Σε προπανδημικούς ρυθμούς, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, δείχνει να κινείται ο χειμερινός τουρισμός κατά την εορταστική περίοδο, με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και τις δημοφιλείς πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας να εμφανίζουν πληρότητες της τάξης του 80%-90% οι οποίες ανά περιπτώσεις αγγίζουν και το 100%. Παρότι βέβαια οι πληθωριστικές πιέσεις δεν φάνηκαν να υπερτερούν της ανάγκης για αποδράσεις, με την κίνηση να επεκτείνεται από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα, οι ανησυχίες από πλευράς των παραγόντων και των επιχειρηματιών του κλάδου για την συνέχεια του χειμώνα εντείνονται.
Οι προορισμοί της εορταστικής περιόδου
Ειδικότερα, στην κορυφή των Ελλήνων ταξιδιωτών βρίσκονται για την περίοδο των εορτών οι ορεινοί προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας, με αιχμή την Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, το Πήλιο, το Μέτσοβο, τα Γιάννενα και τα Ζαγοροχώρια αλλά και οι προορισμοί που διαθέτουν θεματικά πάρκα όπως τα Τρίκαλα και η Δράμα. Στις προαναφερθείσες περιοχές σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr οι πληρότητες φτάνουν για το 15νθήμερο των εορτών το 80% μεσοσταθμικά ενώ ειδικά για το τριήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αγγίζουν ανά περιπτώσεις και το 100%. Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα (60%-70%), όπως συμβαίνει παραδοσιακά, κινείται η ζήτηση για την εβδομάδα και το τριήμερο των Φώτων, με τους επιχειρηματίες του κλάδου ωστόσο να ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η ζήτηση αυτή παρατηρείται παρότι ο καιρός δεν είναι σύμμαχος των χειμερινών εκδρομέων - τα χιονοδρομικά κέντρα σε όλη την χώρα με εξαίρεση το Καϊμακτσαλάν παραμένουν χωρίς χιόνι - και παρότι οι τιμές έχουν αυξηθεί έως και 10% σε σχέση με πέρυσι, λόγω των ευρύτερων πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης που ανεβάζει τα κόστη των τουριστικών επιχειρήσεων.
Ριμπάουντ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Σε πολύ καλά επίπεδα δείχνουν να κινούνται και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την ζήτηση να θυμίζει και εδώ τα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μάλιστα, η κίνηση στην περίπτωση της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας τροφοδοτείται τόσο από εγχώριους όσο κι από διεθνείς ταξιδιώτες.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα κινούνται σε πολύ καλύτερα του 2021 επίπεδα ενώ στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν και τις επιδόσεις του 2019. Σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airdna οι κρατήσεις για την συμπρωτεύουσα κινούνται κατά 44% υψηλότερα σε σχέση με το 2021 και 7% υψηλότερα από την προπανδημική χρονιά ενώ η ζήτηση για την Αθήνα κινείται στα ίδια επίπεδα με το 2021 και κατά 30% χαμηλότερα σε σχέση με τα τελευταία Χριστούγεννα προ πανδημίας.
Αυξημένες τόσο για Αθήνα όσο και για Θεσσαλονίκη είναι και οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις, με τους διεθνείς επισκέπτες από τη Γερμανία, την Κύπρο, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ολλανδία και την Σουηδία να επιλέγουν να περάσουν τις γιορτές στην Ελλάδα.
Κοντά στα επίπεδα του 2019 καταγράφεται και η ζήτηση για τα οργανωμένα πακέτα εντός Ελλάδας με την συντριπτική πλειονότητα ωστόσο να αφορά οδικούς προορισμούς και λιγότερο νησιωτικούς με εξαίρεση, την Κρήτη, τη Χίο, τη Ρόδο και την Κω.
Αποδράσεις εκτός ελληνικών συνόρων
Την προπανδημική χρονιά του 2019 θυμίζει και η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό, με τις πτήσεις που πετούν για μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις να είναι σχεδόν γεμάτες και τα ταξιδιωτικά γραφεία να έχουν σχεδόν «ξεπουλήσει» τα οργανωμένα πακέτα τους για τους προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου, παρότι οι τιμές είναι αυξημένες κατά 15% με 20%.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η διαθεσιμότητα των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με το 2019.
Όσο για τους προορισμούς του εξωτερικού που προτιμούν οι Έλληνες ταξιδιώτες ενόψει των εορτών, περιλαμβάνουν δημοφιλείς πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Πράγα, η Βιέννη, η Βουδαπέστη, το Βερολίνο, η Σόφια, το Μόναχο και η Ρώμη. Εκτός Ευρώπης, με χαμηλότερη ωστόσο ζήτηση, ξεχωρίζουν οι προορισμοί της Αιγύπτου, του Ντουμπάι, των ΗΠΑ και της Ταϊλάνδης.
Δύσκολο το στοίχημα του χειμώνα
Παρά την εροταστική ανάσα που θα πάρουν οι επιχειρηματίες του χειμερινού τουρισμού μετά από δύο πολύ δύσκολους χειμώνες, η συνέχεια είναι αμφίβολη με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να επισημαίνουν ότι η χρονιά δεν μπορεί να κριθεί από τις 15 ημέρες των εορτών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, μετά την εορταστική περίοδο, η κίνηση στους ορεινούς προορισμούς προδιαγράφεται πολύ χαμηλή με τις πληρότητες να διαμορφώνονται στο 10%-15% για όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη κάνει το στοίχημα του χειμώνα πολύ δύσκολο. Όπως επισημαίνουν ειδικά οι ξενοδόχοι ακόμα και αν η ζήτηση κινηθεί στα επίπεδα του 2019, κάτι που δεν προοικονομούν οι μέχρι σήμερα κρατήσεις, τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου θα μπουν μέσα κατά 40% λόγω των αυξήσεων στα λειτουργικά κόστη.