Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν και της ενίσχυσης της χειμερινής περιόδου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν και της ενίσχυσης της χειμερινής περιόδου
Μεγάλο στοίχημα παραμένει η επιμήκυνση της σεζόν αλλά και η βελτίωση των επιδόσεων της χειμερινής περιόδου, όπως μαρτυρούν οι φετινές επιδόσεις αλλά και οι πρώτες ενδείξεις για τον χειμώνα. 

Νέες δυσμενείς συνθήκες δημιουργούν στον ελληνικό τουρισμό οι φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού και του Φθινοπώρου, μετατρέποντας το στοίχημα της περαιτέρω προώθησης του χειμερινού και εναλλακτικού τουρισμού σε επιτακτικό. Εξίσου αναγκαία μάλιστα κρίνεται και η επιμήκυνση της σεζόν για τον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος δεν φάνηκε να επιτυγχάνει τις ίδιες ανοδικές επιδόσεις με αυτές των αεροπορικών αφίξεων.

Καλές αλλά όχι αρκετές οι πληρότητες των ορεινών ξενοδοχείων για τις γιορτές

Οι κρατήσεις μέχρι σήμερα για την εορταστική περίοδο μαρτυρούν πληρότητες της τάξης του 60% για τα καταλύματα των ορεινών όγκων, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο insider.gr. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έως και το 80%, στους όχι και τόσο προβεβλημένους προορισμούς και έως και το 100% για δημοφιλείς προορισμούς που γειτνιάζουν με τις δύο μεγάλες πόλεις. Σε κάθε περίπτωση βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό για την πορεία της χειμερινής σεζόν, αφού αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος αυτής, σημειώνουν. Προσθέτουν δε ότι στοίχημα της χειμερινής περιόδου παραμένει η επέκταση των υψηλών πληροτήτων σε 120 ημέρες από τις δύο εβδομάδες των εορτών και μερικά τριήμερα που έπονται που είναι σήμερα.

Η κατάσταση μάλιστα αποδεικνύεται δυσκολότερη για τους προορισμούς της Θεσσαλίας οι οποίοι επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Πρόεδρος του ΙΤΕΠ, κα Κωνσταντίνα Σβύνου, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην τουριστική έκθεση Ξενία, ο τζίρος των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας, ο οποίος προβλεπόταν να σημειώσει αύξηση κατά 10% το 2023, εκτιμάται ότι θα είναι εντέλει μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2022. Όπως προκύπτει δε από τα διαθέσιμα στοιχεία, το ¼ των ξενοδοχείων της περιοχής δεν θα επαναλειτουργήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος, ενώ κι αυτά που έχουν επανέλθει στην κανονικότητα, παρουσιάζουν χαμηλότερες κρατήσεις για την εορταστική περίοδο. Όπως επισημαίνουν ξενοδόχοι της περιοχής, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής μια συντονισμένη προσπάθεια προβολής, που να τονίζει ότι η περιοχή έχει επιστρέψει στην κανονικότητα με αποτέλεσμα οι δυνητικοί εκδρομείς να μην προσθέτουν στη λίστα των χριστουγεννιάτικων προορισμών τους το Πήλιο.

Πάνω από 23 εκατ. η ζημιά στο Πήλιο

Την κατάσταση αναμένεται να επιβαρύνει το ήδη μεγάλο πλήγμα που έχει δεχτεί ο προορισμός, το οποίο σύμφωνα με μελέτη του ΙΤΕΠ ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας του ΙΤΕΠ, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία ακυρώθηκαν συνολικά 189.000 διανυκτερεύσεις, με τις εκτιμώμενες απώλειες εσόδων των ακυρώσεων αυτών να φτάνουν τα 22,4 εκατ. ευρώ. Στις άμεσες αυτές απώλειες, θα πρέπει να προστεθούν και 1,03 εκατ. ευρώ που κόστισε στους ξενοδόχους η επιστροφή των προκαταβολών, η οποία ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό στα 23,43 εκατ. ευρώ.

Μικρή βελτίωση για τις πληρότητες των ξενοδοχείων στα άκρα της σεζόν

Για όλους τους παραπάνω λόγους η στόχευση θα πρέπει να στραφεί στην ενίσχυση της χειμερινής περιόδου αλλά και στην επέκταση της σεζόν, η οποία για τα ελληνικά ξενοδοχεία και σε αντιδιαστολή με τις αεροπορικές αφίξεις, δεν δείχνει να βελτιώθηκε αισθητά φέτος.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με μηνιαία έρευνα πάνελ που πραγματοποίησε το ΙΤΕΠ από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων παρουσίασε μικρές διαφοροποιήσεις κι αυτές στην αρχή μόνο της σεζόν. Για την ακρίβεια, η μέση πληρότητα τον Μάιο του 2023 διαμορφώθηκε στο 56% από 49,1% πέρυσι και τον Ιούνιο στο 75,3% από 70,5% πέρυσι. Εν μέσω θέρους (Ιούλιο, Αύγουστο) κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η βελτίωσε έφτασε μόλις το 2,4% και το 1,9% αντίστοιχα. Παρότι το πρόσημο ήταν εν συνόλω θετικό, υπήρχε μεγάλη απόκλιση από τους ρυθμούς αύξησης των αεροπορικών αφίξεων.

Τον Μάιο για παράδειγμα η μεταβολή στις πληρότητες των ξενοδοχείων έφτασε τις 6,9 ποσοστιαίες μονάδες παρότι οι πτήσεις ήταν αυξημένες κατά 10,7%. Αντίστοιχα και τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο η μεταβολή της μέσης πληρότητας έφτασε τις 2,4 ποσοστιαίες μονάδες όταν η διαφορά στις αεροπορικές αφίξεις ανήλθε σε 8,5% και 10,5% αντίστοιχα.

Η αναντιστοιχία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην βραχυχρόνια μίσθωση και έχει ως αποτέλεσμα το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν να μην έχει κερδηθεί για μια από τις βασικότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου. Γεγονός που απαιτεί συντονισμένες δράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το ζήτημα υπογράμμισε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ, χαρακτηρίζοντας «πολύ αδύναμη» τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις». «Η διεθνής τάση είναι ξεκάθαρη: κυβερνήσεις, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρό τρόπο τη βραχυχρόνια μίσθωση με απόλυτη προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία. Κι επειδή είδε το φως της δημοσιότητας μια έρευνα που πλέκει το εγκώμιο της συγκεκριμένης δραστηριότητας και χρησιμοποιεί ξενοδοχειακούς πολλαπλασιαστές για τον υπολογισμό των θέσεων εργασίας έχω να πω μονάχα ένα πράγμα, “φέρτε μας και τα ένσημα”», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Πιο κοντά τον στόχο των 20 δισ. φέρνουν τα νούμερα του Οκτωβρίου

Ο τουρισμός κρατάει τα κλειδιά για νέο «κουμπαρά» Χριστουγέννων - Ο στόχος των 20 δισ. και η καλή πορεία τον Οκτώβριο

Θετικά τα πρώτα μηνύματα για το τουριστικό 2024 - Παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider