Η νέα τεχνολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι το Παρίσι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η νέα τεχνολογική πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι το Παρίσι

Την ώρα που ένα σκληρό ή βελούδινο Brexit κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των βρετανικών επιχειρήσεων και η βρετανίδα πρωθυπουργός καταστρώνει το περίγραμμα της νέας της βιομηχανικής στρατηγικής υποσχόμενη στήριξη σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο, το εμπόριο και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, πολλές Ευρωπαϊκές παλεύουν να πάρουν τα ηνία του City και να μετατραπούν στο νέο τεχνολογικό hub της Ευρώπης.

Κι αν μέχρι πρότινος νικητής της μάχης αυτής ήταν η Ολλανδία ή η Γερμανία, ένας νέος διεκδικητής του τεχνολογικού επιχειρηματικού θρόνου προστέθηκε στη λίστα. Ο λόγος για το Παρίσι, το οποίο αποδεικνύεται το ίδιο ελκυστικο με το City τουλάχιστον για τις startup.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του CB Insights οι επενδύσεις σε startup με έδρα το Παρίσι έφτασαν σε αξία εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στη Γαλλία στο τρίτο τρίμηνο παρουσίασαν αύξηση200% φτάνοντας τα 857 εκατ. δολάρια σύμφωνα με την έρευνα, απέχοντας δηλαδή από τις Βρετανικές κατά 62 εκατ. δολάρια.

Οι πρώιμες νεοφυείς επιχειρήσεις μάλιστα αποτέλεσαν το 60% των Γαλλικών επενδύσεων στο σύνολο του 2016.

Η αξία των γαλλικών επενδύσεων στο τρίτο τρίμηνο έλαβε σημαντική ώθηση από έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 279 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία OVH.com πάροχο υπηρεσιών cloud computing, τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών hosting.

Άλλες αξιοσημείωτες επενδύσεις της περιόδου που κατάφεραν να δώσουν στη Γαλλία το τεχνολογικό προβάδισμα ήταν εκείνες της Blablacar ( υπηρεσία carpooling) η οποία σήκωσε 23 εκατ. δολάρια μόνο το τρίτο τρίμηνο και ολοκλήρωσε πριν από λίγες εβδομάδες τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησής της ύψους 200 εκατ. ευρώ καθώς και ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης της Zenly ύψους 23 εκατ. δολαρίων. Στην Zenly μάλιστα, μιας εφαρμογή που σου επιτρέπει να μοιραστείς την τοποθεσία σου με τους φίλους σου μέσα από διάφορα κοινωνικά δίκτυα και κανάλια επένδυσε κι ένας από τους πρώτους επενδυτές του Twitter.

Οι συνολικές επενδύσεις των γαλλικών startups τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016 έφθασαν τα 1,5 δισ. δολάρια βοηθώντας τη χώρα να φτάσει σε νέα υψηλά πριν ακόμα τελειώσει το το έτος. Ο προηγούμενος υψηλός στόχος επενδυτικών κεφαλαίων που διατέθηκαν σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα έφτανε τα 1,4 δισ. δολάρια και πιάστηκε το 2014, όταν η BlaBlaCar σήκωσε 100 εκατ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης.

Όσο για τις επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλειου το τρίτο τρίμηνο του 2016 ενισχύθηκαν από τον πέμπτο γύρο χρηματοδότησης της Deliveroo. Σύμφωνα με το Tech City News πραγματοποιήθηκαν 61 επενδύσεις στη βρετανική πρωτεύουσα στο τρίτο τρίμηνο, λιγότερες δηλαδή από εκείνες του Παρισιού την ίδια περίοδο. Δέκα, δε, από αυτές έγιναν σε εταιρείες με έδρα εκτός Λονδίνου.

Συγκεντρώνοντας ενδιαφέρουσες νεοφυείς επιχειρήσεις, μάλιστα, η πρωτεύουσα της Γαλλίας πέρασε και το Βερολίνο, πόλη που στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους είχε προσελκύσει σχεδόν τις διπλάσιες επενδύσεις από την γερμανική πρωτεύουσα.

Τα χαρμόσυνα αναπτυξιακά νέα επιβεβαίωσε και η Bpifrance, η δημόσια επενδυτική τράπεζα της Γαλλίας, αφού κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό συναλλαγών το 2016.

Σύμφωνα άλλωστε με τις εκτιμήσεις της, η αύξηση των επενδύσεων σε εταιρείες με έδρα την Γαλλία αναμένεται να συνεχιστεί. «Ο αριθμός των γύρων χρηματοδότησης θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και το ίδιο ανοδικά θα κινηθεί κι η μέση αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών», δήλωσε εκπρόσωπος της Bpifrance. «Η Γαλλία είναι βέβαιο ότι θα γίνει ο ηγέτης των επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ευρώπη»συμπλήρωσε.

Όσο για τον πιο ενεργό ιδιώτη επενδυτή, δεν είναι άλλος από την εταιρεία Kima Ventues. Το επενδυτικό fund που ξεκίνησε από τον επιχειρηματία των τηλεπικοινωνιών Xavier Niel –επένδυσε τόσο στην εφαρμογή Zenly που αναφέρθηκε παραπάνω όσο και στην πλατφόρμα διαμοιρασμού διαδρομών με το αυτοκίνητο Heetch.



Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται πίσω από το Station F του Παρισιού, της μεγαλύτερης θερμοκοιτίδας startup εταιρειών παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο τεχνολογικό hub μάλιστα επιλέχθηκε πρόσφατα και από την Facebook ως ιδανική τοποθεσία για την πρώτη θερμοκοιτίδα του κοινωνικού δικτύου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider