Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός - H πορεία του εξαμήνου, τα ερωτηματικά της αμερικανικής αγοράς και οι ανησυχητικές ενδείξεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός - H πορεία του εξαμήνου, τα ερωτηματικά της αμερικανικής αγοράς και οι ανησυχητικές ενδείξεις
Άνοδο που ξεπέρασε το 10% και 15% σε ταξιδιωτικές εισπράξεις και αφίξεις. Οι αγορές τροφοδότες, οι αγορές έκπληξη και οι ανησυχητικές ενδείξεις για τη συνέχεια.

Την ανοδική του πορεία συνέχισε ο κλάδος του τουρισμού και τον έκτο μήνα του έτους, επιτυγχάνοντας αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης κατά 15,5% (11.625,6 χιλ. ταξιδιώτες) σε επίπεδο εξαμήνου με παράλληλα άνοδο κατά 12,2% των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Παρότι βέβαια εισπράξεις και αφίξεις κινήθηκαν ανοδικά, η πορεία των βασικών αγορών που τροφοδοτούν την χώρα με τουρίστες, και ειδικά των ΗΠΑ, καθώς και η πτώση, για ακόμα έναν μήνα, της μέσης δαπάνης των επισκεπτών γεννά κάποιες αμφιβολίες για την συνέχεια.

Σε πτωτική πορεία η μέση δαπάνη

Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 3,1%, κλείνοντας μεν την ψαλίδα σε σχέση με τον Μάιο, όπου η πτώση έφτασε το 12,2%, αλλά παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος. Σημειωτέον ότι το 2023 έκλεισε με αύξηση της μέσης δαπάνης των τουριστών κατά 6,3% και παρότι ο Ιανουάριος του τρέχοντος έτους ξεκίνησε με καλούς οιωνούς - η μέση δαπάνη αυξήθηκε κατά 9,7% - μόνο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η μέση δαπάνη συνέχισε να αυξάνει κατά 3,2% και 2,1% έναντι των αντίστοιχων περσινών μηνών. Τον Φεβρουάριο έπεσε κατά 2,9%, τον Μάιο η πτώση ήταν κατακόρυφη (-12,2%) με τον Ιούνιο να συνεχίζει, όπως προαναφέρθηκε, την πτωτική της πορεία. Τα «σκαμπανεβάσματα» αυτά είχαν ως αποτέλεσμα και σε επίπεδο εξαμήνου η μέση δαπάνη να εμφανίζει αρνητικό πρόσημο, με την πτώση να υπολογίζεται σε -3,1%.

Μειώθηκαν οι Αμερικανοί τουρίστες

Έτερη ανησυχητική ένδειξη τόσο τον Ιούνιο όσο και τον ακριβώς προηγούμενο μήνα αποτέλεσε και η πτώση στην ταξιδιωτική κίνηση από την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Να σημειωθεί ότι τον έκτο μήνα του έτους, σε αντίθεση με την ταξιδιωτική κίνηση από Γερμανία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία, η οποία αυξήθηκε κατά 2,5%, 10,3% και 7,8%, η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και αυτή της Γαλλίας σημείωσε πτώση που έφτασε στην πρώτη περίπτωση το 11,2% και στη δεύτερη το 13,5%. Ωστόσο, στην περίπτωση της Γαλλίας το φαινόμενο μοιάζει παροδικό καθώς τον αμέσως προηγούμενο μήνα η ταξιδιωτική κίνηση είχε αυξηθεί κατά 25,6%. Αντίθετα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ έχασε έδαφος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς και τον Μάιο είχε καταγράψει απώλειες που έφτασαν το 18,8% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι κυρίαρχες αγορές του Ιουνίου

Σε επίπεδο εισπράξεων, οι οποίες τον Ιούνιο καταγράφηκαν αυξημένες κατά 7,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, φτάνοντας τα 3.115 εκατ. ευρώ, παρατηρήθηκε άνοδος από όλες σχεδόν τις αγορές - ακόμα και από την Γαλλία όπου παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο ταξιδιωτικής κίνησης. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι ΗΠΑ, όπου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 32,8% και διαμορφώθηκαν στα 143,1 εκατ. ευρώ και η Γερμανία. Για την ακρίβεια οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Γερμανία μειώθηκαν κατά 1,4% φτάνοντας τα 522,9 εκατ. ευρώ, παρά την άνοδο των επισκεπτών, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι Γερμανοί επισκέπτες περιόρισαν κατά πολύ τα έξοδα τους κατά τα ταξίδια τους.

Παρά τη μείωση βέβαια η Γερμανία συνέχισε να έχει την δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά στις ταξιδιωτικές εισπράξεις με 522,9 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Προηγήθηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου όπου οι εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο 42,5% φτάνοντας τα 608,9 εκατ. ευρώ και η τετράδα έκλεισε με την Γαλλία και την Ιταλία, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις οποίες παρουσίασαν άνοδο 1% και 12,9%, φτάνοντας τα 163,9 εκατ. ευρώ και 144,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ξεπέρασε το 15% η αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης στο εξάμηνο

Σε επίπεδο εξαμήνου (Ιανουάριος-Μάιος 2024), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 12,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και διαμορφώθηκαν στα 6.921,3 εκατ. ευρώ καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 20,6% και διαμορφώθηκε σε 6.943,9 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 5.759,5 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Κυρίαρχη αγορά το πρώτο εξάμηνο παρέμεινε η γερμανική με την ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία να καταγράφει αύξηση 13,6% και να διαμορφώνεται σε 1.766,2 χιλ. ταξιδιώτες. Κατά συνέπεια παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 7,4% και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις από την γερμανική αγορά, οι οποίες έφτασαν στα 1.223,3 εκατ. ευρώ.

Ανάκαμψη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρουσίασε και η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, οι επισκέπτες από την οποία έφτασαν τα 1.371,6 χιλ. ταξιδιώτες παρουσιάζοντας αύξηση 6%, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από την συγκεκριμένη αγορά να φτάνουν το 1.008,6 εκατ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Η άνοδος που παρατηρήθηκε στην κίνηση από τις ΗΠΑ τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους αντιστάθμισε σε επίπεδο εξαμήνου, την πτώση που παρατηρήθηκε το τελευταίο δίμηνο. Συγκεκριμένα η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 9,5% σε 578,4 χιλ. ταξιδιώτες και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 540,1 εκατ. ευρώ αυξανόμενες ωστόσο κατά μόλις 1% σε σχέση με πέρυσι.

Ανοδικά κατά 17% κινήθηκε και η ταξιδιωτική κίνηση από την Γαλλία, εισφέροντας όμως σε επίπεδο εξαμήνου πολύ μικρότερο ποσοστό από τις προαναφερθείσες αγορές της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας. Συγκεκριμένα τους πρώτους έξι μήνες του έτους η χώρα υποδέχτηκε 676,1 χιλ. ταξιδιώτες από την Γαλλία οι οποίοι συνεισέφεραν 445,7 εκατ. ευρώ στα έσοδα, με την αύξηση να υπολογίζεται σε 2,5%.

Αγορά «έκπληξη» συνέχισε να είναι και αυτό τον μήνα η Ιταλία, η ταξιδιωτική κίνηση από την οποία σημείωσε αύξηση 68,3% με την Ελλάδα να υποδέχεται 353,2 χιλ. ταξιδιώτες, γεγονός που αύξησε κατά 48,8% τις ταξιδιωτικές εισπράξεις σε 329,0 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ολική επαναφορά και ο οδικός τουρισμός - Οι θετικές ενδείξεις και οι αστερίσκοι

Συνεχίζει να χάνει «τουριστικό» έδαφος η Μύκονος

Τουρισμός: Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb το 2024 - Οι επιδόσεις της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider