Την Τρίτη ξεκινά η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Aegean

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Τρίτη ξεκινά η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Aegean
Η Aegean Airlines με επίσημη ανακοίνωσή της, απευθύνει πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό.

Από την Τρίτη 5 Μαρτίου και για τρεις ημέρες θα διαρκέσει η Δημόσια Προσφορά για το επταετές ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean Airlines), η έγκριση του οποίου υπερέβει τελικα κατά πολύ τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εγγραφές των επενδυτών θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 7 Μαρτίου.

Η Aegean Airlines με επίσημη ανακοίνωσή της, απευθύνει πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό να συμμετάσχει στη δημόσια προσφορά στο υπό έκδοση ομόλογο αναφέροντας όλες τις λεπτομέρειες για τους όρους, την κατανομή των μεριδίων και την όλη διαδικασία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο την Πέμπτη και την Παρασκευή η διοίκηση του Χ.Α. έδωσε το πράσινο φως για την εισαγωγή του ομολόγου στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, όταν ολοκληρωθεί η έκδοση.

Αναλυτικότερα, η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 και ώρα Ελλάδος 10.00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 και ώρα Ελλάδος 16.00 μ.μ., ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης του ομολόγου στο Χ.Α. θα γίνει την Τετάρτη 13 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται θα εκδοθούν 200.000 ομολογίες, 1.000 ευρώ εκάστη, με στόχο την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 200.000.000 ευρώ. Πρόκειται για 7ετή έκδοση που διαιρείται σε 200.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία εκάστης 1.000 ευρώ. Το ανώτατο όριο εγγραφής για κάθε επενδυτή είναι το σύνολο της Δημόσιας Προσφοράς, δηλαδή έως 200.000 Ομολογίες, ενώ ελάχιστο όριο συμμετοχής είναι η μία Ομολογία, ονομαστικής αξίας 1.000. ευρώ.

Όσο για το εύρος της απόδοσης, θα καθοριστεί από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους και θα δημοσιευθεί το αργότερο την προηγούμενη της έναρξης της περιόδου της Δημόσιας Προσφοράς, ώστε να γνωστοποιηθεί στο επενδυτικό κοινό. Επίσης, οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσουν και το Επιτόκιο και την Τιμή Διάθεσης που εξάγουν την τελική απόδοση. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 3,50 και 3,70%, με πιο πιθανό σενάριο το 3,60%. Να σημειωθεί ότι το ομόλογο δεν έχει σύνθετες παραμέτρους είναι όμως χωρίς εξασφαλίσεις.

Συντονιστές και κύριοι ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς είναι η τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Κύριοι ανάδοχοι είναι η Alpha Bank και η Euroxx Χρηματιστηριακή η οποία είναι επίσης και σύμβουλος έκδοσης.

Αν η ζήτηση από τους Ειδικούς Επενδυτές καλύψει την Έκδοση μέχρι και το ανώτατο όριο του εύρους της απόδοσης αλλά ταυτόχρονα καλύπτεται σημαντικό τμήμα της Έκδοσης σε χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης, δύναται να επιλεγεί η χαμηλότερη απόδοση, ακόμα και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο ύψος αντληθέντων κεφαλαίων, εφόσον αυτό διαμορφωθεί στο ελάχιστο ύψος των 150.000.000 ευρώ, το οποίο και ορίζεται ως προϋπόθεση έκδοσης των Ομολογιών. Διαφορετικά η έκδοση θα ακυρωθεί. Ωστόσο κύκλοι της αγοράς, αναφέρουν στο insider.gr ότι ενδιαφέρον υπάρχει και το ομόλογο θα υπερκαλυφθεί.

Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της έκδοσης τα συνολικά κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν:

  • Ποσοστό 75%, δηλαδή 147,1 εκατ. ευρώ περίπου, για τη χρηματοδότηση μέρους των προγραμματισμένων προκαταβολών της δεσμευτικής συμφωνίας με την Airbus. Να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση 30 αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας A-320neo, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 12 αεροσκάφη.
  • Ποσοστό 14%, δηλαδή 27,5 εκατ. ευρώ θα πάνε για την χρηματοδότηση μέρους της κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το κέντρο αυτό θα παρέχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους διδασκαλίας αλλά και σύγχρονους ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων και θα καλύπτει πλέον στην Ελλάδα όλον τον κύκλο των αναγκών του πτητικού προσωπικού το ομίλου της Aegean (πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας).
  • Τέλος ένα ποσοστό της τάξης του 11%, δηλαδή 21,6 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

Να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο, η Aegean βαθμολογείται από την ICAPστην κατηγορία του χαμηλού πιστωτικού κινδύνου με την πιστοληπτική διαβάθμιση της εταιρείας να είναι στο «A».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider