«Μπορεί το 2021 να αποδείχτηκε το πιο παραγωγικό, μέχρι σήμερα, έτος για την εγχώρια νεοφυή σκηνή, η χρονιά - σταθμός για το ελληνικό startup οικοσύστημα όμως θα είναι το 2022» επεσήμανε λίγο πριν το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ένας από τους πρώτους ιδρυτές νεοφυούς επιχείρησης στην χώρα μας, ο οποίος πλέον έχει περάσει στην πλευρά των επενδυτών βάζοντας στο στόχαστρο εταιρείες τεχνολογίας σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης. Παρότι η πρόβλεψη που είχε γίνει στα πλαίσια άτυπης συζήτησης είχε ακουστεί τότε αρκετά φιλόδοξη, οι ειδήσεις του πρώτου μήνα της νέας χρονιά τείνουν να την επιβεβαιώσουν. Και πλέον πολλοί συνομολογούν ότι τα deals που έχουν ανακοινωθεί επισφραγίζουν την εξαιρετική δυναμική της εγχώριας startup σκηνής, η οποία έχει ενηλικιωθεί και δείχνει να μιλά με διεθνείς όρους.
Για του λόγου το αληθές πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι η J.P. Morgan αποφάσισε να επενδύσει στη ελληνική neobank Viva Wallet, με μια συναλλαγή που φέρεται να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ανεβάζοντας την αποτίμηση της ελληνικής neobank κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ. Λίγα 24ωρα αργότερα στα διεθνή κι εγχώρια επιχειρηματικά νέα φιγούραρε η εξαγορά της ελληνικής Pollfish από την αμερικανική Prodege, με ένα deal που σύμφωνα με πληροφορίες κυμαινόταν κοντά στα 80 εκατ. ευρώ. Στο ενδιάμεσο δε, η προσοχή πολλών ήταν στραμμένη στην Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, η οποία φέρεται να σχεδιάζει να εντάξει στην ομπρέλα της την ελληνική Accusonus εντάσσοντας μάλιστα τη χώρα μας στο χάρτη των εκτός αμερικανικών συνόρων hub της.
Τα σημαντικά deal αφορούσαν εταιρείες που ιδρύθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες ( η Viva Wallet το 2000 ενώ Pollfish και Acussonus το 2013) και κατάφεραν μέσα στο διάστημα που προηγήθηκε της εξαγοράς τους, να αναπτυχθούν με ρυθμούς ικανούς να εντοπιστούν από τα ραντάρ διεθνών επενδυτών. Παράλληλα βέβαια σηματοδοτούν το κλείσιμο ενός ενάρετου κύκλου και την αρχή ενός νέου με τις ίδιες αν όχι καλύτερςε προοπτικές. «Δεν είναι ότι ξαφνικά όλοι οι διεθνείς επενδυτές ανακάλυψαν την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτές οι εξαγοράς καθώς κι όσες πραγματοποιήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια επισφραγίζουν την δυνατότητα της χώρας να παράξει υψηλή τεχνολογία» επισημαίνει στέλεχος της αγοράς των startup συμπληρώνοντας ότι αν και τη χρονιά που διανύουμε πραγματοποιηθεί και κάποιο ακόμα μεγάλο exit, η Ελλάδα θα καταφέρει να εδραιώσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή νεοφυή σκηνή και στο κλαμπ των Unicorns, στο οποίο έχει ήδη μπει ανεπίσημα. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί, οι εξαγορές των τελευταίων χρόνων φέρνουν πρωτοσέλιδα και τα πρωτοσέλιδα κεντρίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον επενδυτών και δυνητικών ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων. «Όλη αυτή η προσοχή λοιπόν καταφέρνει να δημιουργήσει ένα ισχυρό μομέντουμ».
Ενδεικτικά να θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια η ελληνική Lenses.io πέρασε στην γερμανική Celonis, η email marketing ελληνική εταιρεία Moosend εξαγοράστηκε από την πολυεθνική Sitecore, η ελληνικής καταγωγής deep network analytics, Niometrics πέρασε στην αμερικανική Mobileum, η Instashop πέρασε στα χέρια του γερμανικού κολοσσού της Delivery Hero με ένα «χρυσό» ντιλ ύψους 360 εκατ. δολ. ενώ η υψηλή τεχνολογία της πατρινής Think Silicon κέρδισε την εμπιστοσύνη του αμερικανικού κολοσσού της Applied Materials. Και τα παραπάνω είναι ενδεικτικές αναφορές.
Πέρα από τις πρώτες εταιρείες που φάνηκαν τολμηρές και απέδειξαν ότι είναι εφικτό να ξεκινήσει κανείς την διεθνή του επιτυχία από την Ελλάδα - με αποτέλεσμα να βρεθούν κι άλλες να τις ακολουθήσουν - η έντονη κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος επισφραγίζει κι ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον όσον αφορά τους επενδυτές, παράγοντας απαραίτητος για να αλλάξεις επίπεδο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της startup σκηνής στο insider.gr.
Άλλωστε εκτός από τα διεθνή VC που καταφθάνουν στη χώρα, κρίσιμη θεωρείται και η δημόσια στήριξη, η οποία δείχνει να ανεβάζει ρυθμούς, τουλάχιστον «μέχρι το δέντρο να αρχίσει να παράγει καρπούς». Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για παράδειγμα διαχειρίζεται 1,5 δισ. ευρώ δημόσιων επενδυτικών πόρων ενώ μέσα στο 2022 ετοιμάζονται να λανσαριστούν τόσο νέα funds όσο και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.
Ήδη πολλά από τα funds του Equifund έχουν προχωρήσει στη σύσταση νέων επενδυτικών σχημάτων, με κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) και ιδιώτες επενδυτές. Μάλιστα το Marathon Venture Capital, που έχει επενδύσει από το πρώτο fund σε εταιρείες όπως η Lenses.io προσέθεσε μόλις χθες ακόμα 30 εκατ. στο Marathon Venture Capital Fund II το οποίο είχε ξεκινήσει πέρυσι με αρχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τo VentureFriends, το VC fund που ξεκίνησε από την Αθήνα και έχει πλέον γραφεία στο Λονδίνο και τη Βαρσοβία, ανακοίνωσε το πρώτο κλείσιμο του νέου του fund στα 90 εκ. ευρώ. Το νέο fund έχει hard cap στα 100 εκ. ευρώ και είναι τo 3ο fund σε 5 χρόνια για τους VentureFriends, ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση στα 170 εκ. ευρώ. Σε τροχιά δημιουργίας νέων επενδυτικών κεφαλαίων φέρεται να βρίσκεται και Big Pi Ventures, ενώ μέσα στο 2022 σχεδιάζει να λανσάρει νέο ταμείο το Uni.fund και το Metavallon VC.
Τα funds του Equifund μάλιστα δεν είναι τα μόνα. Ένα χρόνο λειτουργίας κλείνει το fund TECS Capital που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και διαχειρίζεται περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια του αυξάνει όλο το προηγούμενο διάστημα και το fund Φαιστός, που επενδύει σε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G). Να θυμίσουμε ότι το fund Φαιστός ξεκίνησε με ρευστότητα 93 εκατ. και έχει ήδη ανακοινώσει δύο ιδιώτες επενδυτές, την Deutsche Telecom και τo Latsco Family office.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η σύσταση του ταμείου συνεπενδύσεων με επιχειρηματικούς αγγέλους, το οποίο θα διαθέτει κεφάλαια ύψους 20 εκατ. ευρώ, που θα προέρχονται από το ταμείο Jeremie. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σκοπεύει να διοχετεύσει αρχικά 200 εκατ. ευρώ δημόσιων πόρων για να ενισχυθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα της χώρας, με την ελπίδα να γεφυρωθεί μεταξύ άλλων το χρηματοδοτικό κενό για τις εταιρείες πολύ πρώιμου σταδίου που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
Την ίδια στιγμή αυξάνουν το τελευταίο διάστημα και οι angel investors. Έλληνες επιχειρηματίες με family offices, Ελληνες της διασποράς αλλά και ιδρυτές επιτυχημένων startups αποδεικνύονται πρόθυμοι να ρισκάρουν και να επενδύσουν σε ελληνικές startups που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης, ετοιμάζοντας την επόμενη γενιά πετυχημένων exits.
Η δημόσια χρηματοδότηση μαζί με τα διεθνή κεφάλαια αποτελούν σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς την μαγιά που καλλιέργησε το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών και δημιούργησε το λεγόμενο flywheel effect στην ελληνική startup σκηνή. Αποτέλεσμα δε αυτού θα είναι η κινητικότητα που παρατηρήθηκε ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους να συνεχιστεί και μέσα στην χρονιά να δούμε ένα ακόμα μεγάλο deal (πέρα από την επιβεβαίωση του deal Meta - Acussonus) από τον κλάδο του deep tech καθώς και την δημόσια εγγραφή μιας ελληνικής startup στο αμερικανικό χρηματιστηριακό ταμπλό.