Τα καλύτερα gadget της IFA 2016

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα καλύτερα gadget της IFA 2016

Η έκθεση IFA του Βερολίνου είναι τεράστια. Για να φτάσει κανείς από το ένα άκρο του συνεδριακού κέντρου στο άλλο θα χρειαστεί να περπατήσει περίπου είκοσι λεπτά περνώντας μέσα από 25 αίθουσες γεμάτες πλυντήρια, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και γιγαντιαίες τηλεοράσεις. Φέτος μάλιστα παρουσιάστηκαν πολλών ειδών wearables, μια ντουζίνα επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών και έναν μεγάλο αριθμό έξυπνων τηλεφώνων,τουλάχιστον τρία έξυπνα ψυγεία ανάμεσα στα άλλα.

Από τηλεοράσεις με τεχνολογία κυρτής οθόνης μέχρι φουτουριστικό εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας, η φετινή έκθεση τεχνολογίας IFA έχει να προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από gadgets και νέες πρωτοποριακές συσκευές.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκαν διάφορα προϊόντα, μεταξύ των οποίων άλλα είναι έτοιμα για κυκλοφορία και άλλα θα χρειαστούν κάποιο ακόμα χρονικό διάστημα έως ότου τελειοποιηθούν. Ποια όμως από αυτά κέρδισαν τις εντυπώσεις του κοινού;

Lenovo Yoga Book

Μια νέου τύπου, υβριδική συσκευή 2-σε-1 που μπορεί να περιγράψει κανείς είτε ως tablet είτε ως laptop παρουσίασε η Lenovo εντυπωσιάζοντας τους γκουρού της τεχνολογίας.

Το 2-in-1 tablet Yoga Book είναι μία πρόταση που διαθέτει μία σειρά από εναλλακτικά και επαναστατικά high-tech χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα δίνει και την δυνατότητα επιλογής λειτουργικού (μπορεί να τρέξει είτε Windows 10 είτε Android 6.0.1 Marshmallow).

Το πιο εξαιρετικό χαρακτηριστικό του όμως είναι ότι χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο ένα βρίσκεται η κλασική touch οθόνη των tablets ενώ στο άλλο μία ίδιου μεγέθους επιφάνεια (η συσκευή είναι αναδιπλούμενη), η οποία είναι στην ουσία ένα pressure sensitive-panel τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο σου προσφέρει την ελευθερία να πληκτρολογείς, να γράφεις και να ζωγραφίζεις.

Αυτό σημαίνει πως όταν είναι διπλωμένο, το Lenovo Yoga Book θυμίζει mini-laptop αλλά αν ανοιχτεί μοιάζει με tablet με πληκτρολόγιο. Βέβαια αντί για κάποιο συμβατό πληκτρολόγιο η Lenovo ανέπτυξε τους τελευταίους 18 μήνες ένα νέο flat TouchPad στο οποίο εμφανίζονται τα πλήκτρα μόνο όταν τα χρειάζεται ο χρήστης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο χρήστης μπορεί να τα απενεργοποιήσει και να χρησιμοποιήσει την επιφάνεια σαν sketchpad με ειδική γραφίδα που αναγνωρίζει 2048 επίπεδα πίεσης και 100% γωνία γραφής.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Lenovo Yoga Book διαθέτει οθόνη 10.1” Full HD (1920 x 1080), επεξεργαστή Intel Atom x5 (Cherry Trail), 4GB RAM, 64GB αποθηκευτικό χώρο, ηχεία τεχνολογίας Dolby Atmos και μπαταρία 8500mAh που προσφέρει αυτονομία 15 ωρών. Το πάχος του είναι μόλις 9.6mm όταν είναι κλειστό και ζυγίζει 690gr.

Το ξεχωριστό 2-1 Yoga Book θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο και τις δύο εκδόσεις. Το λειτουργικό σύστημα Android 6.0 Marshmallow θα διατίθεται στα 499 ευρώ ενώ η εκδοχή με το Windows 10 στα 599 ευρώ.

Samsung Gear S3

To Samsung Gear S3 είναι η συνέχεια του Gear S2 το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι, αλλά πρόκειται για ένα πιο στυλιζαρισμένο και με περισσότερες δυνατότητες τύπο ρολογιού.

Το Gear S3 έχει χαλύβδινη επίστρωση και τυποποιημένα λουράκια 22 χιλιοστών ενώ εξακολουθεί να τρέχει το λειτουργικό της Tizen το οποίο όμως θα είναι συμβατό και με Αndroid τηλέφωνα. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία υπόνοια για συμβατότητα με το iOS. Ένα ακόμα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του, το οποίο καθορίζει και το μέγεθός του είναι η μπαταρία, μια 380mAh, η οποία διαρκεί έως και 4 ημέρες, σύμφωνα με τη Samsung. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν GPS, ενώ όλες οι εκδόσεις του S3 θα μπορούν να απαντούν σε κλήσεις, ενώ οι LTE εκδόσεις θα μπορούν να καλούν.

Διαθέτει οθόνη 1,3 ιντσών και έχει 46 χιλιοστά διάμετρο. Για το λόγο αυτό η Samsung θα συνεχίσει να πουλάει το Gear S2, για όσους βρίσκουν μεγάλο το S3. Στα νέα ή ανανεωμένα χαρακτηριστικά έχουμε το Always On, το οποίο απεικονίζει 16 εκατομμύρια χρώματα. Επίσης, η οθόνη παραμένει αναμένη για αρκετές ώρες, χωρίς προβλήματα με την κατανάλωση. Τέλος διαθέτει και μια σειρά από αισθητήρες - επιταχυνσιόμετρο, βαρόμετρο και οθόνη μέτρησης καρδιακών παλμών.

Lenovo Yoga Tab 3 Plus

Ένα άλλο προϊόν που ξεχώρισαν οι επισκέπτες της έκθεσης και οι γκουρού της τεχνολογίας είναι το νέο Lenovo Yoga Tab 3 Plus, με οθόνη 10,1-ιντσών για ατελείωτη εμπειρία. Ακριβώς όπως και ο προκάτοχός του, το φετινό μοντέλο έχει σχεδιαστεί για όσους επιθυμούν ένα tablet με εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και μεγάλη αυτονομία για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ό,τι αφορά τα multimedia. Σε αντίθεση με το Tab Yoga 3 Pro, το οποίο παρουσιάστηκε στην περσινή IFA, το Tab 3 Plus δεν έχει τον προβολέα που υποσχέθηκε η Lenovo, αλλά διατηρεί την ενσωματωμένη βάση στήριξης η οποία υπήρχε και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Yoga Tab, και την κυλινδρική πλευρά για καλύτερο κράτημα.

Στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά ανήκει και η προσθήκη 4 ηχείων JBL στην πρόσοψη και η πιστοποίηση IP51 για την οθόνη, που μεταφράζεται σε προστασία από πιτσιλιές για χρήση στην κουζίνα ή το μπάνιο. Αναμένεται στην αγορά τον Οκτώβριο σε τιμή 299 δολαρίων.

Στα λοιπά χαρακτηριστικά συγκαταλέγεται ο επεξεργαστής 64bit hexa-core Qualcomm Snapdragon 652, ο επεξεργαστής γραφικών Adreno 510 GPU, η μνήμη RAM 3GB, ο αποθηκευτικός χώρος 32GB (επέκταση με microSD έως 128GB), η κάμερα 13MP και εμπρόσθια κάμερα 5MP, η υποδοχή SIM, η υποδοχή USB Type-C. Το πάχος του είναι 4,68mm στο λεπτότερο σημείο ενώ ζυγίζει 637 γραμμάρια.

Motorola Moto Z Play

Το τρίτο «gadget» που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς ήταν το νέο smartphone της Motorola, το Moto Z Play, το τρίτο της σειράς Moto Z. Σε αντίθεση με τα Moto Z και Moto Z Force, το Play ανήκει στη μεσαία κατηγορία και είναι συμβατό με τα MotoMods, όπως τα high-end μοντέλα.

Αν και το design του θυμίζει πολύ τα Moto Z και Moto Z Force, η πλάτη του δεν είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, αλλά από γυαλί. Ιδιαίτερα εμφανή είναι τα connectors για τα MotoMods όπως και η κάμερα που προεξέχει. Μια από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες είναι η 3.5 χιλιοστών υποδοχή ακουστικών, η οποία παραμένει στο Z Play ενώ έχει αφαιρεθεί από τα άλλα δύο.

Με οθόνη 5.5 ιντσών ανάλυσης 1080p AMOLED, κάμερα 16 Megapixel με laser autofocus, εμπρόσθια κάμερα 5 Megapixel με δικό της LED flash. Επιπλέον έχει οκταπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 625 2GHz, μνήμη RAM 3GB, ενσωματωμένη μνήμη 32GB με δυνατότητα επέκτασης και μπαταρία 3510mAh, αρκετή για διάρκεια 50 ωρών, σύμφωνα με τη εταιρεία, ενώ τρέχει Android 6.0.1 Marshmallow.

Το Moto Z Play θα κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά μέσα στον Σεπτέμβριο με τιμή στα 499 ευρώ.

Hasselblad True Zoom

Ένα ακόμα αξεσουάρ της Lenovo Moto Z, Moto Z Force και Moto Z Play που κέρδισε τις κριτικές ήταν το Hasselblad True Zoom, ένα MotoMod μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να τραβήξει υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Το Hasselblad True Zoom, κουμπώνει μαγνητικά με την βοήθεια των connectors που διαθέτει κάθε ένα από τα smartphones της Lenovo και περιλαμβάνει το δικό του σύστημα φακών με οπτικό ζουμ 10x (f/3.5-6.5) καθώς και το δικό του flash τύπου Xenon. Επιπλέον έχει τα δικά του φυσικά χειριστήρια για το ζουμ καθώς και το δικό του πλήκτρο για το κλείστρο, ώστε να προσφέρει στο χρήστη την αίσθηση χειρισμού μιας πραγματικής compact μηχανής.

Όπως ήταν φυσικό, με την αγορά του συγκεκριμένου MotoMod, ο χρήστης του αποκτάει δωρεάν πρόσβαση και στο λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών Phocus της Hasselblad αλλά και δυνατότητα αποθήκευσης των φωτογραφιών του στο Google photos για δύο χρόνια χωρίς κανέναν περιορισμό. Όσο για την τιμή του αυτή ανέρχεται στα 299 ευρώ.

Πλυντήριο ρούχων Panasonic που πλένει, στεγνώνει και ...διπλώνει!

Στον τομέα των έξυπνων οικιακών συσκευών, φαίνεται πως στρέφεται η Panasonic, η οποία παρουσίασε ένα πληντύριο το οποίο όχι μόνο πλένει και στεγνώνει αλλά και διπλώνει και τα ρούχα. Η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η συσκευή θα είναι έτοιμη να κατακλύσει την αγορά το 2019. Παράλληλα, η Panasonic αναπτύσσει ένα ρομπότ, το Laundroid, το οποίο θα λάβει ειδική «εκπαίδευση» προκειμένου να κάνει μόνο αυτό, δηλαδή να διπλώνει τα πλυμένα ρούχα.

Siemens iQ700 - πλυντήριο που εξαφανίζει τις οσμές χωρίς πλύσιμο

Η γερμανική Siemens έχει αναπτύξει μια συσκευή η οποία εξαλείφει τις άσχημες οσμές από τα ρούχα. Το πλυντήριο της Siemens θα παρέχει τη δυνατότητα απλά να βάζουμε μέσα τα ρούχα και χωρίς να κάνει πλύση, να εξαφανίζει τις άσχημες οσμές με τη λειτουργία sensoFresh. Στην ουσία το iQ700 πλυντήριό σας θα κάνει τα ρούχα να μυρίζουν σαν καινούργια, εύκολα και γρήγορα, με την βοήθεια του ενεργού οξυγόνου, ακόμα και τα ευαίσθητα ή μη πλενόμενα υφάσματα, σε μόλις 30 με 45 λεπτά, ανάλογα με την ένταση των οσμών.

AEG ComfortLift Dishwasher

Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης «πλύσιμο πιάτων» δεν είναι αυτό καθεαυτό το πλύσιμο, αλλά η στάση που παίρνει κανείς για να το γεμιίσει ή να το αδειάσει. Τη λύση σε αυτό έφερε η η AEG με το ComfortLift Dishwasher το οποίο παρουσίασε στην IFA του Βερολίνου. Στην ουσία πρόκειται για ένα πλυντήριο πιάτων που σου δίνει την δυνατότητα να ανηψώνεις τους υποδοχείς των πιάτων ώστε να μπορείς να το αδειάσεις και να το γεμίσεις χωρίς να σκύψεις καθόλου.

Acer

Τον πρώτο φορητό υπολογιστή με κυρτή οθόνη παρουσίασε η Acer με στόχο να κάνει πιο καθηλωτική την εμπειρία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Αν και η τεχνολογία έχει μέχρι στιγμής ενσωματωθεί σε αρκετά μοντέλα τηλεοράσεων, το χαρακτηριστικό αυτό έχει διχάσει ειδικούς και καταναλωτές αφού έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα σε σχέση με την τεχνολογία επίπεδης οθόνης.

Η οθόνη του notebook, το οποίο φέρει την ονομασία Predator, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις συνηθισμένες, με διαγώνιο 21 ίντσες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κυρτές οθόνες παράγουν μεγαλύτερη αίσθηση του βάθους, επειδή οι εικόνες εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα επίπεδα.

Σύμφωνα με την Acer πάντως «η καμπυλότητα της οθόνης ταιριάζει με τη φυσική καμπύλη των ματιών, δίνοντας ένα πιο ευρύ οπτικό πεδίο γεγονός που επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν καλύτερα τις λεπτομέρειες όταν παίζουν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι, όπως να εντοπίζεις πιο εύκολα εχθρούς ή να κοιτάς από τον καθρέπτη ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου. Έτσι καταφέρνει να κάνει καλύτερη και πιο συναρπαστική την εμπειρία του παιχνιδιού». Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που πρέπει να αναφέρουμε για να πρώτο laptop με κυρτή οθόνη είναι και οι δυο κάρτες γραφικών GTX 1080 που περιλαμβάνει.

Εκτός απο το Predator, η Acer παρουσίασε κι ένα από τα λεπτότερα laptops του κόσμου. Το Acer Swift 7 με λιγότερο από ένα χιλιοστό πάχος, 14άρα οθόνη 1080p, λίγο πάνω από ένα κιλό βάρος και τους νεώτερους Intel Core-i επεξεργαστή.

Fitbit Flex 2 και Charge 2

H εταιρεία παρουσίασε τα περικάρπια καταγραφής δραστηριοτήτων Flex 2 και Charge 2. Το Flex 2 είναι αδιάβροχο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη κολύμβηση ενώ το Charge 2 είναι αρκετά λεπτό και με μεγαλύτερη οθόνη σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Sony Xperia Ear - Bluetooth

Ένα νέο Bluetooth για smartphones παρουσίασε η Sony το οποίο ενσωματώνει τεχνολογία Bluetooth αλλά μπορεί και να «πει» στο smartphone σας να στείλει ένα γραπτό μήνυμα σε κάποιο άλλο τηλέφωνο ή να σας διαβάσει πληροφορίες που είναι καταχωρημένες στη συσκευή σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να το τοποθετήσει στο αυτί του και να του υπαγορεύει εντολές, χωρίς χρειάζεται καν να το αγγίξει.

«Δεν είναι απλά ένα ακουστικό Bluetooth αλλά ένας προσωπικός βοηθός που συνεργάζεται με το smartphone σας χωρίς να χρειάζεται να το αγγίζετε καν», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Sony Mobile της Γαλλίας.

Tom Tom Touch



Μετά από τα συστήματα GPS που έχει αναπτύξει η εταιρεία, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα διαφορετικού είδους gadget, το TomTom Touch, ένα λεπτό λουράκι με οθόνη αφής και μπαταρία διάρκειας πέντε ημερών το οποίο εκτός από το να μετράει τα βήματά σας, τις αποστάσεις που διανύετε, τις θερμίδες που καίτε και τον καρδιακό σας παλμό κατά την διάρκεια του ύπνου, είναι ικανό να μετρήσει και την σύνθεση του σώματός σας (δηλαδή το λίπος και την μυϊκή σας μάζα). To Tom Tom Touch μπορεί επίσης να εμφανίζει ειδοποιήσεις όταν συνδέεται με ένα iPhone ή Android smartphone.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η εταιρεία παρουσίασε κι ένα ειδικό GPS για μηχανάκια που μοιάζει με τους καθρέφτες του δίκυκλου οχήματος. Το νέο αυτό GPS τοποθετείται στο τιμόνι και ελέγχεται μέσω μιας εφαρμογής από το smartphone κινητό τηλέφωνο. Προκειμένου να σχεδιάσει τη διαδρομή του, ο οδηγός το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να εισαγάγει τον προορισμό που θέλει να πάει. Επιπλέον, η σύνδεση με το κινητό τηλέφωνο επιτρέπει στη συσκευή GPS να ενημερώνει τον οδηγό όταν έχει κάποια εισερχόμενη κλήση.

Τηλεόραση Philips OLED 901F

Η πρώτη OLED τηλεόραση της Philips είναι όμορφη αλλά αυτό δεν είναι το βασικό χαρακτηριστικό της. Αυτό που ξεχωρίζει και συνέβαλε στο να αναφερθεί στη λίστα μας είναι η μοναδική τεχνολογία Ambilight, η οποία φωτίζει πίσω από την τηλεόραση για να συνδυάζει το backround με ότι συμβαίνει στην οθόνη. Φυσικά πρόκειται για μια Android TV, με όλα τα γνωρίσματα των έξυπνων τηλεοράσεων.

GPS παιδιών και κατοικιδίων

Ένα νέο τρόπο που βοηθά τους γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους παρουσίασε, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η εταιρεία Elari, η οποία αναπτύσσει smartwatches. Το Fixitime είναι σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά και ενσωματώνει σύστημα GPS, το οποίο συνδέεται μέσω μιας ειδικής εφαρμογής παρέχοντας τη δυνατότητα στους γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού ακριβώς βρίσκονται τα παιδιά τους. Περιλαμβάνει επίσης ένα κουμπί SOS για έκτακτες ανάγκες και ένα ακόμα που επιτρέπει στο παιδί να πραγματοποιεί κλήσεις σε έως 60 αριθμούς τηλεφώνων.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η ίδια εταιρεία έχει αναπτύξει και ένα παρόμοιο gadget ειδικά για τα κατοικίδια, το Smartrack. Η συσκευή ενσωματώνεται στο κολάρο των τετράποδων φίλων, ελέγχεται μέσω ειδικής εφαρμογής και παρέχει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να εντοπίζει στον χάρτη που βρίσκεται το κατοικίδιό του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider