Μεικτές αντιδράσεις εκφράζει η τουριστική αγορά για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της ΔΕΘ o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφενός επισημαίνοντας αφενός ότι η ρύθμιση δεν είναι προβληματική κι αφετέρου εκφράζοντας έναν προβληματισμό για το αν θα φρενάρει την ζήτηση ή θα αποβεί δυσανάλογη για τα καταλύματα ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, χαμηλότερης κατηγορίας τιμής.
Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ εξήγγειλε μεταξύ άλλων ότι από τον Ιανουάριο θα ισχύσει επιβολή ΦΠΑ στα έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση για όσους εκμεταλλεύονται 3 ή περισσότερα ακίνητα ενώ θα επιβάλλονται όλα τα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί και ο φόρος διαμονής - από 0,5 έως 4 ευρώ που ισχύει σήμερα σε 1 έως 6 ευρώ - ώστε να ενισχυθεί το ειδικό αποθεματικό και να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.
«Πολύ θετικές οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, προς την κατεύθυνση εξασφάλισης level playing field για τον κλάδο της διαμονής» ανέφερε χθες με ανάρτησή του ο τέως πρόεδρος του ΣΕΤΕ και Διευθύνων Σύμβουλος των Electra Hotels and Resort, Γιάννης Ρέτσος, τονίζοντας μάλιστα ότι οι «προτάσεις του ΣETE υιοθετούνται». Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε «η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος και με σωστή ρύθμιση θα ανταγωνίζεται με ίσους όρους τα καταλύματα. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η επιβολή των επιβαρύνσεων που ισχύουν για τα ξενοδοχεία και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όταν αυτές ασκούνται με την μορφή επαγγελματικής δραστηριότητας, θα επιτύχει να αμβλύνει και τις κοινωνικές επιπτώσεις του Airbnb.
Στην περίπτωση ωστόσο το φόρου διαμονής, ο κ. Ρέτσος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «διαχρονικά εύκολη λύση της φορολόγησης του τουρισμού» για την αύξηση των ταμείων του κράτους. «Θεωρώ προβληματικό, να φορολογείται άμεσα ο ξένος επισκέπτης μας, για την αποκατάσταση ζημιών και ενίσχυση των υποδομών μας, ελέω κλιματικής αλλαγής. Για το σκοπό αυτό υπάρχει το τέλος παρεπιδημούντων, ο ανασχεδιασμός του οποίου θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά και στοχευμένα για τον κάθε προορισμό, επιβαρύνοντας όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, όπως εξήγησε, πρέπει να γίνει κατανοητό πως «κάθε επιβάρυνση του ξένου επισκέπτη, μειώνει ανάλογα και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, που παραμένει σε ποσοστό άνω του 90%, εξαγωγική δραστηριότητα».
Με τον τρόπο αυτό εξέφρασε την άποψη μεγάλης μερίδας επαγγελματιών του τουρισμού, ειδικά όσων δραστηριοποιούνται στον κλάδο με καταλύματα λίγων αστέρων. «Η ρύθμιση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προβληματική» σημείωνε χθες επαγγελματίας του κλάδου που μίλησε στο insider.gr, χαρακτηρίζοντας ως πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε όλη την γραμμή παραγωγής. Διευκρίνιζε ωστόσο ότι υπάρχει ένας προβληματισμός, ειδικά στους μικρότερους, καθώς δημιουργεί έξτρα βάρη σε μια περίοδο που τα λειτουργικά έξοδα είναι δραματικά αυξημένα. Παράλληλα, όπως εξήγησε, μπορεί να δημιουργεί προβλήματα και στην διείσδυση σε νέες αγορές δεδομένου ότι οι τιμές πώλησης, ειδικά σε tour operators, κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τα καταλύματα λίγων αστέρων. «Αν πουλάς το κρεβάτι 10 ευρώ το 1 ευρώ φόρος διαμονής αποτελεί το 10% των εσόδων σου, άρα μιλάμε για αισθητή επιβάρυνση. Αν το πουλάς 500 ευρώ τα 6 ευρώ δεν είναι και κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά στην προσπάθεια του να περιγράψει τον προβληματισμό.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τόσο οι ξενοδόχοι όσο και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ευελπιστώντας ότι θα εξυγιάνει την αγορά, ισοσκελίζοντας σε βάθος χρόνου, την επιβάρυνση από τον φόρο διαμονής.
Και φυσικά δεν παρέλειπαν να αναφέρουν ότι το μέγαλο θέμα που παραμένει πλέον στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, είναι οι «σκιώδεις» μισθώσεις, που περνούν κάτω από τα ραντάρ της ΑΑΔΕ αλλά και των ίδιων των πλατφορμών.
Μέτρα όμως φαίνεται ότι σχεδιάζεται να υιοθετηθούν και σε αυτό το πεδίο, με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή να αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τους εκπροσώπους των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, Airbnb, Booking και Vrbo, ώστε να υπογράψουν ένα νέο, επικαιροποιημένο, Μνημόνιο Συνεργασίας. Το ζητούμενο είναι η παροχή περισσότερων στοιχείων και σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα ούτως ώστε να εντοπίζονται ακίνητα που ενοικιάζονται χωρίς να ακολουθούν τους «κανόνες», και κρυφά εισοδήματα που θα αποκαλύπτονται μέσα από διασταυρώσεις με τα αντίστοιχα έντυπα της Εφορίας, τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες εμβάσματα κ.λπ. Αφού συμβεί αυτό θα μπορέσει να προχωρήσει και ο διαχωρισμός ιδιωτών από «ξενοδόχους βραχυχρόνιων μισθώσεων» και να υπάρξει η αναλογική φορολόγηση που προαναγγέλθηκε για όσους μισθώνουν τρία και πλέον ακίνητα.