Απαισιόδοξο το 55% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για ανάπτυξη το 2021

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απαισιόδοξο το 55% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για ανάπτυξη το 2021

«Αντίδοτο» στην κρίση που βιώνουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού θα αποδειχτεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι βιώσιμες πρακτικές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Accenture.

Ειδικότερα όπως αποδεικνύει η μελέτη της Accenture «The European Double Up: A twin strategy that will strengthen competitiveness» οι επιχειρήσεις που θα ενισχύσουν ταυτόχρονα το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας και βιωσιμότητάς τους θα ανακάμψουν πιθανότατα γρηγορότερα και θα αναδυθούν ισχυρότερες από την κρίση .

Βάσει της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε κατά την διάρκεια της εβδομάδας The Davos Agenda, οι επικεφαλής των εταιρειών στην Ευρώπη αναμένουν να επιστρέψουν στα επίπεδα κερδοφορίας προ-πανδημίας μέσα σε 18 μήνες κατά μέσο όρο.

Κι αυτό γιατί η πανδημία δημιούργησε διαφοροποιήσεις στην ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών και τις προοπτικές τους για ανάπτυξη.

Από το σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών που εξετάστηκαν το 49% έχουν σημειώσει μείωση εσόδων ή κερδών τους τελευταίους 12 μήνες και δεν αναμένουν βελτίωσή τους επόμενους 12 μήνες.

Ένα 19% χαρακτηρίζεται ως «έκπτωτοι άγγελοι» (falling angels), αφού παρά την ισχυρή οικονομική επίδοση πριν από την πανδημία, αναμένει μειωμένα έσοδα και χαμηλότερη κερδοφορία τους επόμενους 12 μήνες.

Ωστόσο υπάρχει κι ένα 32% των ευρωπαϊκών εταιρειών, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «οι ηγέτες του αύριο» (tomorrow’s leaders) δεδομένου ότι αναμένει αύξηση κερδοφορίας τους επόμενους 12 μήνες.

Όσο για το πώς μπορεί μια επιχείρηση να ενταχθεί στην κατηγορία των ηγετών του αύριο, ανακάμπτοντας ταχύτερα από την κρίση η μελέτη επισημαίνει ότι με την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών και βιώσιμων πρακτικών τριπλασιάζει τις πιθανότητες της.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθόρισε το επιχειρηματικό τοπίο την δεκαετία του 2010 και οι εταιρείες που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση αυτή με ταχύτητα και σε μεγάλη κλίμακα, βγήκαν τελικά νικήτριες», δήλωσε ο Jean-Marc Ollagnier, Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture στην Ευρώπη. «Εισερχόμαστε πλέον σε μια νέα δεκαετία η οποία προκαλεί ένα νέο κύμα επιχειρηματικών αλλαγών, το οποίο καθορίζεται από τη μετάβαση στην βιωσιμότητα. Ο τρόπος με τον οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες διαχειρίζονται αυτόν τον ‘διπλό μετασχηματισμό’ θα καθορίσει πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν από την κρίση και πόσο καλά θα τοποθετηθούν ώστε να διατηρήσουν την βιώσιμη ανάπτυξή τους στο μέλλον.»

Οι επιχειρήσεις μάλιστα κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση με το 45% αυτών να δίνει προτεραιότητα σε επενδύσεις που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την βιωσιμότητα. Για την ακρίβεια το 40% των ερωτηθέντων σκοπεύει να πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), το 37% στο cloud και το 31% εξισορροπεί τις επενδύσεις του, εστιάζοντας περισσότερο σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Αβεβαιότητα στις ευρωπαϊκές εταιρείες για την ανάπτυξή τους το 2021

Όσο για τις επιχειρήσεις που πιστεύουν ότι θα επιτύχουν τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν θέσει για την νέα χρονιά, φτάνουν στο το 45%

Οι πιο αισιόδοξες αυτών εδράζονται σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία, αφού το 59%, 52% και 51% των ερωτηθέντων αντίστοιχα, να αναμένουν να επιτύχουν τους στόχους τους το 2021.

Στον αντίποδα, απαισιοδοξία διαπνέει τις επιχειρήσεις σε Ιταλία και Ισπανία, με μόνο το 34% και το 31% αυτών αντίστοιχα, να θεωρούν ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους το 2021.

«Ακόμη και οι εταιρείες που αναγνωρίζουν την επιχειρηματική ευκαιρία να επιταχύνουν την μετάβασή τους στον ψηφιακό κόσμο και την βιωσιμότητα, αντιμετωπίζουν εμπόδια σε διαφορετικά στάδια αυτού του διπλού μετασχηματισμού», δήλωσε ο Μάριος Λημνιός, επικεφαλής Strategy and Consulting της Accenture στην Ελλάδα. «Αυτές οι προκλήσεις αφορούν κυρίως τον καθορισμό ενός εφικτού επιχειρηματικού μοντέλου γύρω από βιώσιμες πρακτικές και προϊόντα, την απελευθέρωση πόρων για την κινητοποίηση της εταιρείας, και την γρήγορη μετάβαση από τα πιλοτικά και μεμονωμένα έργα σε πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρο το εύρος της επιχείρησης.»

Τρεις κατευθύνσεις για να προσπεράσουν τα εμπόδια

Πέρα από την σκιαγράφηση του επιχειρηματικού κλίματος, η μελέτη προτείνει και τρεις στρατηγικές κατευθύνσεις προκειμένου οι εταιρείες να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια και να υλοποιήσουν επιτυχώς τον διπλό μετασχηματισμό τους.

Αυτές είναι:

  • Η υιοθέτηση επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται σε οικοσυστήματα, τα οποία έχουν στο επίκεντρό τους τη βιωσιμότητα και την τεχνολογία: Ποσοστό μεγαλύτερο από 10% των εσόδων των ηγετών αυτού του διπλού μετασχηματισμού προέρχεται από τον τρόπο αυτό.
  • Ο συνδυασμός πόρων για την αύξηση τεχνολογικών εφαρμογών προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης: Οι ηγέτιδες εταιρείες του διπλού μετασχηματισμού επενδύουν περισσότερο στην καινοτομία σε όλους τους τομείς, διαθέτοντας περισσότερο από το 10% των ετήσιων εσόδων τους στην έρευνα και την ανάπτυξη. Αναγνωρίζουν επίσης ότι η βιωσιμότητα και η τεχνολογία δεν αποτελούν ξεχωριστές προτεραιότητες.
  • Η καθοδήγηση, η ενθάρρυνση και η αξιοποίηση των εργαζόμενων: Οι ηγέτιδες εταιρείες του διπλού μετασχηματισμού αναλαμβάνουν την ευθύνη για την διατήρηση της απασχολησιμότητας των ανθρώπων τους, καθώς θεωρούν ότι η οικοδόμηση και η ανάπτυξη του ταλέντου είναι απαραίτητη για να μεταφραστεί σε απτή επιχειρηματική αξία.

«Υπάρχει λόγος που το DNA είναι μια διπλή έλικα», δήλωσε ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture. «Η σπειροειδής δομή του μορίου, που είναι η βάση της ζωής, είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή, την προσαρμογή και την ανάπτυξη. Αυτό αποτελεί μια ισχυρή παρομοίωση για τις επιχειρήσεις που προχωράνε σε δύο παράλληλες μεταβάσεις με έναν δυναμικό, διαρκή και εξελικτικό τρόπο: ψηφιακός μετασχηματισμός και βιωσιμότητα. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που συνεχίζουν να βαδίζουν στην πεπατημένη, θα παρατηρούν σταδιακά τις ηγέτιδες εταιρείες του διπλού μετασχηματισμού να ενισχύουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, αξιοποιώντας τις δυναμικές αλληλεπιδράσεις στην καρδιά του DNA τους. Ως εκ τούτου, αποτελεί μονόδρομο να ακολουθήσουν τα βήματα αυτών των εταιρειών, ξεκλειδώνοντας την αξία που βρίσκεται στην καινοτόμο τεχνολογία με τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα της βιωσιμότητας, της αλληλεγγύης και του εταιρικού σκοπού.»

Σχετικά με τη μελέτη

Η Accenture διεξήγαγε έρευνα σε 4.051 υψηλόβαθμα στελέχη (c-level) σε 13 χώρες και 19 κλάδους. Συγκεκριμένα, η έρευνα διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2020 και καλύπτει εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω των $500 εκατομμυρίων από τους κλάδους: αεροδιαστημική και άμυνα, αεροπορικές εταιρείες / ταξίδια / μεταφορές, αυτοκινητοβιομηχανία, τράπεζες, κεφαλαιαγορές, τηλεπικοινωνίες / ΜΜΕ / ψυχαγωγία, καταναλωτικά αγαθά & υπηρεσίες, ενέργεια, υγεία, υψηλή τεχνολογία, βιομηχανικά αγαθά και εξοπλισμό, ασφαλιστικές εταιρίες, φαρμακευτικές εταιρείες / βιοτεχνολογίες / βιοεπιστήμες, δημόσιος τομέας, λιανεμπόριο, πλατφόρμες και υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν ήταν: Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider