Λοκντάουν και πρόστιμα: Η Ευρώπη καταπολεμά τους ανεμβολίαστους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λοκντάουν και πρόστιμα: Η Ευρώπη καταπολεμά τους ανεμβολίαστους
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμούς-ρεκόρ, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι είναι σε ανοδική πορεία οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με διαφορετικό μείγμα πολιτικής τους ανεμβολίαστους.

Ακόμη και πριν από την ξαφνική εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, η μάχη της Ευρώπης με τον κορονοϊό διεξαγόταν σε ασταθές έδαφος.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμούς-ρεκόρ, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι είναι σε ανοδική πορεία, δημιουργείται για μια ακόμη φορά ένας εφιαλτικός χειμώνας. Σίγουρα η μετάλλαξη Όμικρον έχει προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο αβεβαιότητας, αλλά το βασικό πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η αντιμετώπιση του κύματος λοιμώξεων που έχει βάλει σε λοκντάουν αρκετές χώρες.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας την Πέμπτη έγινε η τελευταία που ενίσχυσε την απάντησή της, θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους και πιθανά να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς. Η Αυστρία έχει ήδη προτείνει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενώ άλλες χώρες σχεδιάζουν να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Τα δραστικά βήματα είναι μια απάντηση σε μια δραματική κατάσταση. Στην Αυστρία, τα κρούσματα του επταημέρου σε κάποιο σημείο ξεπέρασαν τα 1.100 ανά 100.000. Αυτό είναι 8 φορές πάνω από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων μηνών. Από την εφαρμογή του lockdown ο αριθμός έχει μειωθεί, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες παρουσιάζουν καθυστερήσεις, βρίσκονται κοντά στο αποκορύφωμά τους. Παρόλο που αλλού τα στοιχεία είναι λιγότερο δραματικά, η τάση είναι ανοδική σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας.

Τα νέα στοχευμένα μέτρα αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι, ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες πίσω από το τελευταίο κύμα λοιμώξεων του κορονοϊού -από το κρύο μέχρι τους ανθρώπους που σταματούν να είναι προσεκτικοί- ένα σημαντικό στοιχείο είναι τα εμβόλια. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να έχουν καταφέρει να κάνουν 640 εκατομμύρια δόσεις αλλά ακόμα και με αυτήν την τεράστια προσπάθεια, περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Να τι κάνουν οι κυβερνήσεις για να προσπαθήσουν να το αλλάξουν αυτό.

Το γερμανικό «σφίξιμο των λουριών»

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσχώρησε την Πέμπτη στις χώρες που κάνουν τη ζωή πιο σκληρή για τους ανεμβολίαστους, ανακοινώνοντας ότι μόνο άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, θέατρα και καταστήματα μη βασικών προϊόντων. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ο οποίος υποστηρίζεται τόσο από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και από τον επόμενο διάδοχό της Όλαφ Σολτς, θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.

Τα ελληνικά πρόστιμα

Η ελληνική κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικά τα εμβόλια για όλους τους Έλληνες άνω των 60 ετών. Από τον επόμενο μήνα, οι αρνητές θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται, με τα χρήματα να πηγαίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην Ελλάδα, μόνο 60.000 από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών έκαναν το εμβόλιο τον Νοέμβριο.

Οι ελβετικές συστάσεις

Οι ελβετικές αρχές προέτρεψαν την Παρασκευή τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι όπου είναι δυνατόν, αφού δεν κατάφεραν να υπερψηφιστεί η πρόταση για υποχρεωτική εργασία από το σπίτι, ακόμη και για τους μη εμβολιασμένους. Η κυβέρνηση αντιστάθηκε στην επιβολή σκληρών νέων κανόνων, αλλά είπε ότι επιχειρήσεις όπως τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα έχουν την επιλογή να περιορίσουν την πρόσβαση μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει από τον Covid. Η χώρα θέτει επίσης περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους που εισέρχονται από ορισμένες χώρες.

Τα σχολεία του Βελγίου

Το Βέλγιο ανακοίνωσε επίσης νέους περιορισμούς την Παρασκευή, αν και μεταξύ αυτών δεν υπάρχουν μέτρα που να στοχεύουν ειδικά τους μη εμβολιασμένους. Τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να περιορίσουν τη διδασκαλία στην τάξη. Οι εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 200 άτομα απαγορεύονται και η εντολή μάσκας επεκτείνεται σε οποιονδήποτε άνω των έξι ετών.

Το αυστριακό lockdown

Η χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη θα παραμείνει σε lockdown μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει στη συνέχεια να άρει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους ή τα άτομα που ανάρρωσαν πρόσφατα από τον ιό. Το lockdown για τους μη εμβολιασμένους πιθανότατα θα συνεχιστεί, αν και μπορούν ακόμα να πάνε στη δουλειά με αρνητικό τεστ. Οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται επίσης σχέδια για την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον Φεβρουάριο, με πρόστιμα που φτάνουν τα 7.200 ευρώ.

Οι ισπανικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις

Η Ισπανία έχει ουσιαστικά απαγορεύσει τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την 1η Δεκεμβρίου, θα δέχεται μόνο πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο ενηλίκων. Οι συμβουλές της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου λένε επίσης ότι ένα πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον Covid δεν γίνεται αποδεκτό ούτε από τις ισπανικές αρχές.

Ο περιορισμός των ανεμβολίαστων δεν περιορίζεται στην Ευρώπη και μπορεί να γίνει πιο διαδεδομένος καθώς οι κυβερνήσεις, που πιέζουν για να ξεπεράσουν την πανδημία, έρχονται αντιμέτωπες με την απειλή της Όμικρον. Σύμφωνα με μια μελέτη στη Νότια Αφρική, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τη νέα μετάλλαξη είναι τρεις φορές υψηλότερος από ό,τι για οποιοδήποτε προηγούμενο στέλεχος.

Οι νοτιοαφρικανικές συνομιλίες

Η χώρα ετοιμάζει πολιτική υποχρεωτικού εμβολιασμού και πρόκειται να την εφαρμόσει στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με υψηλόβαθμο συνδικαλιστικό στέλεχος. Έχει επιτευχθεί ευρεία συμφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας, ένα φόρουμ διαπραγματεύσεων, και το Κογκρέσο των Συνδικάτων της Νότιας Αφρικής, το οποίο αρχικά ήταν αντίθετο στον εξαναγκασμό των ανθρώπων να εμβολιαστούν, έχει πλέον συμμαχήσει με επιχειρηματικούς ομίλους για να υποστηρίξει την κίνηση αυτή. Ορισμένες τοπικές εταιρείες το έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτικό για τους εργαζομένους τους και ως αποτέλεσμα είδαν την αύξηση του εμβολιασμού.

Η εντολή υποχρεωτικότητας των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε έναν κανόνα έκτακτης ανάγκης που αναγκάζει τους μεγάλους ιδιωτικούς εργοδότες να απαιτούν εμβολιασμό ή τακτικά τεστ. Το υπουργείο Εργασίας είπε ότι η εντολή θα ισχύει για εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους και όρισε προθεσμία στις 4 Ιανουαρίου. Η μη συμμόρφωση μπορεί να επιφέρει πρόστιμα έως και 136.000 δολάρια

Περίπου το 5% των μη εμβολιασμένων εργαζομένων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους όταν ο εργοδότης τους επέβαλε υποχρεωτικό εμβολιασμό, σύμφωνα με έρευνα του Οκτωβρίου από το Ίδρυμα της Οικογένειας Κάιζερ.

Τα νοσήλεια της Σιγκαπούρης

Στη Σιγκαπούρη, όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν υποχρεώνονται να πληρώσουν τα νοσήλειά τους εάν κολλήσουν Covid. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες και παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν περίπου 18.460 δολάρια σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider