Ψηφιακού μετασχηματισμού συνέχεια, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα, με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), τον εκτελεστικό βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να προχωρά στη δημοπράτηση νέων έργων που έχουν στο επίκεντρο τους την ψηφιοποίηση δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα.
Μετά την Ενιαία Ψηφιακή Υποδομή για την εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRM), την Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα αλλά και το έργο για την Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services), οι διαγωνισμοί για τα οποία προκηρύχθηκαν μόλις τον τελευταίο μήνα, ακολουθούν νέα έργα ψηφιοποίησης που αφορούν στον τομέα της υγείας αλλά και της δικαιοσύνης
Συγκεκριμένα η ΚτΠ αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του δικτύου τηλεϊατρικής σε όλη την Ελλάδα. Ο αρμόδιος φορέας έχει αποστείλει προς δημοσίευση στην Επίσημη Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Κοινοτήτων την προκήρυξη του διαγωνισμού του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει τα 36 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης. Να θυμίσουμε ότι το εν λόγω έργο θα επιτρέψει την επέκταση του δικτύου τηλεϊατρικής στο σύνολο των επτά υγειονομικών περιφερειών της Επικράτειας, ώστε να επιτευχθεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους.
Πέρα από τον κλάδο της υγείας, στο επίκεντρο μπαίνει προσεχώς και η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται σύντομα να προκηρυχθούν δύο ακόμη διαγωνισμοί για έργα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ που αφορούν στην αναβάθμιση του συστήματος τήρησης των αρχείων των Δικαστηρίων, την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών των δικαστηρίων και την υλοποίηση του αναγκαίου πληροφοριακού συστήματος.
Σημειωτέον ότι η ψηφιοποίηση του εν λόγω κλάδου προχωρά και με ένα ακόμα έργο, την αναβάθμιση των υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Δικαιοσύνη. Η σύμβαση του εν λόγω έργου, το οποίο έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία Νetcompany Intrasoft – Uni Systems – Q&R – Cosmos Business Systems έναντι 65,3 εκατ. ευρώ, οδηγείται αυτή την περίοδο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα και να αναβαθμιστεί το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).
Ο πήχης είχε τεθεί πολύ ψηλά αρχής γενομένης του 2022 με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚτΠ, κ. Σταύρο Ασθενίδη, να επισημαίνει ότι την τρέχουσα χρονιά θα δημοπρατηθούν έργα πληροφορικής ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος που δείχνει να επιτυγχάνεται, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι στιγμής έχουν προκηρυχθεί τα περισσότερα από ποτέ ψηφιακά έργα. Το επόμενο στοίχημα βέβαια, αφορά τις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες καλούνται να υλοποιήσουν σε στενά χρονοδιαγράμματα έναν μεγάλο όγκο ψηφιακών έργων, παρά τις ελλείψεις επαρκούς αριθμού εργαζομένων που παρατηρούνται στην παγκόσμια αγορά.