Την θωράκιση της ρευστότητάς της βάζει ως στόχο η Aegean για να ανταπεξέλθει στην «πιο δύσκολη χρονιά της ιστορίας της», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευτύχιος Βασιλάκης κατά την γενική συνέλευση των μετόχων, τονίζοντας ωστόσο, ότι η εταιρεία έχει δείξει την απαραίτητη προσαρμοστικότητα και αντοχή ακόμα και σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία.
Ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι λόγω της κατάστασης, οι κρατήσεις πραγματοποιούνται την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα οι προβλέψεις να είναι δύσκολες. Την αβεβαιότητα εντείνει, όπως εξήγησε και η εξέλιξη της πανδημίας η οποία παραμένει άγνωστη.
«Παρότι οι προβλέψεις για ζημιές της τάξης των 26-28 εκατ. ευρώ τον μήνα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώθηκαν, οι απώλειες των ταμειακών διαθεσίμων (cash burn) ήταν τελικά χαμηλότερες από τα περίπου 40 εκατ. ευρώ τον μήνα που αναμενόταν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στα τέλη Ιουνίου τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας έφτασαν τα 400 εκατ. ευρώ, εκτός της πιστωτικής γραμμής ύψους 120 εκατ. ευρώ που θα λάβει από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, κι εκτός του δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ που έλαβε στο πλαίσιο του Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η Aegean αιτήθηκε το 11% του τζίρου της αντί του 25% που δικαιούται βάσει νόμου.
Στο πλαίσιο της θωράκισης της ρευστότητας, η εταιρεία προχωρά «στην περικοπή εξόδων, η οποία θα φέρει σταδιακά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους» σύμφωνα με τα στελέχη της. Όπως διευκρίνισε περίπου το 70% του προσωπικού τέθηκε σε αναστολή κατά τους δύσκολους μήνες του lockdown. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο που επανήλθε σε λειτουργία, η Aegean έκανε χρήση του προγράμματος μειωμένης απασχόλησης με το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της.
H συνέχεια όμως παραμένει άγνωστη αφού ακόμα και οι προβλέψεις για την επαναφορά του πτητικού προγράμματος της είναι αδύνατες σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Δημήτρη Γερογιάννη. «Οι πέντε τελευταίοι μήνες ήταν οι πιο δύσκολοι και επίπονοι στην ιστορία της εταιρείας» σημείωσε από πλευράς του και ο κ. Γερογιάννης. «Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο επανήλθε το 40% της πτητικής δραστηριότητας της εταιρείας. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αγγίξει το 50% μεσοσταθμικά, τον επόμενο μήνα, ενώ ελαφρά υψηλότερα θα κινηθεί για το δίκτυο του εσωτερικού. Ειδικότερα στις αρχές Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιούνται 73 πτήσεις από την Αθήνα και άλλες 52 από τις υπόλοιπες βάσεις της Aegean (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο και Λάρνακα). Ωστόσο, ακόμα και σήμερα η αεροπορική εταιρεία προχωρά σε αναπροσαρμογή των δρομολογίων της ανά δεκαπενθήμερο, αφού κάθε 15 ημέρες έχουμε διαφορετικό περιβάλλον τόσο στους περιορισμούς των πτήσεων, όσο και στη ζήτηση», όπως εξήγησε ο κ. Γερογιάννης.
Επαναλαμβάνοντας ότι το επενδυτικό πλάνο συνεχίζεται κανονικά ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής σημείωσε ότι το πρόγραμμα παραλαβής των νέων αεροσκαφών Neo της Airbus τηρείται με μικρές ωστόσο καθυστερήσεις λόγω των περιορισμών. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η Aegean έχει παραλάβει πέντε αεροσκάφη από την Airbus και αναμένει άλλα δύο μέχρι το τέλος του έτους.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2020, ανέφεραν ότι ο κύκλος εργασιών της AEGEAN στο α' τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε 147,0 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 15%. Η επιβατική κίνηση έφτασε σε 2,1 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας μείωση 15% με την εταιρεία να εκτελεί 6% λιγότερες πτήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η μείωση στην κίνηση και συνεπακόλουθα στον κύκλο εργασιών προήλθε εξ’ ολοκλήρου από τον μήνα Μάρτιο αντιστρέφοντας τη θετική πορεία των δύο προηγούμενων μηνών του έτους.
Οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους ανήλθαν σε 85,4 εκατ. ευρώ από 35,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου 2020 επιβαρύνθηκε με αρνητικές αποτιμήσεις παραγώγων αντιστάθμισης κινδύνων ύψους 38,7 εκατ. ευρώ, κυρίως από την προαγορά πετρελαίου που δεν θα χρησιμοποιηθεί λόγω της αναστολής του μεγαλύτερου μέρους της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του έτους.