SmartHome: 3+1 ιδέες για να κάνεις το σπίτι σου πιο έξυπνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SmartHome: 3+1 ιδέες για να κάνεις το σπίτι σου πιο έξυπνο
Το μεγάλο πλεονέκτημα του smarthome άλλωστε δεν είναι άλλο από την ικανότητά του να προσαρμόζεται στο lifestyle εκείνων που ζουν σε αυτό.

Το smarthome, το έξυπνο σπίτι, έχει πάψει εδώ και χρόνια να αποτελεί κόνσεπτ που συναντάμε μόνο σε εκθέσεις τεχνολογίας και έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Ο καθένας έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει τον χώρο του smart, όχι για το θεαθήναι αλλά έχοντας να αποκομίσει ουσιαστικά κέρδη από αυτό: μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε συνδυασμό με χαμηλότερα κόστη διαβίωσης. Το μεγάλο πλεονέκτημα του smarthome άλλωστε δεν είναι άλλο από την ικανότητά του να προσαρμόζεται στο lifestyle εκείνων που ζουν σε αυτό. Αν τα παραπάνω εξακολουθούν να σου φαίνονται… sci-fi, έλα να δούμε πώς μπορείς να τα εφαρμόσεις και στο δικό σου σπίτι σε 3+1 περιπτώσεις.

Θερμοστάτης

Ένας έξυπνος ή ψηφιακός θερμοστάτης, αποτελεί την κίνηση ματ προκειμένου να εξοικονομήσεις ενέργεια στον χώρο σου. Αυτό που κάνει είναι να προσαρμόζει τη θερμοκρασία ανάλογα με το αν εσύ βρίσκεσαι στο σπίτι ή όχι. Το φοβερό με αυτόν είναι πως πρακτικά εσύ δε χρειάζεται να κάνεις το παραμικρό. Εκείνος μαθαίνει συν τω χρόνω τις συνήθειές σου και αναλαμβάνει να ρυθμίσει τη θερμοκρασία στα δωμάτια του σπιτιού βάσει του προγράμματός σου.

Αν π.χ. περνάς τα πρωινά σου στο σαλόνι πριν πας στο γραφείο, τότε εκείνος θα προσαρμόσει κατάλληλα τη θερμοκρασία των δύο δωματίων ώστε να μη σπαταλάς άσκοπα ενέργεια. Ένας τέτοιος θερμοστάτης όπως ο Nest της Google, ρυθμίζει επιπρόσθετα και το ζεστό νερό, προσφέροντάς σου παράλληλα συμβουλές για περαιτέρω εξοικονόμηση χρημάτων.

Φώτα

Πόσες και πόσες φορές δεν έχεις φύγει από ένα δωμάτιο, αφήνοντας τα φώτα να καίνε άσκοπα; Τα συστήματα έξυπνου φωτισμού (Philips Hue, Wiz, Hey!, electriQ, TP-Link κ.α.) έρχονται να λύσουν αυτό το πρόβλημα μια για πάντα. Οι έξυπνες λάμπες συνδέονται στο οικιακό σου Wi-Fi επιτρέποντάς σου να τις ρυθμίζεις χρησιμοποιώντας το κινητό, το tablet ή τον έξυπνο βοηθό σου.

Δεν έχει σημασία αν βρίσκεσαι στο ίδιο δωμάτιο ή έστω στο σπίτι: όπου κι αν είσαι, θα έχεις τη δυνατότητα να ανάψεις, να σβήσεις και γενικώς να ρυθμίσεις τα φώτα. Συν τοις άλλοις, ανάλογα με το μοντέλο λαμπών που θα προτιμήσεις αυτές ενδέχεται να είναι πολύχρωμες ή dimmable, επιτρέποντάς σου να… φτιάξεις ατμόσφαιρα, ανάλογα με τη δραστηριότητα που έχεις κατά νου.

Κλειδαριά

Οι έξυπνες κλειδαριές όπως αυτές της Nuki αποτελούν μία ακόμα πτυχή του smarthome. Πρόκειται για ηλεκτρονικές κλειδαριές οι οποίες αντί για τα παραδοσιακά κλειδιά, ανοίγουν μέσω τηλεφώνου, αναγνωρίζοντας το από την τσέπη σου έτσι ώστε να μη χρειαστεί να κάνεις κάτι άλλο πέραν του να αγγίξεις το πόμολο. Οι έξυπνες κλειδαριές έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης εγκατάστασης και της πλήρους συμβατότητας με κάθε πόρτα, εσωτερική και εξωτερική.

Συνοδεύονται δε από εφαρμογές έτσι ώστε να μπορείς να τις διαχειριστείς απομακρυσμένα για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια ενώ είναι συμβατές με συστήματα έξυπνου σπιτιού και προσωπικούς βοηθούς (βλ. Google Assistant, Apple HomeKit & Siri, Amazon Alexa).

Bonus: πρίζα

«Και καλά: όλες οι παραπάνω συσκευές είναι εκ κατασκευής έξυπνες. Τι γίνεται με όλες αυτές που δεν έχουν τέτοιες λειτουργίες»; Το ήξερες ότι υπάρχει τρόπος για να δώσεις έναν smart αέρα σε κάθε ηλεκτρονική και ηλεκτρική συσκευή του σπιτιού σου; Θα το κάνεις χρησιμοποιώντας τις έξυπνες πρίζες. Πρόκειται για αντάπτορες που τοποθετούνται στις πρίζες, επιτρέποντάς σου όμως να τις ελέγχεις μέσω smartphone. Μπορείς δηλαδή να ενεργοποιείς και να απενεργοποιείς πρίζες κατά βούληση, ενεργοποιώντας τις συσκευές της αρεσκείας σου (π.χ. καφετιέρα, φωτιστικά, πλυντήριο κ.α.) όποτε θες και γλιτώνοντας την ενέργεια που καταναλώνουν όταν βρίσκονται σε standby mode. Αυτό το τελευταίο μην το αμελήσεις αφού ακόμα και κατά τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια χωρίς να κάνουν επί της ουσίας κάτι. Η λεγόμενη phantom energy μάλιστα είναι υπεύθυνη σύμφωνα με μελέτες έως και για το 10% του μηνιαίου λογαριασμού ρεύματος!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider