Fintech και ΜμΕ στο επίκεντρο της Visa για το 2020

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fintech και ΜμΕ στο επίκεντρο της Visa για το 2020
Σε συζητήσεις για τη χρήση καρτών και ψηφιακών μεθόδων πληρωμής στα μέσα μεταφοράς της Ελλάδας βρίσκεται η εταιρεία.

Σε καινοτόμες λύσεις στον κλάδο του fintech, στην επέκταση των ψηφιακών πληρωμών σε παρθένους για την χώρα μας τομείς, όπως οι μεταφορές αλλά και στην διείσδυση των ψηφιακών πληρωμών στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στοχεύει η Visa για το 2020, μετά από μια χρονιά που έκλεισε με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Το τρίπτυχο αυτό επέδειξαν τα στελέχη της εταιρείας κα Sevdalina Vassileva, γενική διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία και κα Ανδριάνα Παππά, γενική διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι σε αυτούς τους τομείς υπάρχουν πολλά ακόμα περιθώρια ανάπτυξης. Σημειωτέον ότι παρά την αύξηση που καταγράφεται στις ψηφιακές πληρωμές 17 τρισ. δολάρια ξοδεύονται σήμερα σε φυσικό χρήμα ενώ οι ψηφιακές πληρωμές φτάνουν το 48% των συνολικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται παγκοσμίως.

Τις ευκαιρίες που προκύπτουν τα τελευταίο διάστημα στον κλάδο του fintech ελπίζει να εκμεταλλευτεί και μέσω του Visa Innovation Program, το οποίο ξεκίνησε σε συνεργασία με την Crowdpolicy ήδη από πέρυσι. Όπως διευκρινίστηκε από τα στελέχη της εταιρείας ο πρώτος κύκλος του εν λόγω προγράμματος, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού, έχει να επιδείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα με 6 ιδέες κι εφαρμογές να ξεχωρίζουν. Πλέον η εταιρεία προετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο με στόχο να συμμετέχουν σε αυτόν ακόμα περισσότεροι οργανισμοί του χρηματοπιστωτικού κλάδου αλλά και καινοτόμες επιχειρήσεις του ελληνικού οικοσυστήματος. Σε αυτό θα «βοηθήσει και το γεγονός ότι η Visa λειτουργεί ήδη το μεγαλύτερο δίκτυο πληρωμών παγκοσμίως και η πλατφόρμα της είναι πλέον πιο "ανοικτή"’ δίνοντας την δυνατότητα για νέες υπηρεσίες και κάθε τύπου μεταφορά χρημάτων», όπως εξήγησε η γενική διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Για την φετινή χρόνια το βάρος πέφτει επίσης στα εργαλεία που διαθέτει η Visa για καταναλωτές αλλά και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, στα σχέδια της Visa για το 2020 περιλαμβάνεται το λανσάρισμα στην Ελλάδα ορισμένων νέων υπηρεσιών, όπως η Β2Β Connect, υπηρεσία που πραγματοποιεί συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων με την βοήθεια της τεχνολογίας blockchain καθώς και η Visa Direct, υπηρεσία που εκτελεί άμεσες πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μεταξύ καταναλωτών. Παράλληλα η εταιρεία αναμένεται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα δράσεων που θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικής προκειμένου να κατανοήσουν τα οφέλη που υπάρχουν από την ενίσχυση της χρήσης των ψηφιακών μεθόδων πληρωμής.

Όσον αφορά στην χρήση καρτών και ψηφιακών μεθόδων πληρωμής στα μέσα μεταφοράς αντί εισιτηρίων, κάτι που συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα, τα στελέχη της Visa σημείωσαν ότι βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία με τους αρμόδιους προμηθευτές και με τον ΟΑΣΑ και δεν είναι απίθανο σύντομα να περάσουμε στο στάδιο των δοκιμών χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υιοθέτησης της λύσης. Ενθαρρυντικό είναι βέβαια το γεγονός ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που υπήρχε μέχρι χθες έχει αρθεί. δεδομένου ότι η λύση της Visa μπορεί να υλοποιηθεί και σε συστήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου που δεν κατασκευάστηκαν εξ' αρχής για να υποστηρίζουν τη χρήση καρτών, όπως αυτό του Μετρό της Αθήνας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία με κεφαλαιοποίηση ύψους 420 δισ. δολαρίων και έσοδα 23 δισ. δολαρίων πέρυσι, διαθέτει 3,4 δισ. λογαριασμούς, είναι διαθέσιμη σε 46 εκατ. εμπορικές τοποθεσίες σε 200 και πλέον χώρες και πραγματοποιεί περί τις 65.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο. Προσφάτως μάλιστα έκανε ένα μεγάλο βήμα για να εμβαθύνει τις σχέσεις με την Silicon Valley αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω την είσοδό της στον αναπτυσσόμενο τομέα του fintech, εξαγοράζοντας την Plaid, έναν όμιλο που συνδέει fintech εταιρείες με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών τους, έναντι 5,3 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider