Σε νέα ψηφιακή εποχή περνά η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέα ψηφιακή εποχή περνά η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
EMY
Τα νέα συστήματα που ανανεώνουν την ΕΜΥ μέσω του έργου με ανάδοχο τη Space Hellas και αναθέτουσα Αρχή την «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Σε ριζική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της υποδομής της προχώρησε η ΕΜΥ, με την αρωγή και ευρωπαϊκών κονδυλίων, εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Στόχος η βελτιστοποίηση της απεικόνισης των τρεχουσών καιρικών συνθηκών στην ελληνική επικράτεια αλλά και η δημιουργία νέων μετεωρολογικών και κλιματικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ που ιδρύθηκε το 1931 στο χώρο του τότε νεοσύστατου Υπουργείου Αεροπορίας με βασική αποστολή της τη μετεωρολογική υποστήριξη των φορέων της χώρας, με την βοήθεια της Space Hellas, προχώρησε στην επέκταση, ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση του εθνικού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών και στην ανάπτυξη υποδομής σύγχρονης διαδικτυακής πύλης (web portal) για την άμεση και εύκολη παροχή μετεωρολογικών πληροφοριών και υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Να θυμίσουμε ότι η ΕΜΥ στελεχώνει και λειτουργεί επιχειρησιακά στη χώρα 3 μετεωρολογικά κέντρα, περί τα 20 μετεωρολογικά γραφεία και μετεωρολογικούς σταθμούς οι περισσότεροι εκ των οποίων εδρεύουν στα αεροδρόμια της νησιωτικής χώρας. Για την υποστήριξη του προαναφερθέντος δικτύου και συστημάτων λειτουργεί δύο κέντρα πληροφορικής.

80 νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί

Μέσω του συγκεκριμένου έργου, προχώρησε στην εγκατάσταση 80 αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών σε όλη την χώρα. Οι νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί αποτελούνται από όλους τους βασικούς αισθητήρες μέτρησης ατμοσφαιρικών και μετεωρολογικών παραμέτρων καθώς και εξειδικευμένους αισθητήρες όπως αισθητήρες μέτρησης της υπεριώδους ακτινοβολίας και μέτρησης του διοξειδίου του άνθρακα. Τα συστήματα αυτά μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο σχεδόν την πληροφορία στην ΕΜΥ με την βοήθεια επίγειων τηλεπικοινωνιακών δικτύων και εναλλακτικά, όπου αυτά δεν είναι διαθέσιμα, με την χρήση ασύρματων συστημάτων 4G. Στόχος να προωθούνται έγκαιρα οι πληροφορίες στη βάση δεδομένων για αρχειοθέτηση αλλά και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ για ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε δε ο Σμήναρχος (ΜΤ) Γεράσιμος Αρμένης, Τμηματάρχης Μετεωρολογικών Σταθμών, οι νέοι αισθητήρες υπερκαλύπτουν τις παγκόσμιες προδιαγραφές γεγονός που καθιστά τους σταθμούς πρότυπους και δίνει την δυνατότητα χρήσης των πληροφοριών από αντίστοιχες μετεωρολογικές υπηρεσίες εκτός ελληνικής επικράτειας.

10 συστήματα σε πλοία της ακτοπλοΐας και 10 φορητά συστήματα

Συμπληρωματικά εγκαταστάθηκαν και 10 σύγχρονα συστήματα μετεωρολογίας σε πλοία της ακτοπλοΐας προκειμένου να μεταφέρουν κατά την διάρκεια του πλού, μετεωρολογικές πληροφορίες μέσω του επίγειου δικτύου 4G ή του δορυφορικού δικτύου Iridium για εγκυρότερες προβλέψεις για την κατάσταση των θαλασσών.

Επιπλέον η υπηρεσία απέκτησε 10 νέα φορητά συστήματα προκειμένου να μεταφέρονται σε οποιοδήποτε σημείο κριθεί απαραίτητο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτοί οι φορητοί αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί προβάλλουν τα δεδομένου τους τοπικά ενώ τα αποστέλλουν και στην κεντρική υπηρεσία της ΕΜΥ για περαιτέρω αξιοποίηση.

Παράλληλα εγκαταστάθηκαν 3 αυτόματα συστήματα ραδιοβόλισης για μετρήσεις ατμοσφαιρικών παραμέτρων της ατμόσφαιρας σε Αθήνα (Ελληνικό), Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Τα συστήματα αυτά έχουν αυτονομία 12 ημερών και θα μπορούν να στέλνουν δεδομένα και κατά την πτώση του μπαλονιού, γεγονός πολύ χρήσιμο για τα μοντέλα προγνώσεων μικρής διάρκειας για την ανίχνευση και εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος της ραδιοβόλισης, που είναι χρήσιμη για την πρόγνωση του καιρού, εφαρμόζεται με τον συνδυασμό ενός μεγάλου μπαλονιού το οποίο ανέρχεται καθ’ ύψος και ανυψώνει μια μικρών διαστάσεων ηλεκτρική συσκευή, ονόματι ραδιοβολίδα. Η ραδιοβολίδα μετρά την θερμοκρασία, την πίεση και την υγρασία στην ατμόσφαιρα καθώς και την διεύθυνση και την ένταση του ανέμου στα διάφορα ύψη. Το φούσκωμα του μπαλονιού γινόταν στο παρελθόν χειρωνακτικά, πλέον όμως γίνεται αυτόματα γεγονός που διασφαλίζει και το ορθό γέμισμά του αλλά και την εξοικονόμηση από την υπηρεσία πόρων και προσωπικού.

Νέα σύγχρονη διαδικτυακή πύλη

Τα νέα συστήματα πλαισιώνονται κι από μια νέα, σύγχρονη διαδικτυακή πύλη, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πληροφορηθεί για τις καιρικές συνθήκες αλλά και για τις προγνώσεις εξέλιξης τυχόν έντονων καιρικών φαινομένων.

Για την ακρίβεια στο πλαίσιο του έργου η ΕΜΥ απέκτησε κι έναν σύγχρονο σταθμό βάσης ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί μεγάλο όγκο δεδομένων, ενώ διαθέτει και την απαιτούμενη υποδομή διαχείρισης και ελέγχου των μετεωρολογικών δεδομένων.

Συμπληρωματικά μια κεντρική κλιματική βάση δεδομένων, θα χρησιμοποιείται για να αρχειοθετούνται πληροφορίες από όλες τις πηγές παρατήρησης και προϊόντα από ατμοσφαιρικά μοντέλα. Χάρη σε αυτό θα υπάρχει δυνατότητα να παράγονται κλιματικοί χάρτες που θα τροφοδοτούν την ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Τέλος, μέσω της διαδικτυακής πύλης, δίνεται η δυνατότητα παροχής βελτιωμένων υπηρεσιών στον πολίτη, εκδίδοντας και διαθέτοντας σε ενδιαφερόμενους πιστοποιητικά καιρικών συνθηκών σε πολύ πιο σύντομο χρόνο. «Το έργο αναβαθμίζει την παρεχόμενη μετεωρολογική υποστήριξη της ΕΜΥ προς κάθε ενδιαφερόμενο και κυρίως τον απλό πολίτη» δήλωσε ο Γεράσιμος Αρμένης τμηματάρχης μετεωρολογικών σταθμών Σμχο (ΜΤ) κατά την παρουσίαση του έργου.

Το νευραλγικό έργο ανανέωσης της ΕΜΥ με ανάδοχο τη Space Hellas και αναθέτουσα Αρχή την «Κοινωνία της Πληροφορίας», εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει ριζικά τη λειτουργία και τις υπηρεσίες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, όπως ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του σε σχετική εκδήλωση, ο Διοικητής της ΕΜΥ Ταξίαρχος (ΜΤ) κ. Κωνσταντίνος Μαρούσος.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η Διευθύντριά Διαχείρισης Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΜΑΕ, κα. Σοφία Πλούμπη, η οποία έκανε την παρουσίαση του διαχειριστικού σκέλους του έργου, εστιάζοντας στον ρόλο και τη δράση της Κοινωνίας της Πληροφορίας αλλά και στα αξιόλογα οφέλη του εκσυγχρονισμού της ΕΜΥ για την κοινωνία και τους πολίτες.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Σμήναρχος (ΕΑ) κ. Παναγιώτης Τζώρτζης, Διευθυντής Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΙΔΕΑΠ), η κα. Κατερίνα Μακρή, Υπεύθυνη Έργου από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, η κα. Ιωάννα Θεολογίτου, από την Μονάδα Β1 της ΕΥΔ Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» και ο κ. Ιωάννης Μερτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Space Hellas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκσυγχρονίζεται ριζικά με μεγαλόπνοο έργο η ΕΜΥ

ΕΜΥ: Νέο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού - Καταιγίδες στην Αττική

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες - Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider