Καμπανάκι κινδύνου σήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς από το υπουργείο Υγείας, για τα νησιά, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο -αν δεν υπάρξει προσοχή- να επιβληθούν ξανά τοπικά lockdowns, όπως αυτό προ εβδομάδων στη Μύκονο.
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων προειδοποίησε, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, ότι η κατάσταση ειδικά στη Μύκονο και την Ίο απαιτεί ακόμη προσοχή και ζήτησε από τους ντόπιους να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας κι όλα τα πρωτόκολλα υγείας, ενώ παράλληλα, ενημέρωσε πως θα ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι, προκειμένου να αποφευχθούν τα τοπικά πρόσθετα μέτρα.
Όπως σημείωσε έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις παρατηρείται κατά το τελευταίο 10ήμερο και σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο.
Η επιδημιολογική τους εικόνα προκαλεί ανησυχία και για το λόγο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας.
"Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στα νοικοκυριά που θα υποδεχθούν τους νεαρούς οι οποίοι θα επιστρέψουν από τα νησιά μας και κάποιοι θα μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερους που δεν έχουν εμβολιαστεί . Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, συμβουλεύσαμε τους νέους μας, επιστρέφοντας από τις διακοπές τους, να μην εφησυχάζουν από το αρνητικό self test που κάνουν πριν μπουν στο πλοίο. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μία εβδομάδα μετά την επιστροφή τους στις μεγαλουπόλεις, να αποφεύγουν το συγχρωτισμό για να μην αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης στο περιβάλλον τους και παράλληλα να εφαρμόζουν επιμελώς τα μέτρα ατομικής προστασίας -και κυρίως τη μάσκα- στις επαφές τους με ευάλωτα άτομα", ανέφερε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Παράλληλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα για εμβολιασμό, καθώς οι εμβολιασμένοι διατρέχουν κατά 20 έως 80 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό απ' ότι οι ανεμβολίαστοι.
Ειδική αναφορά έκανε στη συμβολή των self test στην πρώιμη αναγνώριση κρουσμάτων σε ασυμπτωματικούς πολίτες.
Αν και την εβδομάδα που μας πέρασε συνολικά τα self test αποτέλεσαν το 35% των νέων διαγνώσεων, το ποσοστό είναι υψηλότερο στο εργατικό δυναμικό, ηλικίας 18-65, όπου τα μισά κρούσματα διαγνώστηκαν μέσω των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.
"Η διενέργεια αυτών από τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, είναι σημαντικό να κατανοηθεί, πως αποτελεί μέτρο απαραίτητο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας", είπε η κα Παπαευαγγέλου
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε την σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Βρετανίας, η οποία έχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, τόνισε ότι η σημασία του εμβολιασμού φαίνεται από το γεγονός ότι παρά την άρση των μέτρων στις 19 Ιουλίου δεν παρατηρείται επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. "Γι' αυτό και είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα νέοι", υπογράμμισε.