσινά, τα οποία είχαν διαμορφωθεί στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Άγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
  • Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 98,5 λεπτά το λίτρο, δηλαδή περίπου 5 λεπτά ακριβότερα από πέρσι. Η μείωση του επιδόματος θέρμανσης δημιουργεί προβληματισμό στην αγορά καθώς αναμένεται ότι αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στη ζήτηση και επομένως στις πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, «η χειμερινή περίοδος ξεκίνησε καλά για την αγορά. Σε αυτό βοήθησαν και οι προσφορές, τα προγράμματα loyalty των τραπεζών κλπ. Αν μειωθεί το επίδομα θέρμανσης, σαφώς αυτό θα επηρεάσει και τη δαπάνη και οι καταναλωτές θα είναι πιο φειδωλοί στις παραγγελίες τους εφόσον θα γνωρίσουν ότι θα καλυφθεί μικρότερο ποσόν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider