Έκκληση προς τους 470.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη, απεύθυνε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, καθώς όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν ακόμα σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων.
Εξήγησε δε ότι αν κάποιος δεν κάνει και τη δεύτερη δόση, θα είναι καλυμμένος σε ποσοστό μόνο 45%-50% και δε θα επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας που απαιτεί το 75%-80% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Παράλληλα, χαρακτήρισε σωστή την απόφαση για την αλλαγή των ορίων ηλικίας στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επισήμανε ότι όρια στην Ελλάδα μπήκαν βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και του ιικού φορτίου σε συνάρτηση με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Σχετικά με τα εμβόλια mRNA, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 236 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στο Ισραήλ σε νεαρές ηλικίες, με απλά συμπτώματα υπογραμμίζοντας ότι «και στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες αναφορές, οι οποίες διερευνώνται, αλλά δεν έχουμε ακόμα σαφή αριθμό».
Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση που γίνεται για τα προνόμια των εμβολιασμένων, τόνισε ότι πρόκειται ουσιαστικά για «δικαιώματα». Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν, γιατί όταν ο καιρός αλλάξει τον χειμώνα και θα ευνοεί τον ιό, κάποιος που θα πάει σε ένα εστιατόριο θα είναι ασφαλής και δε θα φοβάται μήπως ο διπλανός του είναι ασυμπτωματικός.
Ερωτηθείσα αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να «πετάξουν» τις μάσκες τους τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους, απάντησε ότι ακόμα δεν μπορεί να γίνει, γιατί είναι χαμηλό το ποσοστό ανοσίας.
Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση εφόσον προχωρήσει η επιχείρηση των εμβολιασμών, δε θα έχουμε τέταρτο κύμα, καθώς οι μεταλλάξεις που έχουμε μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται με τα εμβόλια υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μόνο ένα περιστατικό ινδικής μετάλλαξης.