Τουρισμός: Τα μηνύματα από τη διεθνή έκθεση του Λονδίνου και οι πρώτες ενδείξεις για το 2025

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός: Τα μηνύματα από τη διεθνή έκθεση του Λονδίνου και οι πρώτες ενδείξεις για το 2025
Πώς θα κινηθεί ο παγκόσμιος τουρισμός το 2025. Οι διμερείς επαφές της Ελλάδας και τα πρώτα μηνύματα για την σεζόν του 2025.

Πλώρη για μια ακόμα καλή χρονιά δείχνει να έχει βάλει ο τουρισμός και το 2025, με τα πρώτα μηνύματα από την διεθνή τουριστική έκθεση, World Travel Market (WTM), που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο, να είναι θετικά, υποδεικνύοντας αύξηση των προκρατήσεων, σε σχέση με πέρυσι.

Παρότι οι ενδείξεις είναι πρώιμες και το διεθνές περιβάλλον ασταθές, η χώρα δείχνει να βάζει τις βάσεις για την περαιτέρω προώθηση του brand Ελλάδα, μέσω των διμερών επαφών που πραγματοποιεί το υπουργείο αλλά και της θέσης του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που διεκδικεί με αξιώσεις ο Χάρης Θεοχάρης.

Οι πρώτες ενδείξεις για το καλοκαίρι του 2025

Σε μια πρώτη ανάγνωση οι προκρατήσεις δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων για διακοπές αλλά ελληνικά παραμένει άκαμπτο. Οι δημοφιλείς προορισμοί για τους Βρετανούς τουρίστες, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα φαίνεται να έχουν ήδη υψηλότερες προκρατήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ υπάρχουν και tour operators οι οποίοι κάνουν λόγο για διψήφια αύξηση. Να θυμίσουμε άλλωστε ότι η Tui Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας είχε ήδη ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι σχεδιάζει να προσθέσει 345.000 αεροπορικές θέσεις στο πτητικό της πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2025, εκ των οποίων 70.000 θέσεις θα έχουν προορισμό τη χώρα μας.

Πέρα από τους δημοφιλείς προορισμούς, στις προτιμήσεις των Βρετανών κυριαρχούν και τα all inclusive αλλά και τα ξενοδοχεία υψηλότερων κατηγοριών ( 4 και πέντε αστέρων), τα οποία αυξάνονται και πληθαίνονται αισθητά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Γεγονός που χαρακτηρίζεται θετικό για την προσέλκυση ακόμα μεγαλύτερου αριθμού Βρετανών ταξιδιωτών.

Στα θετικά μπορεί να συμπεριληφθεί και η τάση για ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν που παρατηρήθηκε ήδη από πέρυσι, συνεχίστηκε φέτος κι αναμένεται να διατηρηθεί και του χρόνου, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Αν και το γεγονός, αποδίδεται από παράγοντες του κλάδου αφενός στις οικονομικές πιέσεις που μικραίνουν το πορτοφόλι των ταξιδιωτών κι αφετέρου στην κλιματική αλλαγή που δυσχεραίνει τα ταξίδι το καυτό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, η ενίσχυση του τουρισμού στα άκρα της σεζόν στην περίπτωση της χώρας μας είναι βοηθητική καθώς ελαφραίνει την εποχικότητα του κλάδου και δεν εξαντλεί την φέρουσα ικανότητα των προορισμών σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

Τέλος, τα μηνύματα ειδικά από τη βρετανική αγορά κρίνονται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά δεδομένης και της βαρύτητας που έχει στο μείγμα των ταξιδιωτών. Να θυμίσουμε ότι η Βρετανία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη «δεξαμενή» τουριστών και αφίξεων για την Ελλάδα, μετά την αγορά της Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, τα έσοδα από την συγκεκριμένη αγορά ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση να καταγράφεται αυξημένη κατά 4% σε σχέση με πέρυσι και την χώρα να υποδέχεται 3,1 εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες.

Νέες αγορές στο προσκήνιο

Πέρα από τους Βρετανούς στο στόχαστρο φαίνεται να μπαίνουν και νέες αγορές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις τουριστικές επιδόσεις της χώρας. Σε αυτό συνδράμει και το γεγονός ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην WTM, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τουρισμού παγκοσμίως, με τον ΕΟΤ να έχει φέτος τον ρόλο του Premier Partner.

Σε αυτό το γενικότερα θετικό κλίμα, το υπουργείο Τουρισμού πραγματοποιεί πληθώρα διμερών συναντήσεων με στόχο την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Στο πλαίσιο της έκθεσης η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη συναντήθηκε με ομολόγους της από την Αίγυπτο, την Βουλγαρία, την Ιταλία - αγορά που φέτος παρουσίασε ιδιαίτερη δυναμική - την Κύπρο, τον Άγιο Μαρίνο, αλλά και τη Σαουδική Αραβία.

Με τον ομόλογό της από την Αίγυπτο κ. Sherif Fathy η συζήτηση επικεντρώθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς τουριστικής συνεργασίας, καθώς και στην εξέταση των δυνατοτήτων επικαιροποίησης και εξειδίκευσης του υφιστάμενου τριμερούς θεσμικού πλαισίου τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου. Στην περίπτωση της Βουλγαρίας, κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού κ. Evtim Miloshev, συζητήθηκε ο συντονισμός των δύο χωρών για την προώθηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό, τη θεσμική αναβάθμισή του και τη δημιουργία σχετικής χρηματοδοτικής γραμμής, θέσεις που αποτελούν κατά βάση ελληνική πρωτοβουλία.

Η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας και η αντικατάσταση της υφιστάμενης συμφωνίας που χρονολογείται από το 1984 με νεότερη, προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία ιδίως στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού επικεντρώθηκε η συζήτηση της κ. Κεφαλογιάννη με την την Ιταλίδα υπουργό κα Daniela Santanche. Παράλληλα, συζητήθηκε και η ελληνο-ιταλική συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, ώστε να προωθηθεί και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική με την θεσμοθέτηση κονδυλίων αποκλειστικά για τον τουρισμό.

Τέλος με τον ομόλογό της από την Κύπρο, Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή, η κα Κεφαλογιάννη αντάλλαξε απόψεις για την τουριστική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου, και συζήτησαν τη συνεργασία για την προώθηση των στόχων του Παρατηρητηρίου Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί ελληνική περιφερειακή πρωτοβουλία, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, στην οποία μετέχει και η Κύπρος. Επίσης εξετάστηκε η προώθηση της τριμερούς τουριστικής συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο, καθώς και η προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο πλαίσιο της ΕΕ.

Πέρα από την προώθηση της τουριστικής συνεργασίας η υπουργός ενημέρωσε, όλους τους συνομιλητές της για την υποψηφιότητα του κ. Χάρη Θεοχάρη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, υποψηφιότητα που αν κερδηθεί έχει πολλά να προσφέρει στην ενίσχυση της χώρας στο τουριστικό γίγνεσθαι.

Ο παγκόσμιος τουρισμός το 2025

Τα θετικά μηνύματα για την Ελλάδα επηρεάζονται και από τους θετικούς οιωνούς που επικρατούν ευρύτερα για τον τουρισμό το 2025. Σύμφωνα με το WTM Global Travel Report, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών το τρέχον έτος αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. το 2024, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ του 2019 και θέτοντας νέες βάσεις για τον κλάδο.

Σε αυτό συμβάλλει και η ανοδική πορεία του επαγγελματικού τουρισμού, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 19% για το 2024, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση της τάξης του 11% των επισκέψεων αναψυχής, σύμφωνα με την Tourism Economics.

Αν και η αύξηση στα επαγγελματικά ταξίδια το επόμενο έτος προβλέπεται να επιβραδυνθεί ενδεχομένως με διψήφιο ποσοστό, την περίοδο 2024-2030 προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 50%. Στον αντίποδα το leisure travel - τα ταξίδια για λόγους αναψυχής - αναμένεται να αυξηθούν περίπου 30% την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντικειμενικές αξίες: Στήνεται μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής - Ψηφιοποιούνται όλες οι πληροφορίες

Κατώτατος μισθός: Πότε δεν επιτρέπεται η αύξησή του - Τι είναι η ρήτρα παρέκκλισης και τι θα ισχύσει στο Δημόσιο

O trader της εβδομάδας – Τα μερίσματα των τραπεζών - Τα νέα μοντέλα στην αγορά ακινήτων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider