Σε ανοδικό σπιράλ ο τουρισμός - Οι αγορές που πρωτοστατούν, η εξέλιξη της μέσης δαπάνης και η σύγκριση με το χρυσό 2019

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε ανοδικό σπιράλ ο τουρισμός - Οι αγορές που πρωτοστατούν, η εξέλιξη της μέσης δαπάνης και η σύγκριση με το χρυσό 2019
Σε ανοδικό σπιράλ ο τουρισμός - Οι αγορές που πρωτοστατούν, η εξέλιξη της μέσης δαπάνης και η σύγκριση με το χρυσό 2019.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο τουρισμός στη χώρα φέτος το καλοκαίρι, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε, κατά τόπους, η κλιματική κρίση. Οι αεροπορικές αφίξεις αναμένεται να φτάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ τα έσοδα εκτιμάται ότι θα κινηθούν πάνω από τη χρονιά σταθμό του 2019, με τις βασικές τουριστικές αγορές της χώρας να τροφοδοτούν ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν.

Ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι πρόσφατες δηλώσεις φορέων του κλάδου αλλά και τα δεδομένα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου του πρώτου επταμήνου, που δημοσιοποίησε προ ημερών η ΤτΕ. Για παράδειγμα σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Ριχάρδου Λαμπίρη, στο 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2023, «υπάρχουν ημέρες που από το terminal του αεροδρομίου διακινούνται 102.000 επιβάτες. Εάν οι καλές αυτές επιδόσεις συνεχιστούν με τους μέχρι σήμερα ρυθμούς, θα έχουμε φέτος μία χρονιά ρεκόρ για το αεροδρόμιο της Αθήνας, ξεπερνώντας και τις ιστορικές επιδόσεις του 2019». Να σημειώσουμε ότι το 2019, ο ΔΑΑ κατέγραψε 25,58 εκατ. επιβάτες, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία, έως τον φετινό Αύγουστο έφτασε στα 18,7 εκατ. επιβάτες, έναντι 17,3 εκατ. για το ίδιο διάστημα του 2019. Μάλιστα μονάχα τον μήνα Σεπτέμβριο, η επιβατική κίνηση κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 11,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αντίστοιχα τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου έδειξαν ότι οι τουριστικές επιδόσεις της χώρας στο πρώτο επτάμηνο του 2023 απογειώθηκαν με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να αυξάνουν κατά 20,2% σε σχέση με πέρυσι και την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 21,9%. Μόνο τον Ιούλιο δε, η ταξιδιωτική κίνηση καταγράφηκε κατά 15,8% υψηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 15,1%.

Υψηλότερα κινήθηκαν έσοδα και ταξιδιώτες και σε σχέση με το 2019. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 9.154 εκατ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 10.321,1 εκατ. ευρώ, άνοδος δηλαδή άνω του 12,7%. Επίσης, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 16.170,4 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 13.260,6 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022 - αύξηση της τάξης του 21,9% - και έναντι 15.080 χιλ. ταξιδιώτες που ταξίδεψαν στη χώρα μας την αντίστοιχη περίοδο του 2019 - αύξηση της τάξης του 7%.

Από τη Γερμανία οι περισσότεροι επισκέπτες - Από την Αμερική η μεγαλύτερη αύξηση

Η αύξηση των εσόδων οφείλεται περισσότερο στην αύξηση της ταξιδιωτών από όλες τις χώρες τροφοδότες, δεδομένου ότι η μέση δαπάνη κινείται, κατά βάση, σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Σε απόλυτους αριθμούς, τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών εισέφερε η Γερμανική αγορά, οι επισκέπτες από την οποία έφτασαν τους 2.301,7 χιλ. ταξιδιώτες. Ακολούθησαν, με μικρή διαφορά, οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι έφτασαν τους 2.096,3 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ στην τρίτη και την τέταρτη θέση βρέθηκαν οι επισκέπτες από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι έφτασαν τους 1.012,4 χιλ. και 737,4 χιλ. ταξιδιώτες αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά η αγορά που ενισχύθηκε περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, κι ας εισέφερε συνολικά στο επτάμηνο τον μικρότερο αριθμό ταξιδιωτών, ήταν οι ΗΠΑ, αφού ο αριθμός των ταξιδιωτών αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό 43,5%. Την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η αγορά της Γαλλίας (12,4%) ενώ ακολούθησε η γερμανική αγορά οι ταξιδιώτες της οποίας αυξήθηκαν κατά 11,4% και η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας που αυξήθηκε μόλις 3,2%.

Πανομοιότυπη είναι η εικόνα και από άποψη εισπράξεων με τους Γερμανούς να εισφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων 1.716,5 εκατ. ευρώ και τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Αμερικανούς να ακολουθούν εισφέροντας σε απόλυτους αριθμούς, 1.620,3 εκατ. ευρώ, 782,0 εκατ. ευρώ και 737,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο η αγορά που κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση εσόδων σε σχέση με πέρυσι ήταν και πάλι οι ΗΠΑ, με τις εισπράξεις να αυξάνονται κατά 33,8%. Την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων σημείωσε η αγορά της Γαλλίας, 23,9%, ενώ ακολούθησε η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, 11,9% και αυτή της Γερμανίας 7%. Σημειωτέον ότι η αύξηση των Αμερικανών αποτυπώθηκε και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με την χώρα μας να βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας 20 ευρωπαϊκών χωρών που υποδέχτηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό Αμερικανών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις - το 17% περίπου των βραχυχρόνιων μισθώσεων προήλθε από Αμερικανούς τουρίστες φέτος το καλοκαίρι.

Μέση Δαπάνη: Χαμηλότερη από το 2022 αλλά υψηλότερη από το 2019

Τις προσδοκίες για ένα καλό αποτέλεσμα στο τέλος του έτους ενισχύει και η μέση δαπάνη, η οποία μπορεί να παρουσιάζεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, χωρίς όμως να διατηρεί το αρνητικό της πρόσημο όλους τους μήνες του τρέχοντος έτους και παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της χρυσής χρονιάς του 2019.

Να αναφέρουμε ότι σε επίπεδο επταμήνου η μέση δαπάνη έφτασε τα 621,6 ευρώ το 2023, παραμένοντας μειωμένη κατά 1,6% σε σχέση με τα 632,9 ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2022 αλλά κινούμενη κατά 5,2% υψηλότερα από το 2019.

Παρότι δε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2023 η μέση δαπάνη σημείωνε πτώση της τάξης του 9,5% και 8,4%, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η διαφορά περιορίστηκε στο -0,9% και -0,6% ενώ υπήρξαν και μήνες που το πρόσημο στη σύγκριση με το 2022 ήταν θετικό - τον Μάιο η μέση δαπάνη καταγράφηκε αυξημένη κατά 9% ενώ τον Φεβρουάριο κινήθηκε σε οριακά υψηλότερα επίπεδα από τον περσινό μήνα (+0,2%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι Times «ψηφίζουν» Ελλάδα και ως φθινοπωρινό προορισμό

Τουρισμός: Μεικτές οι αντιδράσεις της αγοράς για αύξηση στο τέλος διαμονής και ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τουρισμός: Οι καλοί οιωνοί και τα μεγάλα αγκάθια για την συνέχεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider