Οι Έλληνες που θα δώσουν «φωνή» στην Samsung

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Έλληνες που θα δώσουν «φωνή» στην Samsung

Μια ομάδα επτά Eλλήνων θα αναλάβει να δώσει «φωνή» στο οικοσύστημα της Samsung Electronics. Η ελληνική startup εταιρεία Innoetics που εξαγοράστηκε από τον Κορεατικό κολοσσό θα συνεχίσει την λειτουργία της από την Ελλάδα και θα αναπτύσσει εφαρμογές μετατροπής κειμένου σε φωνή (text-to-speech).

Η Innoetics ιδρύθηκε το 2006 με την υποστήριξη του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» από μια ομάδα επτά ατόμων με στόχο να αναπτύξει συστήματα μετατροπής κειμένου σε φωνή, κάτι το οποίο έκανε με μεγάλη επιτυχία αφού δεν άργησαν οι διεθνείς διακρίσεις. «Ξεκινήσαμε την Innoetics ως δευτερεύουσα απασχόληση αλλά κάποια στιγμή έγινε η κυρία μας ασχολία», αναφέρει στο insider.gr ο κ. Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής startup..

Στα 10 χρόνια λειτουργίας της η ελληνική startup έχει αναπτύξει πολλές εφαρμογές συνθετικής φωνής και έχει βραβευτεί δύο συνεχόμενες φορές για την κορυφαία τεχνολογία μετατροπής κειμένου σε φωνή του κόσμου. Η τεχνολογία που αναπτύσσει η Innoetics βρίσκει εφαρμογή στο διαδίκτυο, βοηθώντας για παράδειγμα άτομα με προβλήματα όρασης να πλοηγηθούν σε αυτό. «Πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες χρησιμοποιούν την δική μας τεχνολογία για να μετατρέπουν σε ηχητικά τα άρθρα τους», σημειώνει ο κ. Χαλαμανδάρης.

Στα τέλη του 2016 η εταιρεία, η οποία όπως εξηγεί ο κ. Χαλαμανδάρης δεν είχε επιδιώξει μέχρι τότε να λάβει χρηματοδότηση, αποφάσισε να αναζητήσει επενδυτή προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών τεχνολογικών εταιρειών. Ο «γάμος» με την Samsung δεν άργησε να έλθει, αφού το «φλερτ» κράτησε μόλις λίγους μήνες. Η εταιρεία θα λειτουργεί πλέον ως θυγατρική της κορεάτικης εταιρείας παραμένοντας στην Ελλάδα, κάτι το οποίο έχει «ενθουσιάσει» τα μέλη της ομάδας.

Το τι ακριβώς θα κάνει για την Samsung η ομάδα μένει να φανεί, ωστόσο η τεχνολογία της έχει πολλές πιθανές εφαρμογές σε ολόκληρο το οικοσύστημα του τεχνολογικού κολοσσού: Μια εφαρμογή μπορεί να εντοπιστεί στα κινητά της Samsung και τον Bixby, τον ψηφιακό βοηθό που αναπτύσσει η εταιρεία στα πρότυπα της Siri (Apple), της Cortana (Microsoft) και της Alexa (Amazon). Μια άλλη θα μπορούσε να αφορά την ανακοίνωση μηνυμάτων που βγάζουν τα μηχανήματα της εταιρείας για άτομα με προβλήματα όρασης.

Η εξαγορά της Innoetics ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα, χωρίς όμως να ανακοινωθεί και το τίμημα της εξαγοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχουν γίνει με στόχο ελληνική startup και σίγουρα η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας που έχει δημιουργηθεί εντός ενός ερευνητικού και ακαδημαϊκού κέντρου στην Ελλάδα (spin-off).

Η ομάδα αποτελείται από τους: Αιμίλιο Χαλαμανδάρη (CEO), Πύρρο Τσιακούλη (CTO), Σπύρο Ράπτη (co-founder), Σωτήρη Καραμπέτσο (co-founder), Γεώργιο Βαρδαξόγλου (Manager), Πάνο Κακουλίδη (software engineer) και Γεώργιο Δημητρίου (software developer). Το σίγουρο είναι όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Innoetics η ομάδα θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider