Οι βασικές υγειονομικές αρχές λειτουργίας για ξενοδοχεία και αερομεταφορές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι βασικές υγειονομικές αρχές λειτουργίας για ξενοδοχεία και αερομεταφορές
Εντός της ημέρας οι επίσημες ανακοινώσεις για υγειονομικά πρωτόκολλα για το restart του τουρισμού.

Σε αναμονή βρίσκεται ο κλάδος του τουρισμού το τελευταίο διάστημα, αναμένοντας να επιβεβαιωθούν οι υγειονομικοί όροι με τους οποίους θα ξεκινήσει η λειτουργία των καταλυμάτων, τα λεγόμενα υγειονονομικά πρωτόκολλα, να οριστεί το ύψος επιδότησης της εργασίας στον κλάδο καθώς και να ανακοινωθούν λοιπά μέτρα που αφορούν φορολογικές κι άλλες διευκολύνσεις.

Αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, μεταξύ άλλων θα ισχύουν και τα εξής:

Για τις πτήσεις εξωτερικού

  • Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.
  • Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές, όπως διευκρινίστηκε.
  • Στις πτήσεις που διαρκούν έως και τέσσερις ώρες δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ.
  • Τέλος, οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.

Επιπλέον, σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας», όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορονοϊού.

Για τα ξενοδοχεία

  • Όσον αφορά στα ξενοδοχεία τώρα, κάθε τουριστικό κατάλυμα θα πρέπει να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό. Τα αποτελέσματα από τους συγκεκριμένους ελέγχους θα βγαίνουν το αργότερο σε 6 ώρες, ώστε σε περίπτωση που βγει θετικό να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».
  • Επιπλέον, ειδική εκπαίδευση θα παρασχεθεί και στο προσωπικό του κάθε ξενοδοχείου όσον αφορά τους ειδικούς κανόνες υγιεινής.
  • Παρότι οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι δεν θα καταργηθεί ο μπουφές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν την Παρασκευή, δεν θα υπάρχουν μπουφέδες στα ξενοδοχεία, αλλά μόνο σερβίρισμα, πλην ίσως των πολύ μικρών καταλυμάτων.
  • Τέλος, όσον αφορά στις ξαπλώστες στις παραλίες, αυτές θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.

Πέρα από τα ξενοδοχεία θα υπάρξουν αναλυτικά πρωτόκολλα για κάθε κλάδο π.χ. θαλάσσιο τουρισμό, πούλμαν κτλ. Είναι ενδεικτικό ότι στις μαρίνες πέρα από βασικές οδηγίες για την ατομική υγιεινή, την ενημέρωση επιβατών και την εκπαίδευση εργαζομένων, την ύπαρξη απολυμαντικών κτλ σε χώρους ενδιαίτησης και εργασίας, σχεδίων διαχείρισης κρουσμάτων, προβλέπεται η υποχρέωση δήλωσης υγείας των επιβαινόντων και μελών πληρωμάτων τα οποία βρίσκονται εντός του σκάφους.

Η δήλωση θα πρέπει να αποστέλλεται κατά τη διάρκεια παραμονής του σκάφους στην αρμόδια λιμενική αρχή εάν αλλάξει κάποιο από τα στοιχεία στην αρχική δήλωση. Για τη δήλωση της υγείας του σκάφους θα πρέπει να συμπληρώνεται ένα έντυπο και θα αποστέλλεται στο λιμεναρχείο. Εάν διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα COVID-19, θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο διαχείρισης ύποπτου περιστατικού COVID-19.

Με αφορμή τις μονομερείς ενέργειες για επανέναρξη των πτήσεων προς Ελλάδα χωρίς να έχει ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο υποδοχής τουριστών στην χώρα, ο υπουργός Τουρισμού προανήγγειλε διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως Βουλγαρία, Ισραήλ, Κύπρος, για την ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών σε αυτές.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το τελικό σχέδιο που έχει συντάξει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ αναμένονται σήμερα. Στόχος είναι να μην χαθεί εντελώς η χρονιά, ωστόσο τα έσοδα θα είναι και σε αυτή την περίπτωση πολύ μειωμένα. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, από τα 18 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα που είχαμε πέρυσι, φέτος θα έχουμε το πολύ 8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider