Κορονοϊός: Πτωτικοί όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες – Σταθερά στο δρόμο προς την κανονικότητα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Πτωτικοί όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες – Σταθερά στο δρόμο προς την κανονικότητα
Καθοδική πορεία ακολουθούν όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες.

Καθοδική πορεία ακολουθούν όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες, διαγράφοντας μια διαδρομή εξόδου από την πανδημία. Ωστόσο, ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και η αποκλιμάκωση φαίνεται ότι θα έρθει αργά και... βασανιστικά.

Το τελευταίο επταήμερο ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 16.808, σημειώνοντας πτώση 7%, σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, ενώ η θετικότητα στο 5,43% καταγράφοντας μείωση 0,22%.

Τα κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις, όπως έχουν εξηγήσει οι ειδικοί, το θετικό στοιχείο που αλλάζει πλέον τα δεδομένα είναι ότι με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον παρατηρείται αποσύζευξη από τις βαριές νοσηλείες και τους θανάτους.

Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, μείωση εμφανίζουν οι εισαγωγές ασθενών με Covid στα νοσοκομεία, οι οποίες σε κυλιόμενη επταήμερη βάση ανέρχονται στις 353 (-41), οι διασωληνωμένοι στους 466 (-34) και οι θάνατοι στους 77 (-8). Μάλιστα, οι 53 θάνατοι που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη (23/2) αποτελούν τον μικρότερο αριθμό που καταγράφεται από τις 7 Νοεμβρίου 2021, όταν είχαν ανακοινωθεί 52 νεκροί.

Οι νοσηλείες λόγω κορονοϊού ανέρχονται σε περίπου 3.700, σε επίπεδο επικράτειας, με την κάλυψη των απλών κλινών Covid να βρίσκεται στο 48,7% και των κλινών ΜΕΘ Covid στο 68,6%. Η αναλογία εισιτηρίων – εξιτηρίων βρίσκεται πλέον στη μονάδα, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί το σχέδιο αποκλιμάκωσης των κλινών Covid στα νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα έχει μπει σε πορεία επαναφοράς στην κανονικότητα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, με στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν αρθεί οι περισσότεροι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Μάλιστα, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, παρότι δεν έδωσε το «πράσινο φως» στην άρση του μέτρου για υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ξεκίνησε μια πρώτη συζήτηση για την σταδιακή κατάργηση όλων των περιορισμών που επέβαλε η παρουσία του κορονοϊού στη χώρα.

Η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα προβλέπει κατάργηση πολύ βασικών περιορισμών, αλλά και συνέχιση της επιτήρησης της εξάπλωσης του ιού στη βάση, όμως, της ενδημικής παρουσίας του, δηλαδή, με τη δήλωση και την καταγραφή μόνο των βαρέων περιστατικών, των νοσηλειών και των θανάτων, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη.

Τους επόμενους μήνες, εάν δεν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι επιστήμονες θα επανεξετάσουν και ενδεχομένως να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το testing, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και τα πρωτόκολλα της καραντίνας, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Πεδίο ανησυχίας παραμένουν οι περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς και όσοι ηλικιωμένοι έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους και δεν έχουν λάβει την αναμνηστική δόση (74%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider