Σε ανοδική τροχιά συνεχίζει να κινείται ο τουρισμός το 2024 παρά τα σημάδια κάμψης που παρατηρούνται σε κατά τόπους προορισμούς και στα έσοδα τους πιο ζεστούς μήνες του έτους. Πέρα από την αύξηση των αφίξεων ταξιδιωτών, είτε αεροπορικώς είτε οδικώς, ενισχυμένος καταγράφεται και ο τζίρος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων το πρώτο εννεάμηνο του έτους, με την μερίδα του λέοντος, δεδομένης και της θερινής περιόδου, να κερδίζεται από τα resorts.
Η εικόνα να αφίξεων
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, οι διεθνείς αφίξεις παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 10% ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το 2023, όπου είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Αντίστοιχα, αύξηση 3% τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις στα διαφόρου τύπου καταλύματα κατέγραψε και η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με τα έσοδα των μονάδων διαμονής να αυξάνονται, σύμφωνα με την ίδια, κατά 10%.
Όσο για τις αφίξεις, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τα ελληνικά αεροδρόμια κατέγραψαν αύξηση επιβατών κατά 9% το ίδιο διάστημα ενώ και οι οδικές αυξήθηκαν κατά 14% βάσει του ΙΝΣΕΤΕ.
Δύο ταχύτητες στις επιδόσεις των ξενοδοχείων
Το γεγονός επιβεβαίωσε πρόσφατα και η μηνιαία έρευνα της GBR Consulting για την απόδοση των ξενοδοχείων. Βάσει έρευνας σε ξενοδοχεία τα καθαρά ετήσια έσοδα των οποίων ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ, από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2024, τα έσοδα των καταλυμάτων καταγράφουν αύξηση της τάξης του 10,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρονιάς.
Την τιμητική τους φάνηκε να έχουν και φέτος τα resort η αύξηση των εσόδων των οποίων έφτασε το 11%. Αντίστοιχα στην περίπτωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η αύξηση κινήθηκε στο 10% ενώ στα λοιπά ξενοδοχεία πόλης ανά την Ελλάδα οι επιδόσεις ήταν πολύ χαμηλότερες με την αύξηση εσόδων να φτάνει μόλις το 2,8% για την ίδια περίοδο.
Πώς κινήθηκαν οι πληρότητες
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και όσον αφορά στις πληρότητες με τα καταλύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να αποδεικνύονται από τους κερδισμένους του εννεαμήνου κυρίως χάρη στην κινητικότητα που καταγράφηκε τους πρώτους μήνες του έτους. Καλές επιδόσεις, μικρότερες ωστόσο από την άνοδο των εσόδων καθώς παραδοσιακά τα έσοδα τρέχουν με υψηλότερους ρυθμούς από τις πληρότητες, εμφάνισαν και τα resorts - ενώ σε μειονεκτικότερη θέση βρέθηκαν τα ξενοδοχεία πόλης της υπόλοιπης Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την GBR Consulting η πληρότητα στα resorts σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο - 2,7% σε ετήσια βάση. Ακολούθησαν τα ξενοδοχεία των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων με άνοδο της τάξης του 1,1% ενώ υστέρηση καταγράφηκε στα ξενοδοχεία πόλης εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Πρόσω ολοταχώς για μια ακόμα χρονιά ρεκόρ
«Οι τελευταίοι δείκτες απόδοσης καταδεικνύουν ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε τροχιά καταγραφής μιας ακόμη χρονιάς ρεκόρ», σχολιάζει η GBR Consulting, παρά την αξιοσημείωτη μείωση των διεθνών εσόδων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, κατά 5% και 3% αντίστοιχα. Η προαναφερθείσα πτώση, όπως επισημαίνει η GBR αν και δεν έχουν δοθεί όλα τα δεδομένα ακόμα, οι τουρίστες ενδέχεται να απέφυγαν τους πολύ ζεστούς και ακριβούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, προτιμώντας να επισκεφτούν την Ελλάδα νωρίτερα ή αργότερα, εφόσον ήταν δυνατό. Όταν αυτό δεν ήταν εφικτό, ίσως επέλεξαν φθηνότερους προορισμούς διακοπών ή πιο σύντομες διαμονές, ώστε να μείνουν εντός προϋπολογισμού, γεγονός που οδήγησε τα έσοδα σε χαμηλότερα επίπεδα.