«Κατέβασαν» ταχύτητα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις την πρώτη περίοδο του έτους, μετά την καλή πορεία του Ιανουαρίου της χρονιάς ρεκόρ του 2023. Παρά την ελαφρά πτωτική πορεία βέβαια, οι προσδοκίες για την συνέχεια παραμένουν αυξημένες, με την άνοιξη να αναμένεται να καταγραφούν νέα ιστορικά υψηλά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την μελέτη της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων, Airdna, μετά από έναν ιδιαίτερα ισχυρό Ιανουάριο, η ζήτηση καταγράφηκε κατά 9% χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2023 παραμένοντας ωστόσο κατά 48% υψηλότερη από το 2019.
Η εικόνα δείχνει να αλλάζει τους μήνες που ακολουθούν, με την Ελλάδα να εμφανίζει αύξηση κατά 7% των διανυκτερεύσεων σε σχέση με πέρυσι η οποία συνδυάζεται και με αύξηση των προσφερόμενων καταλυμάτων. Δεδομένων μάλιστα των last minute κρατήσεων, τάση που επικράτησε μετά την πανδημία και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, η Airdna αναμένει ότι την άνοιξη θα υπάρξει περαιτέρω ανάκαμψη καθώς από τις προκρατήσεις του Μαρτίου φαίνεται μια αύξηση της τάξης του 23% στις διανυκτερεύσεις σε σχέση με πέρυσι.
H εικόνα στην Ευρώπη
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βάσει της μηνιαίας ανασκόπηση της AirDNA, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων παρουσίασε αυξημένη ζήτηση κατά 11,9% σε ετήσια βάση (YOY), ενώ ακόμα υψηλότερα - αύξηση 13,7% σε ετήσια βάση- κινήθηκαν και οι διαθέσιμες καταχωρήσεις.
Ισχυρή ήταν και η άνοδος της μέσης τιμής των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, γεγονός που αναμένεται να επιδράσει θετικά στα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) προσδίδοντας τους μια αύξηση της τάξης του 4,7% σε ετήσια βάση.
Από τις ευνοημένες των δύο πρώτων μηνών του 2024, αποδεικνύεται η Νορβηγική αγορά, κυρίως χάρη στις φτωχές χιονοπτώσεις νοτιότερα και τις μεγάλες πιθανότητες να εμφανιστεί το Βόρειο Σέλας. Η ώθηση στην ταξιδιωτική ζήτηση τον Ιανουάριο αύξησε κατά 3,7% την πληρότητα ενώ μεγάλη επισκεψιμότητα καταγράφηκε και στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, - στο Tromsø η ζήτηση αυξήθηκε κατά 83% YOY.
Όσο για την περίοδο του Καθολικού Πάσχα, η ζήτηση στην Ευρώπη παρουσιάζεται αυξημένη κατά 17% για τους επόμενους τρεις μήνες, με την μερίδα του λέοντος να κερδίζουν η Τσεχία (+41%), η Νορβηγία (+35%) και η Σουηδία (+32%). Αύξηση της ζήτησης για το εν λόγω διάστημα παρατηρείται και σε ορισμένες πόλεις της Ισπανίας και της Ιταλίας. Για παράδειγμα η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 67% για τη Μπολόνια και κατά 49% για τη Σεβίλλη σε σχέση με πέρυσι.