Νέες επενδυτικές κινήσεις ετοιμάζει η Cosmos Business System, η εταιρεία πληροφορικής που μετρά 35 χρόνια ζωής και αποτελεί έναν 360 system integrator με σημαντικό μερίδιο στην ελληνική και κυπριακή αγορά έργων πληροφορικής. Εκμεταλλευόμενη την συγκυρία του ψηφιακού μετασχηματισμό του Δημοσίου, ο οποίος έχει μπει σε τροχιά με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης, η εταιρεία αναμένεται να κλείσει το τρέχον έτος με αύξηση τζίρου 60% και σχεδιάζει να διευρύνει περαιτέρω το αποτύπωμά της μέσα από ένα νέο deal που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
«Η περίοδος από το 2019 μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως η πλέον ενδιαφέρουσα επιχειρηματικά, επενδυτικά και τεχνολογικά περίοδος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Χώρας. Οι επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη και αυτές που θα έλθουν μέχρι το 2030 , θα καταστήσουν την Ελλάδα, ως πρότυπο για το πως , με την κατάλληλη στρατηγική και την θέληση, μπορεί να αλλάξει η θέση της στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων» ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Cosmos Business Systems, κ. Δημήτρης Δάφνης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της συμπλήρωσης 35 χρόνων της εταιρείας. Δεδομένης της εν λόγω συγκυρίας μάλιστα, ο κ. Δάφνης ανέφερε ότι η Cosmos Business System αναμένεται να παρουσιάσει φέτος κύκλο εργασιών της τάξης των 66 εκατ. ευρώ από 44 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022, ενώ για την επόμενη χρονιά, δεδομένων των έργων του δημοσίου που έχει αναλάβει εκτιμά ότι ο τζίρος θα φτάσει τα 75 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ορίζοντα τετραετίας ο πήχης τοποθετείται στα 100 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι η τεχνολογική δαπάνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,3% μέχρι το 2027 και ειδικά σε κλάδους όπως η ενέργεια, η υγεία και οι υπηρεσίες επιχειρηματικού λογισμικού.
Ήδη άλλωστε την τελευταία τριετία (2020-2023) η Cosmos έχει αναλάβει 400 μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού παρουσιάζοντας ανάπτυξη 73%. Τον προηγούμενο χρόνο άνοιξε νέο υποκατάστημα στα Χανιά της Κρήτης, ίδρυσε μαζί με την Lancom την νέα εταιρεία Cyber Security CBS LAN και ολοκλήρωσε το προηγούμενο επενδυτικό της πρόγραμμα.
Για τη συνέχεια, σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, μια νέα επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και προαναγγέλλει ότι θα συμμετάσχει σε δημοπρατήσεις έργων προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ έως το 2027. Ωστόσο η διοίκηση παρουσιάστηκε προβληματισμένη για το κατά πόσο η χώρα θα προλάβει τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Να θυμίσουμε ότι η Cosmos Business Systems προσφέρει B2B λύσεις τόσο σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού όσο και του Δημόσιου Τομέα στους τομείς της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνίων και της Ασφάλειας, του Λογισμικού και των Εξειδικευμένων Υπηρεσιών. Στο μετοχικό κεφάλαιο της μητρικής εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα 280 άτομα, συμμετέχουν η Vodafone και η Infoquest με ποσοστό 17% έκαστη ενώ στον Όμιλο εντάσσονται και δύο θυγατρικές η Cosmos Consulting και η κυπριακή CBS IT LTD. Από πέρυσι μάλιστα η Cosmos Business System μετέχει με ποσοστό 50% και στην νεοϊδρυθείσα εταιρεία, CBS-LAN, που εξειδικεύεται στον τομέα της ασφάλειας των συστημάτων πληροφορικής, το cyber security και της παρακολούθησης συμβάντων ασφάλειας ( SOC) σε 24ωρη βάση, το υπόλοιπο ποσοστό της οποίας κατέχει η εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη Lancom.
Μεταξύ των μεγάλων έργων που έχει αναλάβει εντάσσεται το Ήφαιστος, που αφορά στην αναβάθμιση του δικτυακού εξοπλισμού και τη δημιουργία ασύρματης υποδομής Wi-Fi 6 των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, το ολοκληρωμένο σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης επιδομάτων και επιχειρησιακών λειτουργιών του ΟΠΕΚΑ, η ψηφιοποίηση του διαχρονικού αρχείου των Αεροφωτογραφιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και η εγκατάσταση HPC συστήματος αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στον ιδιωτικό τομέα, έχει αναλάβει την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού VMware SD-Wan στα 350 καταστήματα της Alpha Bank, την δημιουργία SD-WAN Voice IP & Wifi στην Κωτσόβολος και το σύστημα αυτόματων θυρίδων παράδοσης των ταχυδρομικών αντικειμένων των Κυπριακών Ταχυδρομείων.
Όσο για τη λίστα των μεγάλων προς υλοποίηση έργων περιλαμβάνει το Wi-Fi στα Νοσοκομεία καθώς και το Wi-Fi και τα δίκτυα οπτικών ινών στα Πανεπιστήμια, την ψηφιοποίηση της αιμοδοσίας, μέρος του e-justice, του Κτηματολογίου, της Δικαιοσύνης κ.ά.